Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
Προκλητική η υποκρισία της κυβέρνησης

Εκμηδενίζονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 18 ανθρακωρύχοι

Ερντογάν και Νταβούτογλου είχαν το θράσος να μοιράσουν στους εργάτες «συμπόνοια»
Ερντογάν και Νταβούτογλου είχαν το θράσος να μοιράσουν στους εργάτες «συμπόνοια»
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αυτό που είδα δείχνει ότι αυτό το ορυχείο δε θα έπρεπε να έχει πάρει άδεια... Τα παλτά μας γέμισαν ιδρώτα ενώ ανεβαίναμε. Μπορείτε να φανταστείτε τι συνθήκες επικρατούν μέσα. .. Η κλίση είναι 35 μοίρες. Ο εργάτης πρέπει να κατεβαίνει σε βάθος 350 με 400 μέτρα. Δεν υπάρχουν βαγόνια μεταφοράς ή ανελκυστήρες. Πηγαίνουν με τα πόδια. Λένε ότι για να ανέβεις στην επιφάνεια πάλι χρειάζονται 45 λεπτά. Εμείς κατεβήκαμε μόνο 200 μέτρα και εξαντληθήκαμε όλοι μας. Πώς θα μπορέσουν να δουλέψουν αυτοί οι εργάτες;»

Τα παραπάνω είναι ένα μέρος από τις δηλώσεις που έκανε Τούρκος υπουργός Εργασίας Φαρούκ Τσελίκ λίγο μετά την επίσκεψή του μαζί με τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς στις στοές του ορυχείου όπου την Τρίτη τουλάχιστον 18 εργάτες παγιδεύτηκαν σε χιλιάδες τόνου νερών που έπεσαν ορμητικά πάνω τους, κοντά στην πόλη Ερμενέκ της νότιας επαρχίας Καραμάν. Η περιγραφή της κατάστασης από τον ίδιο τον υπουργό είναι αποκαλυπτική των συνθηκών στις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργάτες μιας χώρας που, πολλοί διεθνείς οικονομικοί αναλυτές συγκαταλέγουν στα κράτη με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση στήριγμα των καπιταλιστών που συνθλίβουν τους εργάτες για τα κέρδη τους σπεύδει ωστόσο να παρουσιάσει το νέο εργατικό έγκλημα ως «εξαίρεση», και εμφανίζει την έκπληξή της! Σε αντίστοιχους θεατρινισμούς επιδόθηκε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που, βέβαια, όταν τον περασμένο Μάη έχασαν τη ζωή τους 301 ανθρακωρύχοι δήλωνε πως το να πεθαίνει κανείς στις στοές είναι κάτι ... συνηθισμένο στο επάγγελμα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι το πρόβλημα που υπάρχει αφορά μόνο μικρά ορυχεία που δεν πληρούν προδιαγραφές ασφαλείας. Ομως, ο νόμος της συγκέντρωσης των μέσων παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια που κυριαρχεί στον καπιταλισμό τροφοδοτεί διαρκώς την επιθετικότητα με την οποία οι εργοδότες ορμούν στα δικαιώματα των εργατών, πετσοκόβοντας κατακτήσεις και μέτρα ασφαλείας, για να προστατεύσουν τα κέρδη τους.

Οσον αφορά τη συγκεκριμένη εταιρεία για την οποία δούλευαν οι ανθρακωρύχοι, την «Χας Σεκερλέρ», το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί σε βάρος της πάνω από 124 μηνύσεις εργαζομένων. Σε άλλο ορυχείο που διατηρεί η ίδια οικογένεια στην περιοχή Σόμα, την τελευταία πενταετία έχουν γίνει 1.120 «ατυχήματα», με αποτέλεσμα να πεθάνουν 6 εργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ