Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Ξεκινάμε τη μάχη με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα

Συνέντευξη με τον Ν. Μαυροκέφαλο, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Η έναρξη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ βρίσκει τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε όλη τη χώρα, σε θέση μάχης για την επιτυχία της, για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Λίγο πριν από το προγραμματισμένο για αύριο, Δευτέρα, πρώτο «κλείσιμο» της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και καθώς οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις του Λεκανοπεδίου έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους και έχουν ήδη ξεκινήσει την οικονομική δουλειά στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Αττικής, ο «Ριζοσπάστης» μιλά για τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης με τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

***

-- Στην ανακοίνωσή της για την Οικονομική Εξόρμηση η ΚΕ αναφέρει ότι «είναι πιο αναγκαίο από ποτέ ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ». Ποια είναι η σημασία της Οικονομικής Εξόρμησης;

-- Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργάτες, στους ανέργους, σε όλο το λαό για να το στηρίξουν οικονομικά ώστε να δυναμώσει η πάλη του, να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα εργατικά, λαϊκά συμφέροντα, όπως κάνει με συνέπεια δεκαετίες τώρα. Σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση, έχει ιδιαίτερη σημασία ο λαός μας, ανεξάρτητα από τις όποιες επιφυλάξεις έχει, να δυναμώσει το ΚΚΕ ώστε από καλύτερες θέσεις να πρωτοστατεί, να διεκδικεί για τους εργαζόμενους, να οργανώνει την πάλη τους.

-- Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων όπου απευθύνονται οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, όλα τα τελευταία χρόνια, με επιτυχία δίνουν τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης. Πού οφείλεται αυτό, τι συμπεράσματα προκύπτουν;

-- Η κάλυψη των πλάνων της Οικονομικής Εξόρμησης δε θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε η αναγνώριση, από ευρύτερα τμήματα εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, της πρωτοπόρας δράσης του ΚΚΕ, αλλά και μια σκληρή οργανωτική προσπάθεια από την πλευρά των Κομματικών Οργανώσεων. Είναι όπλο για εμάς το ότι απευθυνόμαστε πλατιά, ευρύτερες δυνάμεις ρίχνονται στη μάχη και αναπτύσσεται μια πολύμορφη πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Είναι χιλιάδες αυτοί που ενισχύουν το ΚΚΕ, χωρίς να συμφωνούν σε όλα μαζί του, αλλά αναγνωρίζουν την πρωτοπόρα δράση του, την ανιδιοτέλεια των μελών του και την ανάγκη ισχυροποίησής του. Είναι συγκινητική η προσφορά ανέργων, φτωχών ανθρώπων που προσφέρουν από το υστέρημά τους γιατί ξέρουν ότι και τα ελάχιστα χρήματα που δίνουν, θα «πιάσουν τόπο» στην πάλη για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα.

-- Η φετινή Οικονομική Εξόρμηση πραγματοποιείται στο φόντο της ψήφισης του περιβόητου νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων. Ποια είναι η στόχευσή του και γιατί το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι αφορά συνολικά το λαό;

-- Ο νέος νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων στην ουσία νομιμοποιεί τη διαπλοκή των πολιτικών κομμάτων με τους επιχειρηματικούς ομίλους και επιδιώκει τον οικονομικό στραγγαλισμό όσων κομμάτων στηρίζονται οικονομικά από τους εργαζόμενους, το λαό, πρώτα και κύρια, δηλαδή, του ΚΚΕ. Αυτός ο νόμος είναι κρίκος στην προσπάθεια να χτυπηθεί όχι μόνο το Κόμμα, αλλά συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμο για τον οικονομικό στραγγαλισμό των σωματείων και τον περιορισμό της δράσης τους.

Το ΚΚΕ και ιστορικά έχει αποδείξει ότι τα έχει καταφέρει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, νόμιμης και παράνομης δράσης, διώξεων ή άλλων περιορισμών. Τα κατάφερε χάρη στην πρωτοπόρα δράση του, στη θυσία μελών του και άλλων πρωτοπόρων αγωνιστών, χάρη στην ύπαρξη δεσμών με το λαό που σφυρηλατήθηκαν μέσα στην πάλη για τα προβλήματά του. Ετσι θα δώσουμε τη μάχη και σ' αυτή την Οικονομική Εξόρμηση, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήδη έχουμε δηλώσει: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει ονόματα μελών του ή άλλων ενισχυτών.

-- Τι μέτρα παίρνει η ΚΟ Αττικής για την επιτυχία της μάχης; Τι πρωτοβουλίες ενσωματώνει στο σχεδιασμό της;

-- Εχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των σκληρών οργανωτικών μέτρων που πρέπει να πάρουμε ώστε η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης να στεφθεί με επιτυχία. Το βασικό είναι να μη «χαθεί» η οικονομική δουλειά στη συνολικότερη πολιτική και μαζική δραστηριότητα. Εχουν ήδη συνεδριάσει όλες οι ΚΟΒ καθορίζοντας συγκεκριμένα πλάνα και σχέδιο δράσης με βάση τις δυνατότητες κάθε Οργάνωσης. Κρίσιμο είναι να κατανοηθεί από όλο το Κόμμα και τον περίγυρο η ανάγκη της κάλυψης των πλάνων, η ανάγκη το ΚΚΕ να έχει την οικονομική δυνατότητα να ξεδιπλώνει την πολιτική του δράση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Σ' αυτό το πλαίσιο θα δώσουμε τη μάχη με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία καλλιεργώντας κλίμα άμιλλας μεταξύ των Οργανώσεων.

Η προσωπική προσφορά, η αυταπάρνηση των μελών του Κόμματος είναι όρος για την επιτυχία της μάχης και εδώ υπάρχει πείρα και παραδείγματα από προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα «κόκκινα» μεροκάματα, το μεγάλο προσωπικό άνοιγμα κάθε συντρόφου.

Στόχος είναι η κινητοποίηση και η στράτευση χιλιάδων φίλων και ψηφοφόρων του ΚΚΕ με το κουπόνι στο χέρι και γι' αυτό ήδη πραγματοποιούνται πολλές συσκέψεις από τις ΚΟΒ. Επιπλέον, στόχος είναι να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιά, να απευθυνθούμε και να πάρουμε έστω και 2 ευρώ από όσο το δυνατόν περισσότερους. Είναι δουλειά απαιτητική, χρειάζεται σχέδιο με χαρτί και μολύβι και σωστό προσανατολισμό.

Ταυτόχρονα, οι Τομεακές Οργανώσεις και η πλειοψηφία των ΚΟΒ σχεδιάζουν μια σειρά πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων, συνεστιάσεων, εκδόσεων με στόχο να δοθεί ώθηση στην οικονομική δουλειά. Ολη αυτή η δραστηριότητα θα κορυφωθεί με μεγάλη εκδήλωση της ΚΟ Αττικής, αφιερωμένη στα 96 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο ΣΕΦ στις 11 Γενάρη του 2015.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org