Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 80
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανεξέλεγκτη χωματερή το ορυχείο Καρδιάς Πτολεμαΐδας!

Πραγματοποιείται σήμερα στις 7 το απόγευμα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, με την παρουσία της γενικής γραμματέα, κ. Σκραφνάκη, ειδική σύσκεψη εκπροσώπων της Περιφέρειας, της Νομαρχίας, των Δήμων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και των Εργατικών Σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ «ΕΝΩΣΗ» και «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της παράνομης απόρριψης απορριμμάτων στη χωματερή του ορυχείου Καρδιάς, που οδήγησε τους εργαζόμενους της Επιχείρησης να προβούν σε κατάληψη του χώρου από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή.

Στο χώρο της χωματερής αυτής απορρίπτουν απορρίμματα οι Δήμοι Κοζάνης και Πτολεμαΐδας χωρίς να γίνεται κανονική ταφή, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός λειτουργίας της χωματερής. Κατά καιρούς τα Εργατικά Σωματεία «ΕΝΩΣΗ» και «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», μετά και τις έντονες διαμαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων, έχουν προβεί σε καταλήψεις και άλλες κινητοποιήσεις για να διαφυλαχτεί η υγεία των εργαζομένων στο ορυχείο.

Την περασμένη βδομάδα όμως το «ποτήρι ξεχείλισε», όταν στη χωματερή ιδιοκτήτες ιδιωτικών σφαγείων της Πτολεμαΐδας έριξαν ολόκληρα πτώματα ζώων, εντόσθια και άλλα υπολείμματα, χωρίς να μπουν στον κόπο να τα σκεπάσουν. Αυτό δημιούργησε έμμεσο κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων του ορυχείου που εργάζονται σε μικρή μόλις απόσταση από τη χωματερή και οδήγησε στην κινητοποίηση των σωματείων και την κατάληψη του χώρου.

Αμεσο αποτέλεσμα της κατάληψης ήταν να γίνει παρέμβαση του νομιάτρου και να πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των Δήμων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, της ΔΕΗ και των Σωματείων εργαζομένων. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε και υπογράφτηκε σχετικό συμφωνητικό να ταφούν αμέσως τα σφάγια, πράγμα που έγινε, και να πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες ειδική σύσκεψη για τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Η συμφωνία για την προσωρινή λειτουργία της χωματερής του ορυχείου προβλέπει ακόμα την περίφραξη του χώρου για ν' αποφευχθεί η παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων από ιδιώτες, την τοποθέτηση 2 φυλάκων από τους Δήμους Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και πως η χωματερή, για όσο διάστημα χρειαστεί, θα λειτουργήσει μακριά από τους εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ στηρίζουν το ΚΚΕ(2019-06-29 00:00:00.0)
Απέκλεισαν από το προεδρείο την «Αγωνιστική Συνεργασία»(2012-01-27 00:00:00.0)
Συμβολική κατάληψη(2011-07-16 00:00:00.0)
Το σημερινό πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ(2010-09-23 00:00:00.0)
Περιοδεία στο νομό Κοζάνης(2009-09-23 00:00:00.0)
Συντονίζουν τον αγώνα ενάντια στην ασυδοσία της ΔΕΗ(2007-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ