Κυριακή 12 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επικίνδυνες εξελίξεις στη δίνη του ανταγωνισμού των μονοπωλίων

Αμεσες οι παρεμβάσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με αφορμή τη νέα πρόκληση της Τουρκίας

Από τη συνάντηση Αναστασιάδη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζ. Μπάιντεν
Από τη συνάντηση Αναστασιάδη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζ. Μπάιντεν
Ολο και περισσότερο εντάσσεται η Κύπρος στο σφοδρό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που ξεκινάει από τη Βόρεια Αφρική και καταλήγει στη Μέση Ανατολή, καθώς εντείνεται η διαπάλη μονοπωλιακών ομίλων σε μια πλούσια ενεργειακά και γεωστρατηγικά περιοχή.

Απροκάλυπτα η κυπριακή αστική τάξη και οι ευρωαντλαντικοί σύμμαχοί της πλασάρουν τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου ως σημαντικό εφαλτήριο για να προχωρήσουν ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Τρανή απόδειξη ότι ήδη η κυπριακή κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τη βάση της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου» στο γαλλικό ιμπεριαλισμό για να βομβαρδίζουν τα αεροπλάνα του στη Συρία και στο Ιράκ, αξιοποιώντας το πρόσχημα της αντιμετώπισης των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους». Επίσης, την ίδια ώρα οι Βρετανοί χρησιμοποιούν τις βάσεις τους στο νησί, επίσης, για να βομβαρδίζουν στην ίδια περιοχή. Ταυτόχρονα, τη βδομάδα αυτή ολοκληρώθηκαν στα νότια παράλια αεροναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Κύπρου «CYPUSA-02/14», που εμφανίστηκαν ως άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Τουρκική προκλητικότητα, αναστολή διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και εκβιασμοί

Εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία, ενδεικτική της έντασης του ανταγωνισμού, ήταν και η ανακοίνωση από την τουρκική κυβέρνηση και την ηγεσία του ψευδοκράτους ότι ετοιμάζουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, γιατί δε δέχονται η ελληνοκυπριακή πλευρά να πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες που ανήκουν σε όλο το νησί. Αυτή η νέα πρόκληση, που εκδηλώνεται όχι τυχαία σε μια περίοδο που η τουρκική αστική τάξη προσπαθεί να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, που ανακοίνωσε την αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που εξελίσσονται μετά την κοινή δήλωση του Προέδρου της Κύπρου και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, με διχοτομικό σχέδιο στα χνάρια ενός νέου σχεδίου Αναν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηριστικά σημειώνει: «Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου. Μέχρι να συμβεί αυτό, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) σε αυτές τις πηγές, η χώρα μας θα υποστηρίξει την ΤΔΒΚ σε ό,τι αφορά την αποστολή πλατφόρμας στην περιοχή». Ανακοίνωσε, επίσης, την έναρξη σεισμικών ερευνών με το πλοίο «Μπαρμπαρός» και προετοιμασία για γεωτρήσεις του ψευδοκράτους στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία εξέδωσε μάλιστα και οδηγία προς ναυτιλλομένους ότι «δεσμεύει» περιοχές μέχρι και τα τέλη Δεκέμβρη. Σύμφωνα με την Τουρκία, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να αγνοεί την έκκληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για καταμερισμό των πηγών των υδρογονανθράκων, ενώ υπήρξε και σχετικό ανακοινωθέν του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού για την τουρκική φρεγάτα «Γκελίμπολου» που παρακολουθεί το νέο κύκλο ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ενδιαφέρον» από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

Αυτή η κίνηση έφερε, επίσης, τις παρεμβάσεις μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε προχτές ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της» αλλά και ότι «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Επίσης, διαρρέεται ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα επισκεφτεί το επόμενο διάστημα την Κύπρο.

Επίσης, στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Μιλάνο, όπως είπε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, «ενώ ήταν σε εξέλιξη η τουρκική προκλητικότητα, εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας "Noble" επισκέφτηκαν τη Λευκωσία και παρουσίασαν στο υπουργείο Ενέργειας τις προτάσεις της εταιρείας για αξιοποίηση του κοιτάσματος "Αφροδίτη"».

Ταυτόχρονα, προχθές, ο απεσταλμένος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σώτος Ζακχαίος, βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα και, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Αλεξέι Μισκόφ. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η πρεσβεία του στην Αγκυρα υπέβαλε υπόμνημα όπου χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και την επίδειξη δύναμης, που, όπως λέει, «εγκυμονούν την επιδείνωση της κατάστασης, όχι μόνο στις κυπριακές υποθέσεις αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ταυτόχρονα, στις κινήσεις της κυβέρνησης της Κύπρου, όπως ανακοινώθηκε, είναι οι επαφές που θα γίνουν, όπως λέγεται, προς διάφορες κατευθύνσεις προς ΕΕ, ΗΠΑ για να αλλάξει στάση η Τουρκία και να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι, παρά τις τριβές, βασική επιδίωξη των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων είναι να κλείσει το Κυπριακό, που είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής της Τουρκίας του ενός τρίτου του νησιού, για να ανοίξει ο δρόμος των μονοπωλίων με κεντρικό ζήτημα την Ενέργεια.

Και η ελληνική αστική τάξη στη διεκδίκηση ... λείας

Σε αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών και με την εξελισσόμενη επέμβαση στη Συρία με το πρόσχημα των «τζιχαντιστών», η ελληνική αστική τάξη σπεύδει να εμφανιστεί «αρωγός της επίλυσης του Κυπριακού». Είναι χαρακτηριστική η κριτική που άσκησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την νέα προκλητικότητα της Τουρκίας. Σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση: «Είναι λυπηρό και παράδοξο το γεγονός ότι η Τουρκία σε μία περίοδο κατά την οποία, πρώτον, η προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας είναι στραμμένη στον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και στην αντιμετώπιση των πολλών εστιών κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και, δεύτερον, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 (σ.σ. συμφωνία Αναστασιάδη - Ερογλου) και έχει μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αποφάσισε να προκαλέσει νέα ένταση που υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού». Στη συνέχεια, αφού κάνει αναφορά στην «άσκηση των δικαιωμάτων», στο «Δίκαιο της Θάλασσας», στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνημένης λύσης για το Κυπριακό, στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης θα ανήκουν τα θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του ορυκτού πλούτου, καθώς και τα ζητήματα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είναι, συνεπώς, απολύτως αντιφατικό να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για στοιχειώδεις πράξεις ενεργοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, όταν είναι η Τουρκία αυτή η οποία, με την παράνομη αγγελία της (NAVTEX), απειλεί να θίξει αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα». Δηλαδή λέει ότι με το κλείσιμο του Κυπριακού όλοι οι καπιταλιστές μπορούν να ωφεληθούν. Επίσης, αύριο στην Αθήνα έρχεται ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Οι άξονες του κεφαλαίου στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων

Και βέβαια ο δρόμος για τους καπιταλιστές έχει στρωθεί με τον υπό διαμόρφωση άξονα Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου, κάτι βέβαια που θα εντείνει τον ανταγωνισμό με την τουρκική αστική τάξη. Ηδη από τον Αύγουστο του 2013, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν μνημόνιο για θέματα Ενέργειας και υδάτινων πόρων, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, του «Eurasia Ιnterconnector», μήκους 870 χλμ. και μεταφορικής ισχύος 2.000 MW, που θα διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρισμού της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και ουσιαστικά θα ενώνει την Ασία με την Ευρώπη. Η συμφωνία έρχεται τη στιγμή που το Ισραήλ εξετάζει πιθανές εναλλακτικές για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι εξαγωγές αερίου από τα δικά του κοιτάσματα, ενώ στην Κύπρο αναμένουν τα αποτελέσματα της νέας επιβεβαιωτικής γεώτρησης από την αμερικανική εταιρεία «Noble» στο «οικόπεδο» Αφροδίτη. Η μεταφορά αερίου και ηλεκτρικής Ενέργειας, είναι έργα που εντάσσονται στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ. Η Τουρκία επιμένει ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου από τα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα προς τις ευρωπαϊκές αγορές θα πρέπει να γίνει μέσω των εδαφών της, προοπτική η οποία για οικονομικούς λόγους, λόγω κατασκευής, θα συνέφερε την ΕΕ αλλά αμφισβητείται η γεωπολιτική σταθερότητα, ιδιαίτερα λόγω της κατάστασης στη Συρία. Επιπλέον, έχουν γίνει συζητήσεις για το ενδεχόμενο υποθαλάσσιας διασύνδεσης με την Ελλάδα και τη κατασκευή τερματικού υγροποίησης του αερίου στο Βασιλικό της Κύπρου ή και τη μεταφορά του με πλοία. Επομένως υπάρχει «ψητό» για το κεφάλαιο και πολλοί διεκδικητές.

Η Κύπρος, επίσης, έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης γειτονικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με την Αίγυπτο, της κυβέρνησης του στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, που το επόμενο διάστημα αναμένεται στην Κύπρο, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και από την ελληνική κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι και η επίλυση του Κυπριακού, για τη δημιουργία Κύπρου ενιαίας, ανεξάρτητης, με μία και μοναδική κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα και ξένους εγγυητές (όπως είναι και η Ελλάδα), και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου για να λειτουργήσουν υπέρ των λαϊκών δυνάμεων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύγκρουση με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, η ακύρωσή τους, η σύγκρουση με την αστική εξουσία σε όλες τις χώρες της περιοχής.


Δ.Κ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ