Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ «ΩΚΕΑΝΟΣ»
Εγινε χτες η καθέλκυση στο Σκαραμαγκά

Από την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου

ΥΠΕΘΑ

Από την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου
Η καθέλκυση του υποβρυχίου «ΩΚΕΑΝΟΣ» έγινε χτες από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας.

Το υποβρύχιο «Ωκεανός», τύπου 209/1200, εντάχθηκε στο στόλο του πολεμικού ναυτικού το 1978. Οι εργασίες αναβάθμισής του, στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού «Neptune-2», ξεκίνησαν το 2004. Οδηγήθηκαν, όμως, σε τέλμα λόγω της εμπλοκής του εγχειρήματος στα δίχτυα πολυεθνικών και εργολάβων, που χρυσοπληρώθηκαν από τον ελληνικό λαό χωρίς τελικά να φέρουν σε πέρας το σύνολο του έργου που ανέλαβαν.

Εντέλει, ο «ΩΚΕΑΝΟΣ» εκσυγχρονίστηκε βάσει νεότερου σχεδιασμού του υπουργείου Αμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού. Οπως είπε χτες στην τελετή καθέλκυσης ο αρχηγός ΓΕΝ, Ευ. Αποστολάκης, σε γενικές γραμμές έγιναν τα παρακάτω: Επιμήκυνση του υποβρυχίου κατά δέκα μέτρα με προσθήκη ενδιάμεσου τμήματος για το σύστημα αναερόβιας πρόωσης. Το πλοίο κόπηκε στη μέση και συγκολλήθηκε ένα πρόσθετο τμήμα, μέσα στο οποίο είναι εγκατεστημένα η συστοιχία κυψελών καυσίμου και υγρού οξυγόνου. Αυτή η δύσκολη και περίπλοκη εργασία που έγινε από τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αποτελεί και τη μοναδική παγκοσμίως τοποθέτηση συστήματος αναερόβιας πρόωσης σε υποβρύχιο τύπου 209, κατά τη διάρκεια εκσυγχρονισμού.

Εγινε, επίσης, ολική αντικατάσταση της υπερκατασκευής και των καταστρωμάτων. Γενική επισκευή μηχανών και κινητήρα πρόωσης, καθώς και το σύνολο των εργασιών μιας μακράς ακινησίας. Τέλος, εκσυγχρονίστηκαν όλα τα συστήματα, συμπεριλαμβανόμενης και της εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης μάχης, το οποίο είναι εφάμιλλο του τακτικού συστήματος των νεότερων υποβρυχίων τύπου 214. «Γενικά το συγκεκριμένο υποβρύχιο έχει υποστεί τέτοια σημαντική αναβάθμιση, που οι επιδόσεις του προσεγγίζουν αυτές των τύπου 214», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΝ.

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε στις 6/10 η καθέλκυση του υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», τύπου 214 AIP, το οποίο όπως είπε χτες ο αρχηγός ΓΕΝ «έχει ήδη εκτελέσει τον πρώτο του δοκιμαστικό πλου». Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά χτίζονται και τα νεότευκτα υποβρύχια «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», επίσης τύπου 214 AIP. Η καθέλκυση του υποβρυχίου «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» προγραμματίζεται τέλη Δεκέμβρη - αρχές Γενάρη και η έναρξη δοκιμών εν πλω περί τα μέσα Μάρτη 2015. Για το «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» δεν υπάρχει ακόμη εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα.

Σημειωτέον, ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος στην ομιλία του στην τελετή καθέλκυσης αναφέρθηκε και στη ναυπήγηση των πυραυλακάτων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, άλλο ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε τέλμα. Ο υπουργός υποστήριξε ότι «σύντομα, πολύ σύντομα μάλιστα και αυτά τα σκάφη θα ενταχθούν στην επιχειρησιακή δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού, με πρώτο το "ΡΙΤΣΟΣ", που είναι έτοιμο "να πέσει στα νερά" στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ