Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Νέα πλήγματα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα με τα «μη οριζόντια μέτρα» που ιεραρχεί το κεφάλαιο

Eurokinissi

Τα παζάρια γύρω από τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους σε συνδυασμό με τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα σε όφελος του κεφαλαίου ανεβαίνουν ψηλά στην ατζέντα της αντιλαϊκής πολιτικής για το επόμενο διάστημα. Στον απόηχο της προχτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, στο Βερολίνο, ενόψει και της αναδιάταξης των ρόλων στο πλαίσιο της τρόικας, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διεργασίες σχετικά με την 5η «αξιολόγηση» του αντιλαϊκού προγράμματος, η οποία αποτελεί πρόκριμα για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.

Συγκεκριμένα, οι συνεννοήσεις συνεχίστηκαν χτες μέσω τηλεδιάσκεψης, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μεταξύ τους και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, και των κλιμακίων της τρόικας, τα οποία επανέρχονται στην Αθήνα, στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, οι αντιλαϊκοί παράμετροι του οποίου συνδυάζονται και με το ύψος των τοκοχρεολυσίων για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη επίσκεψη της τρόικας θα διαρκέσει περίπου μία βδομάδα. Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, θα συμμετάσχει στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (10 - 12 Οκτώβρη), ενώ αμέσως μετά συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), στις 13 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες.

Με το βλέμμα στο κρατικό χρέος

Το ενδεχόμενο «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους συνεπάγεται νέες πολύμορφες ενισχύσεις για τις ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους, ταυτόχρονα με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

«Μπαλαντέρ» στις υποθέσεις των εγχώριων μονοπωλίων είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που ενδεχομένως να προκύψει για τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, στο πλαίσιο των διαγνωστικών ελέγχων που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση κατέθεσε χτες στη Βουλή, τροπολογία σχετικά με τον «αναβαλλόμενο φόρο» των τραπεζών. Επί της ουσίας, παρέχονται νέες κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, στη βάση των οποίων - και μετά από τα παζάρια που προηγήθηκαν - μειώνονται οι... λογιστικές διαφορές, ως προς το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, που θα απαιτηθούν.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα προκύψει χασούρα για το κρατικό ταμείο σε περίπτωση εμφάνισης ζημιογόνων χρήσεων στους ισολογισμούς τους, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως στην περίπτωση διαδικασίας εκκαθάρισης ή εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων. Ταυτόχρονα, η μείωση των κεφαλαιακών αναγκών, που θα προκύψουν για τις τράπεζες, ανοίγει δυνατότητες αποδέσμευσης κεφαλαίων που διαχειρίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα κεφάλαια αυτά θα ανακατευθυνθούν σε άλλους σκοπούς, όπως στην αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, και με βάση την ήδη ισχύουσα ρύθμιση, οι τράπεζες σε ορίζοντα μέχρι και 30 χρόνων θα συμψηφίζουν τους όποιους φόρους επί των κερδών, με τη χασούρα που είχαν από το πρώτο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.

Αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο

Παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα («μη οριζόντια» σύμφωνα με την αποπροσανατολιστική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης), προωθείται μια βεντάλια αντιλαϊκών αλλαγών που ανταποκρίνονται σε πάγια αιτήματα και σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου:

Πλειστηριασμοί: Στα σκαριά είναι η σταδιακή «απελευθέρωση» πλειστηριασμών για χρέη στις τράπεζες ακόμη και για την πρώτη και κύρια κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Το νέο μέτρο συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με την τρόικα και προωθείται η εφαρμογή του από το Γενάρη 2014.

Ομαδικές απολύσεις - Λειτουργία συνδικάτων: Στο προσκήνιο έρχεται η παραπέρα άρση των όποιων περιορισμών στις απολύσεις, για λογαριασμό της μεγάλης εργοδοσίας. Στις αντιλαϊκές προτεραιότητες βρίσκονται και οι αντεργατικοί σχεδιασμοί για τις αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων.

Ασφαλιστικές εισφορές: Ετοιμάζονται νέες ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για την πλευρά της εργοδοσίας, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ να κάνει λόγο για μείωση κατά 1 - 1,5%, η οποία θα προστεθεί στις μειώσεις ύψους 5% που έχουν γίνει ήδη.

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Στα σκαριά είναι η μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στα επίπεδα που ισχύουν και για τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, η καθιέρωση γενικού μισθολογίου με βάση την αποδοτικότητα και την «αξιολόγηση» των εργαζομένων.

Δίνοντας, μάλιστα, το στίγμα της συνέχισης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλη την ΕΕ, ανεξαρτήτως της ύπαρξης τρόικας ή μνημονίων, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, δήλωσε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι «η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι το μόνο στοιχείο που παράγει ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρξουν και δύο ακόμη στοιχεία. Το ένα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το άλλο επενδύσεις».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα υψηλά επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ, τα απέδωσε στο «γενικότερο αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης όσον αφορά το μέλλον και έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών - μελών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ