Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
«Σύννεφα» στις διμερείς σχέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μερίδα του σερβικού Τύπου καταγράφει εντάσεις στις σερβο-ρωσικές σχέσεις, παρά τη μεγάλη φιέστα που στήθηκε στα μέσα Οκτώβρη με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Βελιγράδι για τα 70χρονα από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τους Γιουγκοσλάβους Παρτιζάνους και το σοβιετικό Κόκκινο Στρατό.

Η σερβική εφημερίδα «Danas» αναφέρει, σε χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ της, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκατέλειψε τη σερβική πρωτεύουσα «θυμωμένος και απογοητευμένος από τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς», επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά του για επιστροφή στη Ρωσία σερβικών χρεών ύψους 200.000.000 δολαρίων ως το Μάρτη του 2015 που προέκυψαν από την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Σέρβος πρωθυπουργός αρνήθηκε να υπογράψει σχετικό πρωτόκολλο, θεωρώντας άδικη την απαίτηση της Ρωσίας, λέγοντας στο Ρώσο ηγέτη ότι το 2008 πούλησαν στη Μόσχα τη σερβική πετρελαϊκή εταιρεία «NIS» έναντι 400.000.000 ευρώ, αντί δύο δισ. ευρώ που ήταν η «πραγματική της αξίας».

Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε στις αρχές της βδομάδας, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Σέρβος πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για τις απαιτήσεις της Ρωσίας και την απόφασή της να μειώσει την παροχή φυσικού αερίου.

Οπως διέρρευσε στον Τύπο, ο Βούτσιτς στη συνεδρίαση αυτή εμφανίστηκε «απογοητευμένος» από τη συμπεριφορά του Ρώσου Πρόεδρου και έδωσε εντολή στον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνταρ Αντιτς, να διαμαρτυρηθεί εγγράφως στη ρωσική εταιρεία που έχει την ευθύνη για την παροχή του φυσικού αερίου. Μάλιστα, η στάση του Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρήθηκε περισσότερο ως προειδοποίηση για το τι μπορεί ακολουθήσει εάν διανοηθεί το Βελιγράδι να συνταχθεί με την πολιτική των δυτικών χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ