Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερά στο στόχαστρο το Ασφαλιστικό

«Ολοι θέλουμε βιώσιμο Ασφαλιστικό, χωρίς εσωτερικές αδικίες. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε». Τα παραπάνω δήλωσε χτες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας ένα ακόμη στίγμα των αντεργατικών μέτρων που σχεδιάζονται για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από μνημόνια και γραμμές «χρηματοδοτικής στήριξης». Αλλος υψηλόβαθμος παράγοντας της κυβέρνησης σημείωσε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, τα οποία άλλωστε καθορίζονται και από τους κανονισμούς της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, εν μέσω των γενικότερων πτωτικών τάσεων που εκδηλώθηκαν χτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι τιμές των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν χτες σε χαμηλά επίπεδα, με αντίστοιχη διόγκωση των αποδόσεών τους στα όρια του 7%. Κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν την εξέλιξη στη γενικότερη συγκυρία, ωστόσο, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η κατρακύλα αποδίδεται στα σενάρια σχετικά με την «έξοδο» από την τρέχουσα γραμμή χρηματοδότησης από ΕΕ - ΔΝΤ. Παράλληλα, η κατρακύλα στο χρηματιστήριο της Αθήνας έφτασε χτες στο 5,7%, με ιδιαίτερη έμφαση στις τραπεζικές μετοχές.

Πληροφορίες, τέλος, φέρουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στη νομοθετική ρύθμιση για τον «αναβαλλόμενο φόρο» των ευρωπαϊκών τραπεζών - και των ελληνικών - στη βάση του οποίου μειώνονται οι ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσής τους. Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση ετοιμάζει νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ