Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με ελαστικές θέσεις εργασίας

Μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης ήταν μία στις δύο από τις 186.923 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, που δημιουργήθηκαν και κατά το εννεάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2014, σύμφωνα με την «Καθημερινή» 14/10/2014. Και ενώ όλα τα αστικά επιτελεία λένε ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουμε θετικό πρόσημο ανάπτυξης, τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗΣ» λένε ότι το Σεπτέμβρη 2014 οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 3.960. Εμείς να θυμίσουμε ότι στις ΗΠΑ, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία παραμένει υψηλή. Στη δε Γερμανία όπου η ανεργία λένε ότι μειώθηκε, αυτό οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος στη δημιουργία θέσεων εργασίας είτε μερικής απασχόλησης είτε ορισμένου χρόνου είτε άλλης μορφής ελαστικής εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και έχει μειωθεί ο αριθμός των ανέργων από 5 εκατομμύρια το 2005 σε λιγότερο από 3 εκατομμύρια το 2014, δεν έχει σημειωθεί, σχεδόν, καμία μεταβολή στις συνολικές ώρες εργασίας, πράγμα που σημαίνει κυριαρχία της μερικής απασχόλησης. Αυτές θα είναι οι προοπτικές για τους εργαζόμενους σε συνθήκες ανάκαμψης των μονοπωλιακών ομίλων...

Βιτρίνα ελκυστικότητας

«Υπουργική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για τη θεσμική και νομική "θωράκιση" της επαγγελματικής ασφάλισης με κανονισμό δεοντολογίας. Σκοπός του είναι η θέσπιση κανόνων αναφορικά με τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και τα προσόντα των προσώπων που ασκούν διοίκηση και διαχειρίζονται τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, αλλά και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων. Στην απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις για μια σειρά θεμάτων όπως η συνετή διαχείριση των αποθεματικών, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων - συνταξιούχων και της επάρκειας των παροχών, η αποτελεσματική διοίκηση, η διαφάνεια στις αποφάσεις καθώς και η προστασία της βιωσιμότητας των επαγγελματικών ταμείων. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη θέσπιση κανόνων για τη διαχείριση κινδύνων»(«Καθημερινή», 14/10/2014). Η κυβέρνηση πασχίζει να κάνει ελκυστικά τα επαγγελματικά ταμεία, αλλά δεν μπορεί να κρύψει ότι λειτουργούν ανταποδοτικά ως προς τις παροχές, δηλαδή ό,τι εισφορές πληρώνεις ανάλογες υπηρεσίες θα παίρνεις και όχι βεβαίως αυτές που έχεις ανάγκη. Ταμεία που λειτουργούν σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις με κριτήριο το κέρδος, τζογάρουν τα αποθεματικά τους για να τα αυξάνουν, με όλους τους κινδύνους να χαθούν λεφτά των εργαζομένων, γι' αυτό ο υπουργός κάνει λόγο για κανόνες στη διαχείριση κινδύνων, κανόνες βιωσιμότητας κ.λπ. Βεβαίως, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία, τίποτα δεν μπορεί να διασφαλιστεί όταν κυνηγάς το κέρδος και με το διαρκή κίνδυνο της οικονομικής κρίσης. Θυμίζουμε το περίφημο «σκάνδαλο της Enron», όπου το Ταμείο των εργαζομένων στην αμερικανική επιχείρηση, που τζόγαρε στις μετοχές της, φαλίρισε μαζί με την επιχείρηση.

Ο Πάγκαλος... δεν κρύβεται

«Και αυτό το σύστημα είναι πως όσοι μπορούν και έχουν τα όργανα άσκησης βίας σφάζουν τους άλλους μισούς. Η πρώτη μεγάλη σφαγή του Στάλιν δεν έγινε εναντίον των δεξιών, αλλά από τα στελέχη του κόμματός του. Αμα μπορούν, θα το κάνουν. Δεν μπορείς να μη σφάξεις κόσμο αν δεν είσαι κομμουνιστής! Ξέρετε εσείς κανένα κομμουνιστικό κόμμα στην Ευρώπη που να μην έσφαξε τους αντιπάλους του; Το ΚΚΕ είναι ιδιορρυθμία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και καθίσταται και της Ευρώπης. Είναι αίρεση θρησκευτική... Λέμε τώρα για κόμματα εξουσίας. Τα κόμματα εξουσίας, όπου είχαν την ευκαιρία να πάρουν την εξουσία, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να σφάξουν τα στελέχη τους. Ο ένας θα σφάξει τον άλλον». Ποιος τα λέει αυτά; Μήπως η Χρυσή Αυγή; Οχι, ο γνωστός και μη εξαιρετέος ... αντικομμουνιστής Πάγκαλος στον ΒΗΜΑ FM 99,5. Βεβαίως, με τον Πάγκαλο δεν αξίζει καν να ασχοληθεί κανείς. Το ζήτημα είναι ότι ο Πάγκαλος δεν είναι Χρυσαυγίτης, ούτε φασίστας, αντίθετα σχίζει τα ρούχα του για τη λειτουργία της αστικής δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, είναι όμως αντικομμουνιστής, μισεί την ταξική πάλη, το εργατικό κίνημα και το λέει ανοιχτά, δεν το κρύβει όπως άλλοι.

... ούτε όμως και ο Καρτερός

Και αυτό μας θύμισε τον Καρτερό της «Αυγής», που θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός κάθε φορά που γράφει για το ΚΚΕ. Αν τον τρυπήσει η πένα του, θα δηλητηριαστεί απ' το δηλητήριο που «ξερνάει» αντί για μελάνι. «Ο κύριος Στάλιν τρώγεται;», διερωτήθηκε χτες και άπλωσε κάτω απ' τον τίτλο αυτό μια ιστορία, που σε αδρές γραμμές θέλει ένα παιδάκι λιπόθυμο από πείνα, έναν καλό και συμπονετικό ΣΥΡΙΖαίο να το περιθάλπει και την ώρα που είναι έτοιμος να το ταΐσει, να μπουκάρει η κομμουνίστρια, να αρπάζει το φαΐ και να ωρύεται ότι πρώτα πρέπει το παιδάκι να μάθει ποια τάξη φταίει για την πείνα του. Να του ευχηθούμε και σ' ανώτερα. Με τέτοιες διαστρεβλώσεις προσπαθεί ο Καρτερός να κρύψει την πραγματικότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να χορτάσει ψωμί ο λαός, αλλά να εξαγοράσει με λίγα ψίχουλα τη στήριξή του στην πολιτική του που θα διαιωνίζει την πείνα του. Και απέναντι σε αυτήν την πολιτική, που καθορίζεται από το «ρεαλισμό» και τα «όρια της οικονομίας», τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, το ΚΚΕ καλεί το λαό να μη δείξει καμιά ανοχή και καμιά αναμονή, να μη συμβιβαστεί με τη μιζέρια και το μοίρασμα της φτώχειας είτε του το υπόσχεται η συγκυβέρνηση είτε ο ΣΥΡΙΖΑ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1608 Γεννιέται ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.

1837 Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

1844 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε.

1878 Υπογράφεται η Σύμβαση (Χάρτα) της Χαλέπας, μεταξύ της οθωμανικής κυβέρνησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών, με την οποία η Κρήτη αποκτούσε ουσιαστικά καθεστώς αυτονομίας.

1902 Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Ερντικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω.

1917 Στην πόλη Βενσέν της Γαλλίας εκτελείται η Μαργαρίτα Ζέλε, γνωστή ως Μάτα Χάρι, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος των Γερμανών.

1927 Οι Σοβιετικοί επιστήμονες ανακοινώνουν την ίδρυση της Εταιρίας Επιστημόνων και Τεχνικών με σκοπό τη συμβολή στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

1946 Αυτοκτονεί στο κελί του, λίγο πριν την προκαθορισμένη εκτέλεσή του, ο Χέρμαν Γκέρινγκ, κορυφαίο στέλεχος των ναζί, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Χίτλερ.

1946 Διλοχία του κυβερνητικού στρατού, που μετείχε σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Κατερίνης, εξεγείρεται κατά των αξιωματικών και περνά με το Δημοκρατικό Στρατό.

1948 Με ορμητική επίθεση, τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού στο Γράμμο διαλύουν λόχο του 620 κυβερνητικού τάγματος και καταλαμβάνουν το ύψωμα 1906. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στα χωριά Μονόπυλο, Σλήμντιτσα, Γράμμοστα, Μυροβλήτη και Πευκόφυτο στο Γράμμο.

1958 Ξεκινά τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (15 - 18/10/1958). Το Συνέδριο αποτέλεσε την κορύφωση της ενδοαστικής διαμάχης που είχε ξεσπάσει στους κόλπους της ΓΣΕΕ το αμέσως προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Φ. Μακρή και του Δ. Θεοδώρου. Η διαπάλη αυτή αντικατόπτριζε και συνδεόταν, σε ένα βαθμό, με τις αντίστοιχες συγκρούσεις που λάμβαναν χώρα την ίδια περίοδο στις γραμμές της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ΔΣΕΕΣ), μεταξύ των προσκείμενων στον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της βρετανικής πρεσβείας, η επιδιωκόμενη αντικατάσταση του Φ. Μακρή ως γγ της ΓΣΕΕ είχε να κάνει και με το γεγονός ότι «έπαψε να είναι ικανοποιητικός ως αντικομμουνιστικός παράγοντας από πλευράς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA)...». Τελικά, η ομάδα Θεοδώρου διασπάστηκε από τη ΓΣΕΕ, συγκροτώντας χωριστή συνδικαλιστική κίνηση.

1964 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Κολ Πόρτερ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ