Κυριακή 12 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Aπό γενιά που μεγαλώνει στις συνθήκες της αντεπανάστασης να γίνουμε γενιά των σκληρών αγώνων για το Σοσιαλισμό

Τις σύνθετες συνθήκες μέσα στις οποίες δρούμε, τον αρνητικό συσχετισμό τα παίρνουμε σοβαρά υπόψη ώστε ούτε τις αντικειμενικές συνθήκες να παραβλέπουμε ούτε να τα φορτώνουμε όλα σε εμάς, ούτε να μη βλέπουμε και τη δυναμική των εξελίξεων. Είμαστε πάνω απ' όλα απαιτητικοί με τη δική μας δουλειά, γιατί φτιάχνουμε οργάνωση που να μπορεί να δώσει παλικαρίσια κάθε μάχη στον μακρόχρονο αγώνα που δίνουμε, να ανταποκρίνεται ως νεολαία του ΚΚΕ σε κάθε καμπή της ταξικής πάλης.

Δυνατή, μαχητική, νεανική εφεδρεία στο πλευρό του Κόμματος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη συγκέντρωση και διαπαιδαγώγηση δυνάμεων για τη Σοσιαλιστική επανάσταση.

Είναι για μας μια συνεχής δοκιμασία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βαθιά αφομοίωση του Προγράμματος του Κόμματός μας από το σύνολο του δυναμικού της ΚΝΕ, από την ικανότητα να δρούμε με αυτό, να το εκλαϊκεύουμε. Που σημαίνει και συνεχή μελέτη του Μαρξισμού - Λενινισμού, της Ιστορίας του επαναστατικού - εργατικού κινήματος, των σύγχρονων επεξεργασιών του ΚΚΕ.

Κάθε προσπάθειά μας, κάθε βήμα που κάνουμε να διαμορφώνει ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική υποδομή για τον αγώνα που δίνουμε, να δυναμώνουμε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά της Οργάνωσής μας, την ικανότητα δράσης μας μέσα στη νεολαία.

Το Πρόγραμμα του Κόμματος είναι σήμερα όπλο και εργαλείο στη δουλειά μας

Η ανάγκη της βαθιάς αφομοίωσης του Προγράμματός μας επιβεβαιώνεται και από τη μέχρι τώρα συζήτηση στα Οργανα και τις ΟΒ της ΚΝΕ, αυτήν την περίοδο που συζητιούνται οι Θέσεις του ΚΣ για το 11ο Συνέδριο, μιας και δεν είναι λίγα τα ερωτήματα που επιδιώκουν περισσότερη γνώση για τις συνθήκες και τους όρους πραγματοποίησης της σοσιαλιστικής επανάστασης, για τον αντικειμενικό χαρακτήρα της επαναστατικής κατάστασης και τα καθήκοντα και το ρόλο του Κόμματος, για το πώς συνδέονται αυτά με τα καθήκοντά μας σήμερα. Δείχνει ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να μας βγάλει πιο δυνατούς, πιο ώριμους, να αφομοιώσουμε σε βάθος τα καθήκοντα που απορρέουν, με βάση το σκοπό για τον οποίο παλεύουμε.

Το Πρόγραμμα του Κόμματος, άλλωστε, «δεν το βάζουμε στο ψυγείο», για να το αξιοποιήσουμε κάποια άλλη στιγμή. Είναι σήμερα όπλο και εργαλείο στη δουλειά μας, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να απαντήσουμε και να δράσουμε ολοκληρωμένα για το «τι πρέπει να γίνει», «πώς θα γίνει». Να απαντήσουμε αποφασιστικά στη διαστρέβλωση και συκοφάντηση του Σοσιαλισμού.

Ο χαρακτήρας και οι αρχές συγκρότησης της εργατικής εξουσίας είναι η διέξοδος στον προβληματισμό που έχει μεγάλο τμήμα της νεολαίας, νιώθοντας απέχθεια για το αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά παραμένει εγκλωβισμένη σε αυτό. Η πραγματική πολιτική αλλαγή δεν είναι οι εναλλαγές κυβερνήσεων στο έδαφος του συστήματος εκμετάλλευσης και ανεργίας ή οι αλλαγές και οι μεταμορφώσεις των αστικών κομμάτων και θεσμών. Είναι η εργατική εξουσία που θα σαρώσει με την επαναστατική δράση και με νέους λαογέννητους θεσμούς όλους τους αστικούς θεσμούς, το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα. Γιατί εκφράζει μια ανώτερη μορφή δημοκρατίας, με βασικό χαρακτηριστικό της την ενεργητική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας στη διαμόρφωση της νέας κοινωνίας. Με τον έλεγχο της διεύθυνσης των παραγωγικών μονάδων, των κοινωνικών και διοικητικών υπηρεσιών, όλων των οργάνων εξουσίας από κάτω έως πάνω με αιρετούς και ανακλητούς αντιπροσώπους χωρίς κανένα προνόμιο σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενώ θα ελέγχονται από αυτούς.

Μαζί με την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας μπορούμε να αποκαλύψουμε όσους φορούν το «προσωπείο του δημοκράτη», χύνοντας δηλητήριο για το Σοσιαλισμό, παρουσιάζοντάς τον ως ένα αυταρχικό καθεστώς ανελευθερίας που απέτυχε, συγκρίνοντάς τον με το ναζισμό, διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα γύρω από ψέματα και συκοφαντίες.

Παίρνοντας υπόψη ότι ο αντικομμουνισμός διδάσκεται, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα από το βιβλίο της «Πολιτικής Παιδείας» της Β' Λυκείου:

«Πολλοί (Πλάτων, ουτοπιστές σοσιαλιστές, Μαρξ κ.τ.λ.) οραματίστηκαν μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Πολλοί κατά καιρούς διακήρυξαν ότι θα εφαρμόσουν αυτά τα οράματα. Ομως, τα οράματα αποδείχτηκαν στην πράξη εφιάλτες. Χαρακτηρίστηκαν σοσιαλιστικά και δημοκρατικά τα πιο δικτατορικά και καταπιεστικά καθεστώτα. Μέχρι την οριστική κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, αρκετές φορές το προλεταριάτο είχε επαναστατήσει κατά της δικτατορίας του προλεταριάτου...»

Αντιστοιχίζουμε την καθοδηγητική δουλειά στις απαιτήσεις των επαναστατικών σκοπών μας

Μέσα στις σημερινές συνθήκες, με τη μεγάλη υποχώρηση των δυνάμεων του Σοσιαλισμού, λόγω της νίκης της αντεπανάστασης, τις μακρόχρονες συνέπειες, την υποχώρηση του εργατικού κινήματος κρινόμαστε συνεχώς και καθημερινά για το αν καταφέρνουμε να αντιστοιχίζουμε την καθοδηγητική δουλειά στις απαιτήσεις των επαναστατικών σκοπών μας.

Να δίνει νόημα και περιεχόμενο στον καθημερινό αγώνα κάθε μέλους της ΚΝΕ ο αγώνας για την απελευθέρωση από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης, που θα είναι έργο της ίδιας της εργατικής τάξης. Να συνειδητοποιείται ότι διαπερνά μια κόκκινη κλωστή τα σημερινά καθήκοντα με την προοπτική του αγώνα μας και να δρούμε πρωτοπόρα για να κατακτήσουμε μια ανώτερη ζωή.

Η βαθιά αφομοίωση του Προγράμματος και των υπόλοιπων επεξεργασιών του Κόμματος μάς δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να βλέπουμε σε βάθος τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, πίσω από την πρώτη εικόνα, πίσω από αυτό που αρχικά φαίνεται. Να αποκαλύπτουμε την ουσία των αντιθέσεων και να μην μπαίνουμε «κάτω από ξένη σημαία».

Η οικονομική - καπιταλιστική κρίση και η όποια ανάκαμψη ακολουθήσει δεν δημιουργούν μόνο όρους συμβιβασμού και υποχώρησης. Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται ήδη στην περιοχή δίνουν πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες και δυνατότητες για να προβάλουμε πιο αποφασιστικά την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του Σοσιαλισμού.

Εχει σημασία να αντέχουμε και να κρατάμε γερά το τιμόνι μπροστά σε κάθε εξέλιξη και ενδεχόμενο χωρίς να αιφνιδιαζόμαστε, γνωρίζοντας ότι η πάλη θα έχει τα «πίσω και τα μπρος της». Χωρίς να απογοητευόμαστε όταν η δουλειά μας φαίνεται να μην έχει κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, έχοντας συνείδηση ότι η δουλειά μας σε αυτήν τη φάση μπορεί να έχει μικρά και αργά αποτελέσματα είναι όμως ταυτόχρονα και δουλειά υποδομής. Η πείρα μιας σειράς Οργανώσεων σε ΕΠΑΛ, τεχνικοεπαγγελματικές σχολές ή στα ΤΕΙ αυτό το επιβεβαιώνει. Γι' αυτό χρειάζεται να έχουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών, να επιμένουμε με το νέο κόσμο που έχει αντικειμενικά συμφέρον από την πολιτική μας πρόταση.

Παρά τις δυσκολίες, μπορούμε σήμερα να συγκροτήσουμε μια πιο γερή Οργάνωση με πιο ολοκληρωμένη αντίληψη για τη στρατηγική μας, που να ξεχωρίζει στη λειτουργία των Οργανώσεων Βάσης η διαπαιδαγωγητική δουλειά και να διαμορφώνει νέους πρωτοπόρους αγωνιστές, επαναστάτες, αυριανά μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Με λειτουργία που να εμπνέει ευρύτερα διάθεση για δράση, συλλογικότητα, αλληλεγγύη, πρωτοβουλία. Αξιοποιώντας μορφές επικοινωνίας, κοινής δράσης και συσπείρωσης που να βοηθούν στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση.

Εξετάζοντας καλύτερα το περιεχόμενο της παρέμβασής μας

Παραδείγματος χάρη, στις τεχνικές σχολές η ανάδειξη της δυνατότητας στους σπουδαστές να γνωρίσουν τη θεωρία και τις αρχές των τεχνολογικών εφαρμογών στην ειδικότητα που σπουδάζουν, δεμένο με τις εξελίξεις στους κλάδους διαμορφώνει περισσότερες προϋποθέσεις, για να συνειδητοποιούνται οι τεράστιες δυνατότητες της κοινωνικοποιημένης παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού σε αντίθεση με το πώς αξιοποιείται η τεχνική στον καπιταλισμό. Πράγμα που απαιτεί συνδυασμένη δουλειά, προβολή του Προγράμματός μας, των όρων και των συνθηκών που μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Οι απαιτήσεις για το περιεχόμενο της παρέμβασής μας είναι μεγάλες εάν αναλογιστούμε ότι στα σχολεία δεν μπορεί να εξαντλείται στους ταξικούς φραγμούς ή στο βιβλίο των Αγγλικών που οι μαθητές καλούνται να πληρώσουν, την ίδια ώρα που το διπλανό βιβλίο της Πολιτικής Παιδείας της Β' Λυκείου γράφει: «Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα μεταδίδει γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις. Αλλά, συγχρόνως, θέλει να μεταδώσει και τις αρχές και αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος, και έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του». Και αυτό κάνει σε όλες του τις σελίδες, αναπαράγει τις αρχές και τις αξίες του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Εχουμε σήμερα τις προϋποθέσεις, ώστε πιο μαχητικά μέσα στη νεολαία να αναμετρηθούμε με τις προσπάθειες της αστικής τάξης να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις των νέων, να τους περιθωριοποιήσει, να τους εγκλωβίσει σε αδιέξοδα, να τους μάθει να ζουν με υποκατάστατα. Μέσα από τη συλλογική δράση, την αλληλεγγύη, την αγάπη προς τη μόρφωση και την ίδια τη ζωή, με τη δύναμη του προσωπικού παραδείγματος των μελών της ΚΝΕ να καλλιεργήσουμε την αγωνιστική - μαχητική ανυπότακτη στάση ζωής.

Δυνατή ΚΝΕ, Οργάνωση της επαναστατικής ανατροπής

Είμαστε Οργάνωση Νεολαίας του ΚΚΕ, οπότε η λειτουργία και η δράση μας μέσα στη νεολαία συμβάλλει, ώστε σε επαναστατικές συνθήκες το Κόμμα να βρεθεί με την πλειοψηφία της εργατικής τάξης συσπειρωμένη γύρω του και σε συμμαχία με λαϊκά στρώματα, για να κατακτηθεί επαναστατικά η πολιτική εξουσία. Τα προγραμματικά καθήκοντα για αυτή τη φάση είναι σύνθετα και υλοποιούνται μόνο σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης. Ωστόσο, η προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα είναι συνεχής και προηγείται. Η ιστορική πείρα αναδεικνύει ως βασικό πρόβλημα του επαναστατικού κινήματος την έλλειψη ιδεολογικής - πολιτικής και οργανωτικής ετοιμασίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων, ώστε να οδηγήσουν, σε επαναστατικές συνθήκες, την εργατική - λαϊκή εξέγερση στην ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας.

Δρούμε για να προετοιμάζεται η ίδια η ΚΝΕ, δυναμώνοντας ιδεολογικά και οργανωτικά με επίκεντρο τη ζωντανή λειτουργία και τη μαχητική δράση των ΟΒ, τροφοδοτώντας το Κόμμα με νέα μέλη και στελέχη. Εχει σημασία το πώς δουλεύουμε σήμερα, ιδιαίτερα οι σύντροφοι που επιλέγονται από τις Οργανώσεις σε θέσεις ευθύνης στα καθοδηγητικά όργανα, πώς δρούμε για να αυξάνονται οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και για να δημιουργείται μια ευρύτερη πρωτοπορία μέσα στη νεολαία που να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ μπορούμε να τα τιμήσουμε στην πράξη, μεγαλώνοντας την απαιτητικότητα και την ικανότητα δράσης μας, ξεπερνώντας υποκειμενικές αδυναμίες, αντιπαλεύοντας αντικειμενικές δυσκολίες.


Του
Πέτρου ΜΑΡΚΟΜΙΧΑΛΗ*
*Ο Πέτρος Μαρκομιχάλης είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη δουλειά μας στα σχολεία(2013-03-20 00:00:00.0)
Αφομοιώνουμε την αντίληψή μας για το σοσιαλισμό(2010-03-14 00:00:00.0)
Χτίζουμε Οργάνωση έτοιμη για μακρόχρονο αγώνα, για τις απότομες καμπές της ταξικής πάλης(2010-01-31 00:00:00.0)
Πυξίδα στην πάλη της νεολαίας(2010-01-08 00:00:00.0)
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΔΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΜΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ(2006-05-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ