Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 84
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΕΡΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
Χρυσοφόρο κενό για τους επιχειρηματίες

Το κενό που δημιουργεί η παντελής έλλειψη από δημόσιους φορείς προγραμμάτων αποτοξίνωσης (δηλαδή της αντιμετώπισης του στερητικού συνδρόμου) και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτόν τον τομέα, επιβεβαιώνει και η περίπτωση των κλινικής Λυμπέρη. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει την πλήρη και πολυετή αδράνεια του υπουργείου Υγείας απέναντι σε αυτή την κατάσταση που στοιχίζει ολόκληρες περιουσίας σε ορισμένες οικογένειες, που ελπίζουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών με υποσχέσεις για την αποτοξίνωση. Τελικά αυτές οι οικογένειες καταλήγουν με τα παιδιά τους φορτωμένα με ψυχοφάρμακα στις θεραπευτικές κοινότητες, οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα απεξάρτησης. Ετσι λοιπόν οι μόνοι που μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τέτοιου είδους κλινικών είναι οι λεγόμενοι «χάι σοσάιτι».

Χτες λοιπόν το υπουργείο Υγείας, τηρώντας την τυπική πλευρά της ευθύνης, ανακοίνωσε ότι «σε συνεννόηση με τη Νομαρχία Αθηνών, που έχει την ευθύνη της χορήγησης της άδειας και του πρωτογενούς ελέγχου των συγκεκριμένων ιδιωτικών κλινικών, αφαιρέθηκε η επιστημονική υπευθυνότητα από τον κ. Λυμπέρη για τις δύο κλινικές». Επίσης, «λόγω της σοβαρότητας, όπως αναφέρει το υπουργείο, δόθηκε εντολή στη Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας να διεξαγάγει επιπλέον έρευνα για τις δραστηριότητες των δύο κλινικών. Η έρευνα του υπουργείου διεξάγεται πέραν των ελέγχων που ήδη διενεργεί η Νομαρχία Αθηνών για το θέμα αυτό».

Ομως η κλινική «Κασταλία» ήταν μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στο σύστημα καταγραφής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΚΤΕΠΝ) για το δείκτη αίτησης θεραπευτικής Βοήθειας. Μάλιστα η «Κασταλία» αναφέρεται στις εκθέσεις των ετών 1996, 1997, 1998 και 1999 που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σε συνεντεύξεις Τύπου και έχουν γίνει πρωτοσέλιδα.

Οπως αναφέρουν τα χτεσινά «Νέα», στην «Κασταλία» εφαρμόζονταν «προγράμματα αποτοξίνωσης με βαρβιτουρικά και μεθαδόνη» -γεγονός που επιβεβαιώνει με δηλώσεις του και ο Αντώνης Ανθούλης, πρόεδρος της Νευροψυχιατρικών κλινικών Αθηνών -Πειραιώς. Προγράμματα όμως με μεθαδόνη επιτρέπονται μόνο από κρατικούς φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ