Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ
Υποψηφιότητα και για την προεδρία στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ

Κλιμακώνονται οι προσπάθειες αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης, μέσω της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας» και της συμμετοχής σε κρίσιμα πόστα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, αφού πρώτα διεκδίκησε πρόσφατα τη θέση του προέδρου στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ (το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της λυκοσυμμαχίας), φέρεται τώρα να διεκδικεί την προεδρία της αντίστοιχης Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Κατά πληροφορίες, ο Ελληνας αρχηγός έχει υποβάλει ήδη, επίσημα, την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ. Η δήλωση υποψηφιοτήτων ολοκληρώνεται στις 3 Νοέμβρη, ενώ η διαδικασία της εκλογής προγραμματίζεται για τις 13 Νοέμβρη στις Βρυξέλλες. Μέχρι στιγμής μαζί με τον Ελληνα αρχηγό έχουν δηλώσει υποψηφιότητα ένας Ισπανός ναύαρχος και ένας Φινλανδός αντιστράτηγος, χωρίς όμως να έχει διατελέσει κανείς τους αρχηγός Επιτελείου στη χώρα του. Η θητεία του νέου προέδρου θα είναι τριετής με ανάληψη καθηκόντων το Νοέμβρη του 2015.

Η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ συστάθηκε κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ (9/4/2001). Αποτελεί το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο εντός του Συμβουλίου. Αποτελείται από τους αντίστοιχους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους.

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, όταν απαιτείται λήψη αποφάσεων επί θεμάτων στρατιωτικής υφής. Παράλληλα, είναι ο σύμβουλος επί στρατιωτικών θεμάτων της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Αποτελεί το κύριο σημείο επαφής της ΕΕ με τους διοικητές των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ.

Η κύρια αποστολή της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι να παρέχει στρατιωτικές γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις επί στρατιωτικών θεμάτων στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (επίπεδο πρέσβεων). Επίσης, παρακολουθεί την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποστολών, οι οποίες αναλαμβάνονται από την ΕΕ και εκτελούνται από τον εκάστοτε διοικητή επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ