Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν οι ερευνητές

Συνέντευξη Τύπου για το θέμα έδωσαν χτες Ενώσεις και Ομοσπονδίες των ερευνητών για το νομοσχέδιο για την Ερευνα το οποίο συζητιέται στη Βουλή

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την «Ερευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία» - το οποίο αποσκοπεί στην επιχειρηματική λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ), στη σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματική εμπορευματοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας - απαίτησαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα - Ιδρύματα (ΠΟΕΕΚ-Ι) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου (ΠΟΣΕΕΙΙΔ), φορείς που εκπροσωπούν περίπου 5.000 ερευνητές (1.800 τακτικό προσωπικό και 3.000 συμβασιούχοι έργου και εργασίας σε ερευνητικά έργα).

Στις ολέθριες συνέπειες που φέρνει η περικοπή του ήδη ελλειμματικού προϋπολογισμού των ΕΚ της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) κατά επιπλέον 30% για το 2015 (περικοπή που συμβαίνει για τρίτη συνεχή φορά, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό περικοπής σε 68% από το 2008) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μαρία Στουμπούδη. Να θυμίσουμε ότι για το 2008 ο προϋπολογισμός που προβλεπόταν για τα 10 ΕΚ της ΓΓΕΤ ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 ήταν 45 εκατομμύρια ευρώ και για το 2015 είναι μόλις 25,8 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία είναι αδύνατο να καλυφθεί ακόμα και η μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι περικόπτονται οριζόντια κατά 10 - 28% οι προϋπολογισμοί των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ ερευνητικών προγραμμάτων, χωρίς όμως να περικόπτεται το φυσικό αντικείμενό τους.

Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να διαλύσει τις εθνικές ερευνητικές δομές της χώρας και να καταστρέψει το εθνικό επιστημονικό κεφάλαιο που έχει σωρεύσει το υπάρχον ερευνητικό προσωπικό της χώρας, οι φορείς σημείωσαν ότι το νομοσχέδιο δε διασφαλίζει ούτε ένα ευρώ κρατικής επιχορήγησης στα κρατικά ΕΚ, ούτε για τη μισθοδοσία των ερευνητών και του προσωπικού.

Την οπισθοδρόμηση της Ερευνας μέσα από την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών των ΕΚ, την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού, που δρομολογεί το νομοσχέδιο, ανέδειξε ο Προκόπης Μαντόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕΕΚ-Ι. «Η επιχορήγηση των ΕΚ από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους να καλύπτει κατ' ελάχιστον τη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού και τα απαραίτητα πάγια λειτουργικά έξοδα των ΕΚ. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ΕΚ σε μεγάλο τους μέρος είναι ερευνητικό προσωπικό χωρίς θέση ερευνητή, χαρακτηρίζονται ως "εργολάβοι με μπλοκάκια" για δεκαετίες, εργαζόμενοι υπό ένα μακροχρόνιο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και πλημμελούς ασφαλιστικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης», σημείωσε ο Κώστας Θεοδωράκης, εκ μέρους της ΠΟΣΕΕΙΙΔ επαναφέροντας το δίκαιο αίτημα για την επαναφορά της απαλλαγής από την καταβολή του ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω φορείς έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο κείμενο διαμαρτυρίας και συλλογής υπογραφών.

Την αντίθεσή της στις περικοπές ερευνητικών έργων εκφράζει η Σύνοδος Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων. Ενώ ο Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αναφέρει ότι αιφνίδια περικόπτονται συνολικά 10.476.000 ευρώ από 231 εγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. Οι περικοπές κυμαίνονται στο 11% ανά έργο, ακόμα και σε έργα που είχαν ήδη υποστεί περικοπή έως 60% στο στάδιο της έγκρισης, ενώ ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις και έχουν δρομολογηθεί δαπάνες για την υλοποίηση των έργων.

Σήμερα, φορείς θα καταθέσουν στη Βουλή τις προτάσεις τους, ενώ την Πέμπτη θα γίνει η συζήτηση του νομοσχεδίου κατ' άρθρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ