Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο η «ρευστότητα» των επιχειρηματικών oμίλων

Ο πακτωλός από το νέο ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό και με την ενεργοποίηση των διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων («αναπτυξιακά» ταμεία κ.ά.) ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» («Task Force») που έχει συγκροτήσει η ΕΕ για την Ελλάδα, Χ. Ράιχενμπαχ. Στόχος είναι η διοχέτευση φτηνής ρευστότητας και κεφαλαίων σε ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους, ιδιαίτερα σε αυτούς που αναμένεται να «πάρουν κεφάλι» στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας.

Ειδικότερα:

-- Χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σήμερα και λόγω χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας, καταβάλλεται στην ΕΤΕπ ως εγγύηση το 50% από τους διαθέσιμους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Ζητούμενο είναι η άρση της παροχής εγγυήσεων, ενόψει των «αναβαθμίσεων» στο κρατικό χρέος. Ο Χ. Ράιχενμπαχ δήλωσε σχετικά ότι «η βαθμολογία έχει ανέβει, άρα έχετε μια αντικειμενική περίπτωση να κάνετε μια πολύ καλύτερη διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ». Να σημειωθεί ότι οι νέες δανειακές συμβάσεις με την ΕΤΕπ φτάνουν στα 815 εκατ. ευρώ και αφορούν στην κατασκευή οδικών αξόνων και άλλων έργων υποδομής, τα οποία εκχωρούνται σε επιχειρηματικούς Ομίλους.

-- Η δυνατότητα χρήσης των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για την επιδότηση των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες, για τα οποία απαιτείται η αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, για το θέμα αυτό υπάρχει η «σύμφωνη γνώμη» μιας ευρύτατης ομάδας υπουργών και άλλων παραγόντων της ΕΕ.

-- «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο» (IfG). Στο επίκεντρο βρίσκεται η ενεργοποίηση του μηχανισμού χρηματοδότησης, στο οποίο ήδη έχει συνεισφέρει κεφάλαια η γερμανική «επενδυτική» τράπεζα KfW.

-- Eυρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD). Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης «ήδη έχουν υπάρξει προκαταρκτικές επαφές», με στόχο τη «μεταφορά ρευστότητας στην ελληνική οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ