Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11964

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τη Δευτέρα η εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την πλημμύρα που έπληξε την έδρα της ΚΕ

ΘΑ μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  3
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 1ης ΝΟΕΜΒΡΗ
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των οργανώσεων που αποφασίζουν συμμετοχή

ΣΕΛ.  13

Κάλπικες «κόντρες» σε κοινό αντιλαϊκό δρόμο
  • Ολοκληρώθηκαν χτες το βράδυ στη Βουλή η συζήτηση και η ψηφοφορία για την πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
  • Με τις παρεμβάσεις τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ αποκάλυψαν τον κάλπικο χαρακτήρα της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά τ' άλλα μοιράζονται τον κοινό στόχο της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου.
  • Αλέκα Παπαρήγα: «Η αντιπαράθεση και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν τα χαρακτηριστικά εξαχρείωσης».

ΣΕΛ.  4   -   7


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέα οικονομική αφαίμαξη του λαού από τους δήμους

Ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων ζητά το υπουργείο Εσωτερικών από τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου για το 2015. Στο κείμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δήμοι καλούνται να μειώσουν κι άλλο τις δαπάνες, καθώς παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις από την είσπραξη των προϋπολογισθέντων ιδίων εσόδων και από τη μείωση του ύψους των απλήρωτων υποχρεώσεων.


ΣΕΛ.  20

Τους εργάτες θέλουν να τσακίσουν

Οι δηλώσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη «Διάσκεψη για την απασχόληση», που έγινε στο Μιλάνο, προδίδουν τουλάχιστον ανησυχία. Για τι πράγμα όμως ανησυχούν οι ηγέτες της ΕΕ; Το ομολογούν οι ίδιοι. Αυτό που διακυβεύεται είναι «η θέση της ΕΕ στην παγκόσμια οικονομία». Ο ασταθής και αναιμικός χαρακτήρας της ευρωενωσιακής οικονομίας, «ανάβει κόκκινο» στα επιτελεία της.

Ομως, η εκδήλωση αυτής της ανησυχίας δεν πρέπει να μπερδεύει τους λαούς και τους εργαζόμενους στην ΕΕ. Δεν πρέπει να συσκοτίζει το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο που έχει το ενδιαφέρον τους, ούτε και οι αντιθέσεις που εκδηλώνονται μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά και τμημάτων της αστικής τάξης στο εσωτερικό κάθε χώρας, για το μείγμα διαχείρισης αυτής της κατάστασης. Αλλωστε, οι αντιθέσεις αυτές, όπως και όταν εκδηλώνονται, δεν αφορούν καθόλου τα συμφέροντα των εργαζομένων. Το αντίθετο συμβαίνει. Παρά τις διαφορές τους, για το ποιο πρέπει να είναι το μείγμα διαχείρισης των προβλημάτων που προκύπτουν στην ευρωενωσιακή οικονομία, ταυτόχρονα δείχνουν μια πρωτοφανή σύμπνοια στο ότι οι «λύσεις» που θα δοθούν, θα είναι σε βάρος όλων των εργαζομένων της Ευρώπης.

Ακόμα και το πρόβλημα της ανεργίας αντιμετωπίζεται απ' αυτήν ακριβώς τη σκοπιά. Για το πώς, δηλαδή, θα αξιοποιηθεί καλύτερα το τεράστιο άνεργο εργατικό δυναμικό της ΕΕ, για να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, να γίνουν ακόμα πιο ισχυρά τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, απέναντι στα μονοπώλια άλλων ισχυρών ή αναδυόμενων καπιταλιστικών οικονομιών, τα οποία καταφέρνουν να αποσπούν καλύτερα μερίδια από την παγκόσμια αγορά.

Γι' αυτό και η απάντησή τους είναι μία και μόνη: Ενίσχυση του ανταγωνισμού. Μόνο που η ενίσχυση του ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, προϋποθέτει νέα προνόμια προς αυτά και νέες απώλειες για τους εργαζόμενους της ΕΕ. Η υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας παντού και πάντα αποδείχτηκε ο πολιορκητικός κριός και στο εσωτερικό των χωρών και πανευρωπαϊκά, για να σαρωθούν εργατικά δικαιώματα. Αλλωστε, ούτε οι ίδιοι κρύβουν αυτήν την αλήθεια, αφού ανοιχτά υποστηρίζουν ότι οι οικονομίες με μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας «ήταν εκείνες που έχουν ξεπεράσει την κρίση καλύτερα...».

Γι' αυτό επιμένουν στην ίδια δοκιμασμένη συνταγή και πάλι: «Οι κανόνες που διέπουν τις αγορές εργασίας πρέπει να αλλάξουν»! Στην πράξη προωθούν έναν και μόνο κανόνα: Κανένας κανόνας που να προστατεύει τους εργάτες. Πλήρης ευελιξία της εργασίας, κατάργηση οποιουδήποτε προστατευτικού μέτρου έχει απομείνει. Γι' αυτό και απαιτούν παραπέρα φοροελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις, διευθετήσεις στο χρόνο εργασίας, που θα καθιστά τον εργαζόμενο εξάρτημα της παραγωγικής διαδικασίας, χτυπώντας παραπέρα το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και άνοιγμα «προστατευόμενων κλάδων», δηλαδή νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης.

Οσοι, όπως στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδουν να επενδύσουν - και να σύρουν πίσω απ' αυτήν τη γραμμή τους εργαζόμενους - στις κάθε φορά «αντιθέσεις» που εμφανίζονται στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στα επιτελεία της ΕΕ, επιδιώκουν να παγιδεύσουν τους εργαζόμενους, να τους μετατρέψουν σε ουρά λύσεων που επιλέγονται για λογαριασμό του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και τμημάτων του. Γιατί και με τη «Διάσκεψη για την Απασχόληση», η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, εξελίχθηκε σε διάσκεψη για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε βάρος της εργατικής τάξης, αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, πως η ΕΕ, δε βελτιώνεται, ούτε αλλάζει, μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει. Και για τον ελληνικό λαό και για όλους τους λαούς της ΕΕ.Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο... η μεταφορά μαθητών

ΣΕΛ.  15
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνεται η «κινητικότητα» με συμμετοχή και της Ρωσίας

Το γεγονός ότι μια σειρά μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων παρακολουθούν αλλά και παρεμβαίνουν στις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό επιβεβαίωσαν και οι επαφές που είχαν εκπρόσωποι της κυπριακής κυβέρνησης στη Μόσχα. Επιπλέον, η ρωσική πρεσβεία στην Αγκυρα φέρεται να υπέβαλε υπόμνημα προς την τουρκική πλευρά σχετικά με τις νέες προκλήσεις.


ΣΕΛ.  16
ΙΟΣ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ενδημική η επιδημία σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουϊνέα

ΣΕΛ.  19
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην τουρκο - συριακή μεθόριο

ΣΕΛ.  17


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org