Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέος προσωρινός συμβιβασμός στην Ενέργεια

Ανοιχτή η αντιπαράθεση στις ανατολικές επαρχίες του Ντονμπάς που στήνουν κάλπες αύριο

Ανάμεσα στα ερείπια, που άφησαν οι βομβαρδισμοί, στην Ανατολική Ουκρανία πραγματοποιούνται αύριο οι εκλογές
Ανάμεσα στα ερείπια, που άφησαν οι βομβαρδισμοί, στην Ανατολική Ουκρανία πραγματοποιούνται αύριο οι εκλογές
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-ΚΙΕΒΟ.--

Η Ουκρανία, η ΕΕ και η Ρωσία κατέληξαν τελικά, αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε έναν ακόμα προσωρινό συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την επανάληψη της τροφοδοσίας, τόσο της Ουκρανίας όσο και της ΕΕ (εξαρτάται κατά ένα 40%), με ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που έχει σταματήσει από τον Ιούνη μετά τις ραγδαίες ανακατατάξεις στην Ουκρανία, την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ και ΗΠΑ στη χώρα και την ανατροπή του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που διαπραγματεύονταν και με την ΕΕ και με την καπιταλιστική Ρωσία.

Το κείμενο της συμφωνίας υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας Ρωσίας και Ουκρανίας, Αλεξάντερ Νόβακ και Γιούρι Πρόνταν, αντίστοιχα, καθώς και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ. Σε αυτό ουσιαστικά προβλέπεται ότι οι στρόφιγγες του αερίου θα ανοίξουν στο βαθμό που αρχίζουν να μπαίνουν στο λογαριασμό του ρώσικου ενεργειακού κολοσσού «Γκαζπρόμ» σε δύο δόσεις τα χρωστούμενα της Ουκρανίας, που η Ρωσία ανεβάζει στα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά τώρα αρκείται να εισπράξει τα 3,1 δισ. δολάρια (άμεσα τα 1,45 δισ. δολάρια και στη συνέχεια, ως το τέλος του χρόνου, τα 1,65 δισ. δολάρια). Για τα υπόλοιπα 2,2 δισ. δολάρια η Ρωσία θα περιμένει το διαιτητικό δικαστήριο στο οποίο έχει προσφύγει η κυβέρνηση του Κιέβου. Σημαντικό σημείο της συμφωνίας είναι ο καθορισμός τιμής «κάτω από τα 385 δολάρια ανά μετρικό τόνο φυσικού αερίου» κατά τη διάρκεια της ισχύος της προσωρινής συμφωνίας που προβλέπεται ως το Μάρτη του 2015, δηλαδή ουσιαστικά για να περάσει ο φετινός χειμώνας. Επίσης, προβλέπεται για το πρώτο τρίμηνο του 2015 να υπάρχει η δυνατότητα μείωσης της τιμής ανάλογα τις διεθνείς τιμές του αερίου και ταυτόχρονα η πληρωμή για τις νέες ποσότητες θα γίνεται προκαταβολικά κάθε μήνα.

Ταυτόχρονα, υπογράφτηκε και συμφωνία εκπροσώπων των εταιρειών της ρωσικής «Γκαζπρόμ» και της ουκρανικής «Ναφτογκάζ». Η ροή αερίου προς την Ουκρανία επηρεάζει και τη ροή προς την ΕΕ, για την οποία «καίγονται» τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, ενώ οι αστικές κυβερνήσεις φοβούνται τις συνέπειες στην περίπτωση που και λαϊκά νοικοκυριά μείνουν χωρίς θέρμανση στη Δυτική Ευρώπη.

Οχι τυχαία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημείωσε ότι «η πολιτική υπευθυνότητα, η λογική της συνεργασίας και η απλή οικονομική λογική, πρυτάνευσαν». Επίσης, ο Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε ότι η «Nαφτογκάζ» έχει τη δυνατότητα να πληρώσει με ίδιους πόρους τις μελλοντικές εισαγωγές φυσικού αερίου. Το ζήτημα αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τη ρωσική πλευρά, που έχει αμφιβολίες ότι η Ουκρανία μπορεί να καλύψει αρχικά τα χρέη της και τις μελλοντικές προπληρωμές για νέες παραλαβές ποσοτήτων φυσικού αερίου, που υπολογίζεται ότι ανέρχονται για όλη τη διάρκεια του φετινού χειμώνα στα 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η ουκρανική πλευρά διαβεβαιώνει ότι θα έχει «ενίσχυση» τόσο από την ΕΕ όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι, παρά το νέο προσωρινό συμβιβασμό, η αντιπαράθεση αστικών τάξεων και μονοπωλιακών συμφερόντων θα συνεχιστεί με μια κλιμάκωση της έντασης να είναι πολύ πιθανή.

Διαβουλεύσεις, κάλπες και αντιπαραθέσεις

Παράλληλα με το συμβιβασμό στην Ενέργεια, στο εσωτερικό της Ουκρανίας οι αστικές δυνάμεις που υπερίσχυσαν στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτώβρη και προσβλέπουν στην παραπέρα σύνδεση με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό, εντείνουν το παζάρι για τη νέα συμμαχική κυβέρνηση. Το Μπλοκ Ποροσένκο, του νυν προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, που, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, κερδίζοντας πολλές μονοεδρικές περιφέρειες (είναι το 1/2 της 450μελούς Βουλής) και στηρίζοντας «ανεξάρτητους» υποψηφίους θα συγκεντρώσει γύρω στις 150 έδρες, φέρεται χτες να αποδέχτηκε την πρόταση να παραμείνει στην πρωθυπουργία ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου, που προηγείται μεν σε ψήφους και ποσοστά (με 22,16%) αλλά δεν πλειοψηφεί στις μονοεδρικές. Λόγο στη συμμαχία θα έχει και το τρίτο κόμμα «Αυτοάμυνα» του δημάρχου της δυτικής πόλης Λβιβ, Α. Σαντόβγι, όπως και το Ριζοσπαστικό Κόμμα του αντικομμουνιστή Ο. Λιάσκο και το κόμμα «Πατρίδα» της πρώην προέδρου της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο, με 5,68%.

Ταυτόχρονα, αύριο στήνονται κάλπες (για την ηγεσία και την εκπροσώπηση στο νομοθετικό όργανο) στις λεγόμενες παραπλανητικά Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Σε αυτές αναμετρούνται άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στις πολιτοφυλακές, που αντιτάχθηκαν στην αντιδραστική πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου αλλά πρόκειται στην ουσία για αστούς που προκρίνουν τη σύνδεση των περιοχών τους με τη Ρωσία. Στο Ντονέτσκ κατεβαίνουν δύο συνδυασμοί, η «Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και το «Ελεύθερο Ντονμπάς» (που περιλαμβάνει και το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ), ενώ για την ηγεσία της χώρας υπάρχουν 3 κεντρικοί υποψήφιοι, ο λεγόμενος σημερινός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ζακχρατσένκο (από τη «Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και επικρατέστερος), ο Γιούρι Σιβονένκο, πρώην βουλευτής και ο Αλεξάντερ Κοφμάν, αντιπρόεδρος του λεγόμενου κοινοβουλίου της «Νέας Ρωσίας». Στο Λουγκάνσκ συμμετέχουν 3 εκλογικοί συνδυασμοί, η «Ειρήνη για τη γη του Λουγκάνσκ», που στηρίζει το σημερινό λεγόμενο πρωθυπουργό Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, επιχειρηματία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, η «Οικονομική Ενωση του Λουγκάνσκ», που στηρίζει τον Ολεγκ Ακίμοφ, και η λεγόμενη «Ενωση του Λαού». Επίσης, υπάρχουν άλλοι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία, η Λαρίσα Αιραπετιάν και ο Βίκτορ Πένερ.

Πάντως, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών, ενώ ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, όπως και ο γγ του ΟΗΕ, χαρακτηρίζουν τη διαδικασία «υπονομευτική» για την «ειρήνη στην Ουκρανία». Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε επικοινωνία το βράδυ της Πέμπτης με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, το Γάλλο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνιών του Μινσκ για την εξομάλυνση της κατάστασης». Ωστόσο, η όλη υπόθεση στην Ανατολική Ουκρανία μυρίζει και πάλι ...μπαρούτι, καθώς συνεχίζονται οι μάχες. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία έστειλε χτες στις περιοχές ανθρωπιστική βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ