Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 84
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Πλήρωσαν για να ταλαιπωρηθούν

Ανέτοιμες οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν - ανενημέρωτοι για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι

Αρκετή δόση ταλαιπωρίας και αγανάκτησης «πήραν» όσοι παράνομοι μετανάστες προσήλθαν χτες στα κέντρα υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται για να λάβουν την προσωρινή εξάμηνη άδεια παραμονής. Η επιμονή της κυβέρνησης να παρακάμψει το αίτημα πολλών δήμων και μεταναστευτικών οργανώσεων, να δοθεί δηλαδή παράταση στην έναρξη της σχετικής διαδικασίας ώστε να ετοιμαστούν καλύτερα, αποδείχτηκε χτες - πρώτη μέρα κατάθεσης των δικαιολογητικών - όχι απλώς λανθασμένη, αλλά και απάνθρωπη στο πρακτικό αποτέλεσμά της. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο Σταθμό Λαρίσης, οι μετανάστες μπορούσαν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους εφόσον κατάφερναν να «πιάσουν στον αέρα» ένα από τα χαρτάκια προτεραιότητας που τους πέταγαν υπάλληλοι του Δήμου ή του Κέντρου «Εξυπηρέτησης» Πολιτών, 1464...

Οι περισσότεροι μετανάστες δεν είχαν ουσιαστική ενημέρωση για τα δικαιολογητικά που έπρεπε να καταθέσουν, με αποτέλεσμα πολλοί να προσέρχονται στα κέντρα των δήμων και να αποχωρούν, έχοντας απλώς χάσει το χρόνο τους ή και το μεροκάματό τους. Το περιορισμένο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στη δημοσιοποίηση της διαδικασίας και την έναρξή της, αποτελούσε την «εγγύηση» για την ταλαιπωρία. Την ευθύνη για αυτήν, παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών επιχείρησαν να καταλογίσουν στις οργανώσεις των μεταναστών που δεν έσπευσαν να ενημερώσουν τα μέλη τους!

Το αποτέλεσμα από την απαράδεκτη αυτή κυβερνητική πρακτική ήταν: Ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα, όπου πρέπει να επικυρωθούν κάποια έγγραφα. Ουρές έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου έσπευσαν οι μετανάστες για να μεταφράσουν το διαβατήριό τους. Ουρές έξω από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες όπου έπρεπε να αγοράσουν το παράβολο των 50.000 δραχμών! Ουρές έξω από τα κέντρα υποβολής, κάτω από τον ήλιο. Κατά τ' άλλα, η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, που επισκέφτηκε το Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, έκανε λόγο για «ροή σε ικανοποιητικά επίπεδα». Σύμφωνα με την ίδια, συνολικά στη χώρα, κατατέθηκαν χτες 20.000 αιτήσεις.

Στην Αθήνα

Στο Δήμο της Αθήνας, όπου υπολογίζεται ότι θα προσέλθουν οι περισσότεροι μετανάστες (150.000) λειτούργησε τελικά μόνο ένα (αυτό στη διασταύρωση των οδών Μαίζωνος και Ψαρών) από τα εφτά κέντρα, λόγω μη τροφοδότησής τους από τη ΔΕΗ. Πληροφορίες από το δήμο έλεγαν ότι δεν ήταν έτοιμα από το υπουργείο Εσωτερικών και την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης που είχαν αναλάβει τη λειτουργία τους. Στο Κέντρο προσήλθαν περίπου 2.000 μετανάστες. Από αυτούς πολλοί είχαν πάει απλώς για να πάρουν πληροφορίες, αφού το τηλεφωνικό κέντρο 195 του δήμου, είχε «μπλοκάρει». Σύμφωνα, με τον Γενικό Γραμματέα, Γ. Βαρδαλάκη, αύριο θα λειτουργήσουν πέντε κέντρα, όπου οι μετανάστες θα προσέρχονται μετά από τηλεφωνικό ραντεβού με το 195. Αν το πετύχουν βέβαια... Χαρακτηριστικό πάντως της «ομαλής ροής» ήταν ότι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, έσπρωξαν ορισμένους μετανάστες όταν αυτοί επιχείρησαν να πάρουν τα χαρτιά προτεραιότητας...

Πάει και το μεροκάματο...

«Είμαστε άνθρωποι. Δε γίνεται να μας ταλαιπωρούν έτσι», μας είπε ο Σαλέμ από το Μπαγκλαντές. Ενας άλλος μετανάστης από την Αλβανία, διαμαρτυρήθηκε: «Ηδη έχω χάσει μια μέρα από τη δουλιά μου. Εχω όλα τα δικαιολογητικά και δε μου δίνουν τη βεβαίωση. Εδωσα όλα μου τα λεφτά για να πάρω τα παράβολα». Ο Ολσι, 19χρονος Αλβανός, μας λέει: «Είμαι εδώ από τις 6 το πρωί. Εχω όλα τα χαρτιά και δεν μπορώ να μπω μέσα να τα καταθέσω». «Ολη μου η ζωή είναι εδώ. Κάτι πρέπει να κάνουν, για να μη φοβάμαι μήπως με συλλάβει κανείς όταν περπατάω στο δρόμο», συνεχίζει. Δύο άλλες μετανάστριες, από τις Φιλιππίνες, προσπαθούσαν από το πρωί να μιλήσουν με κάποιον από το 1464. «Κανείς δεν απαντούσε», μας εξηγούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ