Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συνέχιση της έντασης στην Πλατεία των Τζαμιών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη παρέμενε και χτες η ατμόσφαιρα στην Πλατεία των Τζαμιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που έγινε ξανά προσβάσιμη, έπειτα από το προχτεσινό πολύωρο κλείσιμό της, μόνο για μουσουλμάνους προσκυνητές άνω των 50 ετών.

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις είχαν αναπτύξει γύρω από την πλατεία περίπου 1.000 αστυνομικούς επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό. Και χτες δεν έλειψαν οι συγκρούσεις τους με νεαρούς Παλαιστίνιους που αντέδρασαν στις προσπάθειες των ισραηλινών κατοχικών αρχών να τους εμποδίσουν την πρόσβαση στο μεγάλο τέμενος αλ Ακσα ώστε να συμμετάσχουν στη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής.

Κατά τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια στην αραβική συνοικία Ουάντι αλ Τζοζ της Α. Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Χεβρώνα και στην περιοχή Καλαντίγια της Δυτικής Οχθης, οι Ισραηλινοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και γκλομπς και οι νεαροί αντιστάθηκαν με πέτρες. Στις συγκρούσεις δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Η Πλατεία των Τζαμιών αποτελεί τον τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, και επίσης ιερό τόπο για τον ιουδαϊσμό.

Την Πέμπτη, οι κατοχικές αρχές που ελέγχουν την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών (που από τους Εβραίους αποκαλείται «Ορος του Ναού») απαγόρευσαν την πρόσβαση όλων των μουσουλμάνων προσκυνητών, προκαλώντας τις εντονότατες αντιδράσεις των Παλαιστινίων αλλά και δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, προχωρώντας σε μία ενέργεια πρωτοφανή που είχε να γίνει από τον πόλεμο του 1967 και την παράνομη, μονομερή προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ.

Αλληλεγγύη μέσω της ΕΕΔΔΑ

Η καμπάνια στήριξης των παιδιών της Παλαιστίνης που οργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) συνεχίζεται με τη συγκέντρωση χρημάτων για τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Βόρεια Γάζα, για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανακούφιση των παιδιών του καταυλισμού από τις συνέπειες του συνεχιζόμενου αποκλεισμού, των πρόσφατων βομβαρδισμών και των συνεχών επιθέσεων του ισραηλινού στρατού, με πλήρη κάλυψη από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Οι καταθέσεις μπορούν να γίνονται στο λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα 116/29603975 (για Παλαιστίνη), ή στα γραφεία της ΕΕΔΔΑ, Ηπείρου 5, 5ος όροφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ