Κυριακή 12 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είναι ρεαλιστικό ο λαός να ξεκινήσει μια πορεία για να νικήσει

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη Βουλή

Η γνώμη μας είναι ότι κάθε μέρα που περνάει, η αντιπαράθεση και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν τα χαρακτηριστικά εξαχρείωσης. Ποια είναι η ουσία, κατά τη γνώμη μας. Να φέρω μερικά παραδείγματα: «Εγώ είμαι ο σωτήρας, εσύ είσαι ο καταστροφέας», «Εσύ κατέστρεψες την οικονομία και τους εργαζόμενους, εγώ θα τους σώσω». Μάλιστα, επιφανής οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην ομιλία του ότι είναι αδύνατο να βγούμε από την κρίση με εσωτερική υποτίμηση. Θέλω, πραγματικά, να φέρετε ένα παράδειγμα, όχι του 21ου αιώνα, του 20ού, του 19ου αιώνα που η κρίση και η διέξοδος από την κρίση, την καπιταλιστική κρίση (ανεξάρτητα από το ποια κόμματα ήταν στις κυβερνήσεις) δε συνοδεύτηκε από τα εξής συνυφασμένα φαινόμενα: Πρώτον συνειδητά επεξεργασμένα μέτρα υποτίμησης, πλήρους απαξίωσης της αξίας της εργατικής δύναμης. Αφαίρεση κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Πλήγματα στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στα κατώτερα μεσαία στρώματα. Δεύτερον, καταστροφή και ενός μέρος του κεφαλαίου, και ενός μέρους των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Οι κατεστραμμένοι καπιταλιστές, βεβαίως, δεν πεθαίνουν στην ψάθα, δεν πάνε στα συσσίτια. Η υποτίμηση, η απαξίωση της αξίας της εργατικής τάξης και των όποιων κατακτήσεων είχε, είναι αληθινή καταστροφή, η οποία είναι και ως ένα βαθμό ανεπίστρεπτη, για μια γενιά ή και για δεύτερη γενιά. Και, επιπλέον, βγαίνοντας από την κρίση ο λαός βγαίνει ηττημένος, ενώ το κεφάλαιο, ακόμα κι αν έχει καταστραφεί ένα μέρος του και αν έχουν καταστραφεί και καπιταλιστικές επιχειρήσεις και μονοπώλια, βγαίνει κερδισμένο. Διότι συγκεντρώνεται η δύναμη σε λιγότερους επιχειρηματικούς ομίλους. Το κεφάλαιο βγαίνει συνολικά δυναμωμένο από την κρίση. Είναι ή δεν είναι, για παράδειγμα, εξαχρείωση όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όλα τα χρόνια, και χτες ακόμα και με τις ομιλίες, λένε το εξής: «Κάνουμε την αυτοκριτική μας, γιατί στην περίοδο της μεταπολίτευσης κάναμε και λάθη πέρα από καλά πράγματα». Ποια ήταν τα λάθη; «Δανειζόμαστε, γιατί γίνονταν παροχές πάνω από αυτές που σήκωνε η οικονομία, γιατί κατανάλωνε ο ελληνικός λαός περισσότερα από ό,τι παρήγαγε». Μα δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Πείτε μας ένα παράδειγμα, που η καπιταλιστική ανάπτυξη έγινε χωρίς δάνεια και χωρίς χρέη. Αλλο η διακύμανση και το ύψος των χρεών. Πείτε μας ένα παράδειγμα, μιας χώρας, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, που είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα σήμερα, μεγάλη, μικρή, μικρομεσαία, όπως θέλετε. Τα δάνεια που γίνονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη γίνονται ακριβώς γιατί προϋπάρχει ανάπτυξη και κέρδη - απόδειξη ότι στις συνθήκες της κρίσης σταματούν οι δανειοδοτήσεις - δίνονται για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία. Μια σειρά, δηλαδή, φαινόμενα, τάσεις, που είναι συνυφασμένες με το σύστημα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα τα εμφανίζουν σαν ελληνικές ιδιορρυθμίες, της Ελλαδίτσας που την έχουν φάει όχι κάποια κράτη, αλλά κάποιοι πολιτικοί που κυριαρχούν σε άλλα κράτη. Ομως και η ανάκαμψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα γίνει πάλι με δάνεια.

Τρομοκρατία και αυταπάτες για τη λαϊκή χειραγώγηση


Eurokinissi

Η μεν ΝΔ χειραγωγεί και υποτάσσει το λαό με την τρομοκρατία, τον αντικομμουνισμό, τη θεωρία των «δύο άκρων», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με χίμαιρες, ονειρώξεις και ονειροφαντασιώσεις. Και να σας πω, το εξής πάρα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα: Πότε άρχισε να υποχωρεί αυτό το κίνημα που υπήρχε, αναντίστοιχο βεβαίως με την επίθεση που δέχτηκε και από την ΕΕ και από την συγκυβέρνηση; Το 2012. Τα δύο τελευταία χρόνια το κίνημα έχει πάει πολύ πιο πίσω από ό,τι ήταν πριν. Και η ανάκαμψη του κινήματος θα είναι πολύ επίπονη και προς τα κει εμείς δουλεύουμε κι εκεί μας ενδιαφέρει, αν θέλετε, να αναδειχθεί ο ρόλος μας κι όχι στις ατάκες μέσα σε κοινοβούλιο και στις βρισιές και τις συκοφαντίες των άλλων. Και εγώ σας λέω, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, 2,5 εκατομμύρια ψήφους πήρατε. Βεβαίως, ούτε όλοι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ είναι ετοιμοπόλεμοι στη δράση, από το να ψηφίζεις και να δρας υπάρχει μια απόσταση, αλλά εδώ μιλάμε για 2,5 εκατομμύρια και μάλιστα με την προοπτική να γίνετε κυβέρνηση κι όχι να μείνετε στην αντιπολίτευση, έπρεπε τα σωματεία να σφύζουν από μέλη. Επρεπε και με τη δική σας κατεύθυνση, και αυθόρμητα, και συνειδητά τα συνδικάτα να είναι κυψέλες, γενικές συνελεύσεις, καθορισμός μορφών πάλης κ.λπ. Πού πήγαν; Γιατί εκεί που λέτε, ανατροπή από κάτω λέτε, να τα ανατρέψουμε όλα, εμπρός για την κάλπη, εμπρός για εκλογές. Αυτή την ανατροπή θα κάνετε; Λέτε, εμείς θα συγκρουστούμε. Μα, αν ήταν να συγκρουστείτε, θα έπρεπε να είχατε ετοιμάσει τον κόσμο στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, για να σας στηρίξει σε αυτήν τη σύγκρουση κι όχι να τον περιορίζετε στο πήγαινε ψήφισε. Τι θα κάνετε μετά, χάπενινγκ στην πλατεία Συντάγματος; Συλλαλητήρια στην πλατεία Συντάγματος να χειροκροτάνε τους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές ή να τους αποδοκιμάζουν όταν προσέρχονται; Αυτό δεν είναι σύγκρουση, ούτε προετοιμασία για σύγκρουση.

Το χρέος δεν είναι του λαού

Αλλο ζήτημα που δείχνει κυριολεκτικά την εξαχρείωση. Το θέμα του χρέους. Βιώσιμο, μη βιώσιμο, μας έχετε κυριολεκτικά ζαλίσει με αυτό το θέμα: «Θα κάνουμε πάγωμα», «θα διαγράψουμε ένα μέρος», έχετε διάφορες συνταγές. Η ουσία είναι στη βάση της αναγνώρισης του χρέους. Το χρέος είναι πραγματικό, τα δάνεια έχουν γίνει, δεν λέμε εμείς ότι είναι πλαστά τα δάνεια, αλλά δεν έγιναν για παροχές στο λαό, έγιναν τα δάνεια για επιχορηγήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, για να φτιάξετε ισχυρό κρατικό μηχανισμό, για τους εξοπλισμούς, για να πηγαίνει ο ελληνικός στρατός απ' την Κορέα μέχρι όπου θα πάει τώρα. Κι αυτά δεν είναι ζήτημα σπατάλης, είναι συνυφασμένα με τα έξοδα ενός αστικού - που λέμε εμείς - κράτους.

Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το χρέος γιατί δεν αφορά το λαό. Οταν πας για διαπραγμάτευση βεβαίως διαπραγματεύεσαι μέσα στους κανόνες της ΕΕ. Λέτε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν αλλάζω τη θέση μου για την ΕΕ, αλλά θα πάω και θα διεκδικήσω». Εμείς δεχόμαστε ότι όλοι θα διαπραγματευτείτε για τη μείωση του χρέους, μέσα σ' αυτούς τους κανόνες, όμως, κάθε μείωση που θα επιβάλλεται στο χρέος θα την πληρώνει ο λαός. Εχετε διαφορετικές συνταγές, ναι. Τέτοιες διαφορετικές συνταγές υπήρχαν πάντα στα πλαίσια του καπιταλισμού, δεν είναι καινούργιες. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, να εξασφαλίσετε ρευστότητα για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Η ΝΔ ορκίζεται στη δική της συνταγή, όμως αύριο μπορεί να αλλάξει η συνταγή στην ΕΕ. Βλέπω τη Γερμανία λίγο αρχίζει και κουτσαίνει. Οι συνταγές αλλάζουν και στα πλαίσια του καπιταλισμού. Μην είστε και τόσο δογματικοί ότι δε θα αλλάξουν. Αλλά ούτε απ' την άλλη μεριά, νίκησε η συνταγή που λέει ο Ρέντσι, ο Ολάντ και δεν ξέρω ποιος. Δηλαδή, αντί να πάρουμε τα μέτρα σοκ σε ένα χρόνο, θα τα πάρουμε σε δύο και τρία. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, υπάρχουν κάποιες διαφορές, στο τέλος όμως θα πληρώσει ο λαός.

Ο λαός να διεκδικήσει επιστροφή των απωλειών

Λέτε ότι βγαίνουμε απ' την κρίση. Θα κάνετε ανάκαμψη; Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι ο λαός πρέπει να ζητήσει την επιστροφή όλων των απωλειών. Ολων. Θα 'χεις ανάκαμψη κερδών, κεφαλαίων, επενδύσεις; Την επιστροφή των απωλειών. Απόφαση για την επιστροφή των απωλειών, τώρα αν είναι σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο, εδώ μπορεί κανείς να το συζητήσει, αλλά έτσι όπως πάμε ούτε σε 20 χρόνια δεν πρόκειται να ανακτηθούν οι απώλειες κι αν ανακτηθούν αυτές θα είναι πάρα πολύ πίσω και μερικές δεν θα ανακτηθούν καθόλου. Εκεί είναι η διαφορά μας, η ουσιαστική διαφορά πέρα απ' όλες τις άλλες θεμελιακές διαφορές που έχουμε.

Κι αν θέλετε, τη μεγαλύτερη ζημιά που κάνετε και τα δύο κόμματα, και οι συν αυτώ, γιατί είναι και οι σύμμαχοι, είναι ότι καλλιεργείτε στο λαό την έκπτωση των απαιτήσεών του. Καλλιεργείτε τη λογική ότι πρέπει να αρκείται στα ψίχουλα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα. Δράμα είναι η ανεργία, δράμα είναι να περνάς το χειμώνα σου χωρίς θέρμανση, τα είχαμε και παλιότερα αυτά, αλλά ο λαός μπορεί να υποτασσόταν, μπορεί να μην πάλευε αλλά ζητούσε περισσότερα, καταλάβαινε ότι είχε δικαίωμα για περισσότερα. Τώρα περνάτε την αντίληψη ότι δεν έχει ούτε το δικαίωμα. Λέει ο κ. Σαμαράς, δώσαμε το μέρισμα, 500 ευρώ εφάπαξ σε 300.000 οικογένειες. Και 50 λεπτά να πάτε το πετρέλαιο θα υπάρχουν οικογένειες που δεν θα μπορούν να το αγοράσουν. Οταν το πετρέλαιο έκανε 50 και 60 λεπτά το λίτρο είχαμε άλλες συντάξεις κι άλλους μισθούς. Και δεν υπήρχαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, μην το ξεχνάμε.

Σήμερα το πρωί άκουσα τον κ. Χρυσόγονο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει το εξής, στη συνέχεια της λογικής του κ. Τσίπρα που λέει, συνάντησα μια γυναίκα και μου είπε και τα μισά να κάνετε εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι... Τι είπε ο κ. Χρυσόγονος; Πρέπει, λέει, να αντιμετωπίσουμε την «ανθρωπιστική κρίση». Δεν ξέρω, πού το βρήκατε αυτόν τον όρο, αλλά εν πάση περιπτώσει. Λέει λοιπόν: «Θα δώσουμε επίδομα ενοικίου στους ξεσπιτωμένους, για να πάνε να νοικιάσουν κάποια σπίτια σε υποβαθμισμένες περιοχές» Πόσοι είναι οι άστεγοι; Λένε για καμιά εικοσαριά χιλιάδες. Αυτό είναι η έξοδος απ' την «ανθρωπιστική κρίση»; Δεύτερο, λέει: «Θα κάνουμε συσσίτια». Μα σας ξεπέρασαν η εκκλησία, ραδιοφωνικοί σταθμοί, δεν υπάρχει φορέας που δεν κάνει συσσίτια.

Οι διαφωνίες μας αφορούν στην αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων

Η ΝΔ τρομοκρατεί, χρησιμοποιεί την τρομολαγνεία, κινδυνολογεί γιατί μπορεί να έρθει μια άλλη συνταγή, όχι άλλη πολιτική. Κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει κοινωνικοποίηση μέσων παραγωγής, σοσιαλιστική επανάσταση και σοσιαλισμό. Μην είστε αχάριστοι, κύριοι της ΝΔ, αυτά δεν πρόκειται να τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είστε αχάριστοι, γιατί σας έχει προσφέρει πάρα πολλές υπηρεσίες. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4% μας είχατε ζαλίσει, εμάς του ΚΚΕ, όπου πηγαίναμε στην τηλεόραση μας λέγατε: «Μα τα πρώην στελέχη σας, απ' τον πρώην ΓΓ του ΚΚΕ, τα λαμπερά σας στελέχη που είναι και σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, που άλλαξαν γνώμη για το σοσιαλισμό, που εκσυγχρονίστηκαν, ενώ εσείς έχετε μείνει εκεί, στα παλιά, στα σταλινικά». Αυτά χρησιμοποιούσατε συνέχεια, δεν ακούγαμε τίποτα άλλο. Τώρα ανακαλύψατε ότι είναι κομμουνιστές και απειλούν το σύστημα; Αυτό είναι εξαχρείωση, γιατί ξέρετε με ποιους έχετε να κάνετε.

Λέτε: «Κύριοι του ΚΚΕ ωραία τα λέτε αλλά δεν έχουμε σήμερα επαναστατική κατάσταση». Σοβαρά, αυτή είναι η διαφωνία μας; Αν έχουμε σήμερα επαναστατική κατάσταση ή όχι; Ξέρουμε πάρα πολύ καλά και στην πλάτη μας ποια κατάσταση έχουμε σήμερα. Εχουμε παγκόσμια δραματική υποχώρηση και προσωρινή ήττα. Πιστεύετε ότι εμείς πολιτευόμαστε στη βάση ότι έχουμε σήμερα επαναστατική κατάσταση; Είτε έχεις επαναστατική κατάσταση, είτε έχεις ήττα, είτε συμμετέχεις στον πόλεμο, είτε έχεις δεχτεί πόλεμο και κατοχή στη χώρα σου, είτε έχεις ταχύρυθμη καπιταλιστική ανάπτυξη είτε όχι, το θέμα μπαίνει ως εξής: Με τα μονοπώλια ή το λαό; Με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ; Αυτό μπαίνει ανεξαρτήτως σε ποια κατάσταση είναι η χώρα.

Εσείς λέτε ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ. Πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε, δεν έχει να κάνει με το εάν έχουμε επαναστατική κατάσταση.

Δεν διαφωνούμε, λοιπόν, μόνο στα μεγάλα κοσμοθεωρητικά ζητήματα, που, άλλωστε, δυστυχώς, δεν αφορούν σήμερα το λαό. Για δείτε τις προτάσεις νόμου που καταθέτετε όλα τα κόμματα για τον κατώτατο μισθό, για το πάγωμα των δανείων, έχουμε σοβαρές διαφορές. Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα πάνε στην τράπεζα να συζητήσουν τι μπορούν να πληρώσουν και τι όχι. Οταν ο άλλος δεν παίρνει πετρέλαιο, σημαίνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει ούτε 30 ούτε 40 δόσεις δανείου. Και τι δάνειο έκανε; Εκανε δάνειο να πάρει ένα σπίτι, εγώ σας λέω και δεύτερο σπίτι, αυτοί που είναι παραδοσιακά με παραδάκι δεν αγοράζουν 3 - 4 σπίτια, που λέτε θα φορολογήσετε τις περιουσίες, ένα αγοράζουν, μερικοί μένουν και σε ενοίκιο. Εμείς ο λαός έχει ανάγκη να πάρει σπίτι, κι ένα δεύτερο αν έχει δυο παιδιά να τα μοιράσει. Αυτοί που έχουν λεφτά, δεν τα βάζουν στην ακίνητη περιουσία, άρα η φορολογία δεν είναι στην περιουσία μόνο, πρέπει να είναι εκεί που βγαίνει το κέρδος, στην παραγωγή, αλλά την παραγωγή δεν θέλετε να την πειράξετε.

Ο λαός να μη δεχτεί τις μειωμένες απαιτήσεις

Καταλαβαίνουμε, στη ΝΔ, ότι δεν αντέχετε το εξής πράγμα: Να χάσετε τη διακυβέρνηση του τόπου, την έχετε χάσει και το '81, κοιτάξτε όμως ποια είναι η διαφορά. Το '81 τη χάσατε από ένα ΠΑΣΟΚ που δεν είχε τη στήριξη της αστικής τάξης ή τμημάτων της αστικής τάξης, την απέκτησε αργότερα το '81, το '82, το '83, μετά. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν σας νικήσει, έχει ήδη κερδίσει τη στήριξη και την ανοχή ή την ουδετερότητα σημαντικών τμημάτων της αστικής τάξης. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και οικονομικών κέντρων στην Ευρώπη, κι αυτό δεν το αντέχετε. Και βεβαίως τα οικονομικά κέντρα και παράκεντρα της Ευρώπης δεν κάνουν λάθος, δυστυχώς θα πούμε εμείς, δε χαιρόμαστε γι' αυτό. Εσάς σας έχουν στο χέρι, γιατί είστε γέννημα αυτής της τάξης, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από διαφορετική αφετηρία, έστω κι αν διαφωνούμε, τον έχουν βάλει όμως ήδη στο χέρι.

Ο λαός ένα πράγμα δεν πρέπει να δεχτεί: Να έχει μειωμένες απαιτήσεις. Πρέπει να κάνει άλλη ιεράρχηση στα αιτήματά του. Και, τέλος, να σκεφτεί το εξής: Αν είναι ρεαλιστικό να γυρίσει το βιοτικό επίπεδο 50 χρόνια πίσω, γιατί δεν είναι ρεαλιστικό να ξεκινήσω μια πορεία για να νικήσω. Εμείς αυτό το ερώτημα βάζουμε στο λαό, και το ΚΚΕ αυτό θα προσπαθήσει να κάνει, δεν εξαρτώνται όλα απ' το ΚΚΕ, αλλά το ΚΚΕ, αν δεν υπήρχε, δεν ξέρω αν θα υπήρχε σήμερα η κρίσιμη μάζα του ριζοσπαστισμού. Εάν είχε μπει στη λογική της συμμετοχής σε κυβερνήσεις, δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε ότι είναι ρεαλιστικό να νικήσει ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ