Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Ο στρατός αναλαμβάνει και επίσημα

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.--

Στο «κόκκινο» παραμένει το θερμόμετρο των πολιτικών εξελίξεων στη Μπουρκίνα Φάσο της Δυτικής Αφρικής, αφού οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν και το περασμένο 24ωρο, αναγκάζοντας τον, επί 27 χρόνια πραξικοπηματίας, «πρόεδρο» της χώρας, Μπλεζ Κομπαορέ, να εγκαταλείψει την προεδρία και τα σχέδια για παράταση της θητείας του.

Ο συνταγματάρχης της προεδρικής φρουράς, Ισαάκ Ζιντά, ανακοίνωσε την αποχώρηση του προέδρου και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ονορέ Τραορέ, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει εφεξής «αρμοδιότητες αρχηγού του κράτους», επικαλούμενος το σύνταγμα. Ο Τραορέ απέφυγε να αναφέρει εάν και πότε θα γίνουν εκλογές. Νωρίτερα, πάντως, ο Κομπαορέ είχε ανακοινώσει την παραίτησή του, προσθέτοντας ότι οι «επόμενες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν σε 90 μέρες».

Διπλωματικές πηγές και τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οχηματοπομπή, που φέρεται πως μετέφερε τον Κομπαορέ, κατευθύνθηκε προς την πόλη Πο, στο νότιο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, κοντά στα σύνορα με την Γκάνα.

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Ενωση υποκριτικά ανέφερε ότι «εναπόκειται στο λαό της Μπουρκίνα Φάσο να αποφασίσει για το μέλλον του». Παράλληλα, ο Φρανσουά Ολάντ, Πρόεδρος της Γαλλίας (που είχε ως αποικία της, πριν μερικές δεκαετίες, την Μπουρκίνα Φάσο), είχε ευχηθεί ο Κομπαορέ «να λάβει τις σωστές αποφάσεις» ώστε να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα του και τη σταθεροποίηση της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ