Κυριακή 12 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Ακρόαση» των στόχων και των αναγκών του κεφαλαίου

Οι ακροάσεις των προταθέντων Επιτρόπων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ολοκληρώθηκαν στις 7/10/2014, ήταν αποκαλυπτικές για τις αντιλαϊκές στοχεύσεις της ΕΕ το επόμενο διάστημα. Οι υποψήφιοι Επίτροποι, στις ακροάσεις τους, παρουσίασαν τις παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ:

1) Ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων με όλα τα μέσα: α) Συνέχιση των ονομαζόμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Πυρήνας των αναδιαρθρώσεων αυτών είναι η συνέχιση της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης σε όλες τις παραμέτρους της, που αποτελεί προϋπόθεση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Προτεραιότητα αποτελεί η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην ΕΕ (δηλώσεις της Μ. Τίσεν, Βελγίδας προτεινόμενης επιτρόπου για την απασχόληση), το αποφασιστικό χτύπημα των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας, η μεγαλύτερη πρόσδεση των εκπαιδευτικών συστημάτων στις ανάγκες των επιχειρήσεων. «Διαμόρφωση περιβάλλοντος φιλικού στις επιχειρήσεις», που σημαίνει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και «μεταρρύθμιση των αγορών εργασίας», δηλαδή πλήρης κατεδάφιση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. β) Νέα προνόμια, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις. Αυτό βρίσκεται πίσω από τις «κομψές» εκφράσεις των επιτρόπων για τη «μεταφορά του φορολογικού βάρους από την εργασία στην κατανάλωση». Δηλαδή, απαλλαγές των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία, νέα φοροεπιδρομή στο λαό, με αύξηση κυρίως των έμμεσων φόρων. Ο υποψήφιος Επίτροπος - αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ανταγωνιστικότητα - Απασχόληση - Επενδύσεις, Φινλανδός Γ. Κατάινεν, το δήλωσε χωρίς περιστροφές: «Το πρόβλημα είναι ότι το κεφάλαιο δεν κάνει επενδύσεις, γιατί σε περίοδο κρίσης δε θέλει να αναλάβει το ρίσκο. Γι' αυτό πρέπει να χρηματοδοτηθεί με ευρωενωσιακά και κρατικά κονδύλια, ώστε η κερδοφορία του να είναι σίγουρη και εξασφαλισμένη». Ετσι είναι φανερό πού θα κατευθυνθούν και ποιον θα εξυπηρετήσουν τα 300 δισ. ευρώ, που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ότι προτίθεται να εξασφαλίσει για επενδύσεις στην επόμενη τριετία. Πρόκειται για νέο κύκλο ακόμα μεγαλύτερης λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, ώστε να μεταφερθεί στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. γ) Ολοκλήρωση της απελευθέρωσης αγορών σε τομείς κρίσιμους για την καπιταλιστική κερδοφορία, όπως η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η ψηφιακή αγορά, οι υπηρεσίες.

2) Ενταση της καταστολής ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με χρησιμοποίηση του προσχήματος της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Γιγάντωμα όλων των κατασταλτικών μηχανισμών, με την προσθήκη νέων συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης και φακελώματος, που προβλέπει το νέο σύστημα φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, EUROSUR και τα λεγόμενα «έξυπνα σύνορα».

Ο Δ. Αβραμόπουλος, προτεινόμενος Επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ξεκαθάρισε κυνικά ότι η «εξυπνάδα» των συνόρων έγκειται στο παράλληλο «άνοιγμα διόδων νόμιμης μετανάστευσης», δηλαδή μορφών κατά παραγγελία μετανάστευσης απόλυτα εξαρτώμενης από το «ό,τι ζητά η αγορά» στα πρότυπα Αυστραλίας και Καναδά, των οποίων τα συστήματα μετανάστευσης εκθείασε ο Ελληνας νέος Επίτροπος.

Ανοικτά σύνορα, λοιπόν, για τους υψηλά ειδικευμένους εργαζόμενους αλλά και όσους διαθέτουν, πριν πατήσουν το πόδι τους στη χώρα, συμβόλαιο με εργοδότη ή σφραγίδα δουλεμπορικού γραφείου και την ίδια στιγμή ερμητικά κλειστά με μαστίγιο για τους εξαθλιωμένους μετανάστες και πρόσφυγες - θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Το μαστίγιο συνιστά η FRONTEX και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής της ΕΕ, των οποίων ο Δ. Αβραμόπουλος εξήγγειλε την περεταίρω ενίσχυσή τους. Στις ακροάσεις δεν έλειψαν, επίσης, τα κηρύγματα της κοινωνικής συναίνεσης, προβάλλοντας τα συνδικάτα ως «εταίρους»της εργοδοσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (καταστολή, ποινικοποίηση) για τα συνδικάτα που αναπτύσσουν την ταξική πάλη.

3) Νέος γύρος επιθετικότητας και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ σε όλο τον κόσμο, με προτεραιότητα τη Μ. Ανατολή και την Αφρική αλλά και στα ανατολικά της σύνορα με τη Ρωσία. Η Ιταλίδα υποψήφια για τη θέση της ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και αντιπροέδρου της Επιτροπής, Μογκερίνι, επαναβεβαίωσε ότι «η σχέση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ είναι στρατηγικής σημασίας», ενώ κρίσιμο ζήτημα για την ΕΕ παραμένει η μεγαλύτερη ανάπτυξη των δικών της στρατιωτικών δυνατοτήτων για ταχεία και ισχυρή πολεμική δράση, όπου κρίνεται σκόπιμο να επέμβει «ως παγκόσμιος παίκτης» για την προώθηση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Η εμπλοκή της ΕΕ στην Ουκρανία, στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή είναι χαρακτηριστική.

Ο φερετζές της δημοκρατικότητας

Η διαδικασία των ακροάσεων παρουσιάστηκε σκόπιμα από τα αστικά μέσα ενημέρωσης ως «απόδειξη της δημοκρατικότητας της ΕΕ», ως «σκληρή εξέταση» των υποψηφίων Επιτρόπων από τους ευρωβουλευτές, αποκρύπτοντας την ουσία, τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των τοποθετήσεων. Στους «πετυχημένους» και «αποτυχημένους» Επιτρόπους καθρεφτίστηκαν οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ, όπως και αυτών με τη Ρωσία, των ίδιων των αστικών τάξεων των χωρών κρατών - μελών για μια σειρά ανοικτούς λογαριασμούς, π.χ., για την Ενέργεια και την πρωτοκαθεδρία σε κλάδους της οικονομίας που αποτελούν πεδία υψηλής κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ετσι, θεωρήθηκαν ως «ανεπαρκείς» και μετεξεταστέες οι υποψηφιότητες ορισμένων Επιτρόπων, όπως του Βρετανού Χιλ για τη Χρηματοπιστωτική Αγορά, του Γάλλου Μοσκοβισί υποψήφιου για την Οικονομία και Φορολογία, του Ισπανού Κανιέτες για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, του Ούγγρου Ναβράσις για την Παιδεία, Νεολαία, Πολιτισμό και την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια, της Τσέχας Γιούροβα για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλλων και της Σλοβένας Α. Μπράτουτσεκ ως αντιπροέδρου της Κομισιόν υπεύθυνης για την Ενεργειακή Ενωση.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, ο «μεγάλος συνασπισμός» Λαϊκού Κόμματος - Σοσιαλδημοκρατών - Φιλελευθέρων, συμφώνησαν με κάποιες άνευ σημασίας αλλαγές στα χαρτοφυλάκια - αρμοδιότητες των υποψηφίων Επιτρόπων. Το «μάρμαρο πλήρωσε» τελικά η Σλοβένα Αλένκα Μπράτουτσεκ, που ανήκει στην ομάδα των Φιλελευθέρων, η οποία κρίθηκε «ακατάλληλη». Από τα αστικά μέσα προβλήθηκε ως «επιβαρυντική περίσταση» για την απόρριψη της υποψηφιότητάς της, το γεγονός ότι «συνελήφθη» σε μουσική εκδήλωση να τραγουδάει το «κομμουνιστικό άσμα Bandiera Rossa» και ιδίως η «ιερή αγανάκτηση» που προκάλεσε στους αστούς ευρωβουλευτές όταν επαναλάμβανε το στίχο «Ζήτω ο Κομμουνισμός και η Ελευθερία». Βεβαίως, η εν λόγω υποψήφια Επίτροπος επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη νοσταλγία του λαού για το σοσιαλισμό σε σύγκριση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα που αυτός ζει σήμερα. Σε ερωτήσεις της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ. Σπυράκη, και άλλων ευρωβουλευτών, που στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου «στηλίτευσαν την αντιευρωπαϊκή αυτή ενέργειά της», αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη. Η φιλολογία αυτή έχει την αξία της, αν και, ασφαλώς, δεν ήταν ο λόγος που η συγκεκριμένη υποψήφια Επίτροπος «κρίθηκε ακατάλληλη», δεδομένου ότι το χαρτοφυλάκιο της «ενεργειακής ένωσης» για το οποίο είχε υποδειχθεί αποτελεί πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ. Αναδεικνύει, όμως, την αντικομμουνιστική υστερία που διαπερνά το Ευρωκοινοβούλιο.

Οι αντιθέσεις δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα

Οι αντιθέσεις, που εκφράστηκαν και στις ακροάσεις, έγιναν γύρω από το αν χρειάζονται μέτρα «διατήρησης της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά φιλικά στην ανάπτυξη» ή «ελαστικής εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας» που θα «τονώσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη» και δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Συνιστούν διαφορετικό μείγμα διαχείρισης που προκρίνουν μερίδες των αστικών τάξεων στο εσωτερικό της ΕΕ, που αφορούν την ποσότητα κρατικού χρήματος για τα μονοπώλια. Ανάλογη συζήτηση τροφοδοτήθηκε και γύρω από την αντιπαράθεση για την απόρριψη ή μη από την ΕΕ του νέου προϋπολογισμού της γαλλικής κυβέρνησης.

Οι αστικές τάξεις της Γαλλίας και της Ιταλίας επιδιώκουν τη διαμόρφωση νέων συμμαχιών, ώστε να αντιμετωπίσουν τη θέση πρωτοκαθεδρίας της γερμανικής αστικής τάξης, η οποία διαμορφώνει και αυτή, από την πλευρά της, καινούργιες συμμαχίες. Οι αντιπαραθέσεις αυτές συνεχίστηκαν και στη διάσκεψη κορυφής, στο Μιλάνο, στις 8/10/2014, για την ανεργία των νέων. Παρά τη διαφημιζόμενη «κόντρα του Νότου με τη Μέρκελ», η ουσία είναι ότι ο, φερόμενος ως υπέρμαχος της «επεκτατικής» αστικής πολιτικής διαχείρισης, Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, επέλεξε την ημερομηνία της συνάντησης για να περάσει από τη Γερουσία το νόμο για τη «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», που αίρει κάθε προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις, επιτρέπει τις ομαδικές απολύσεις, αποδιαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί σε νέα μείωση μισθών.

Συμπερασματικά, ήταν κατηγορηματική η συμφωνία από όλο το φάσμα των κομμάτων του κεφαλαίου ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η άγρια επίθεση στα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη. Οσο για την ομάδα GUE-NGL, που καθοδηγεί το «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» και συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε τις δικές της ...εξετάσεις στην υπεράσπιση των αντιλαϊκών στόχων της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές της επιδόθηκαν σε κριτικές προς υποψήφιους Επιτρόπους γιατί κατά τη γνώμη τους... δεν υπερασπίζονταν όσο πρέπει τις διακηρύξεις του προέδρου της Κομισιόν, Γιούνκερ. Την ίδια στιγμή πλειοδοτούσαν, εκθειάζοντας τις κατευθύνσεις Ντράγκι περί ενός μείγματος δημοσιονομικής «χαλάρωσης», οι οποίες αμέσως διαψεύστηκαν.

Το ΚΚΕ, με την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του, αποκάλυψε αποφασιστικά τις στρατηγικές στοχεύσεις της ΕΕ και ανέδειξε την ανάγκη να ενταθεί η εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στην ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων.


Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ