Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Μέτρα συντονισμού των υγειονομικών αρχών στην αμερικανική ήπειρο

Συνάντηση επιστημόνων στην Αβάνα της Κούβας

ΑΒΑΝΑ.--

Σε σχέδιο δράσης 30 σημείων ενάντια στην επιδημία του ιού «Εμπολα» κατέληξαν το περασμένο 48ωρο οι υγειονομικές αρχές 34 χωρών της Αμερικής, στο πλαίσιο Συνόδου που ολοκληρώθηκε στην Αβάνα της Κούβας με τη συμμετοχή 278 επιδημιολόγων από χώρες της αμερικανικής ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά.

Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι η θέσπιση επιδημιολογικών ελεγκτικών κέντρων κατά του ιού, συντονισμός στη διαδικασίες μεταφοράς βιολογικών δειγμάτων για εξέταση και έρευνα και τη σύσταση μίας επιδημιολογικής ομάδας που θα παρακολουθεί πρόσωπα που προέρχονται από χώρες μετάδοσης της νόσου.

Η συνάντηση των επιδημιολόγων από χώρες της Αμερικής πραγματοποιήθηκε μετά την έκτακτη σύνοδο της ALBA - TCP (Mπολιβαριανή Συμμαχία της δικής μας Αμερικής - Συμφωνία Εμπορίου των Λαών) την προηγούμενη βδομάδα, επίσης στην Αβάνα, και αποτέλεσε μια πρωτοβουλία για το συντονισμό και τη συνεργασία των επιστημόνων όλης της ηπείρου. Επίσης, η στάση της σοσιαλιστικής Κούβας να σπεύσει, από τις πρώτες χώρες, να στείλει ως τώρα 256 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στις χώρες της Δυτικής Αφρικής για την αντιμετώπιση του φονικού ιού αποτελεί φωτεινό παράδειγμα, τόσο για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής όσο και όλου του κόσμου.

Αργότερα χτες αναφέρθηκε η πιθανή μετάδοση του ιού σε δύο άτομα που ήρθαν προ ημερών σε επαφή με το δίχρονο κοριτσάκι που πέθανε από «Εμπολα» στο Δυτικοαφρικανικό Μάλι, έπειτα από ταξίδι στη Γουϊνέα (Κόνακρι). Το κοριτσάκι, σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα που διεξήγαγαν αρμόδιες υπηρεσίες του μαλινέζικου υπουργείου Υγείας, κατά το ταξίδι του από τη Γουινέα στο Μάλι ήρθε σε επαφή με 141 ανθρώπους, εκ των οποίων 57 δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι αντιδράσεις γύρω από την απόφαση της Αμερικανίδας νοσηλεύτριας Κάσι Χίκοξ (που είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Δυτική Αφρική όπου περιέθαλπε ασθενείς με «Εμπολα») να παραβιάσει αυτοβούλως την κατ' οίκον καραντίνα, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος γιατί βγήκε αρνητικό το τεστ που της έκαναν στον ιό «Εμπολα».

Στην Κίνα, οι υγειονομικές αρχές άρχισαν από χτες τεστ ετοιμότητας των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών έναντι του ιού και οι αρχές της ΛΔ Κορέας ενημέρωσαν ότι θα θέτουν σε υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών όλους όσοι επισκέπτονται τη χώρα από οπουδήποτε και εάν προέρχονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ