Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θα φάμε... ανάκαμψη

Ποιος λέει ότι η πολιτική διαχείρισης στις ΗΠΑ λύνει λαϊκά προβλήματα, ανακουφίζει τους εργαζόμενους; Ας δούμε τι γράφει ο Πολ Κρούγκμαν στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» για τους ανέργους και αναδημοσιεύει η «Καθημερινή»: «Mειώθηκαν ή καταργήθηκαν εντελώς τα επιδόματα, ιδιαιτέρως για τους μακροχρόνια άνεργους. Yπάρχουν περίπου τρία εκατ. Αμερικανοί που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από έξι μήνες. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον αντίστοιχο πριν από την ύφεση. Και όμως έχουν γίνει περικοπές στα πιο μακροχρόνια επιδόματα ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους και σε ορισμένες πολιτείες έχει μειωθεί περαιτέρω η διάρκειά τους. Μόλις 26% των άνεργων Αμερικανών λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής επίδομα και αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και πολλές δεκαετίες. Η συνολική αξία των επιδομάτων ανεργίας βρίσκεται σε επίπεδα κάτω από το 0,25% του ΑΕΠ, το ήμισυ από το αντίστοιχο του 2003, όταν η ανεργία ήταν περίπου ίδια με σήμερα. H Αμερική έχει εγκαταλείψει όσους πολίτες της βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας». Και να σκεφτεί κανείς ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%. Φάτε ανάκαμψη...

Η νεολαία όπως την θέλουν...

«Εβγαλε μάτι» το «θάψιμο» του Φεστιβάλ της ΚΝΕ από τα κανάλια. Οχι γιατί θα περίμενε κανείς να δείξουν χιλιάδες νέους να περιδιαβαίνουν στα περίπτερα και στις σκηνές στο πάρκο «Τρίτση», ανάμεσα σε πανό, ταμπλό και στίχους με μηνύματα ανατροπής. Αλλά γιατί έγινε φανερό πώς θέλουν να παρουσιάσουν και κυρίως πώς θέλουν να είναι η νεολαία.

Ετσι, ακριβώς εκείνο το διάστημα που ετοιμαζόταν και γινόταν το φεστιβάλ, είδαμε και ξαναείδαμε πλάνα με νεαρούς στημένους στην ουρά έξω από το ΟΑΚΑ και έχοντας καλοπληρώσει για να «αποθεώσουν» το νέο «είδωλο», με τις εικόνες να συμπληρώνονται από σχόλια επιφανειακής κριτικής στα πολιτιστικά υποπροϊόντα. Είδαμε νέους απ' όλο τον κόσμο να περιμένουν - σε ουρές πάλι - για το νέο κινητό. Είδαμε πολυεθνικές «με αίσθημα ευθύνης» να προσφέρουν προγράμματα απασχόλησης νέων με τους όρους που έχουν συνδιαμορφώσει μαζί με τα υπόλοιπα μονοπώλια.

Φυσικά οι νέοι δεν μπορεί να περιμένουν από τα κανάλια να αποδώσουν τις πραγματικές ανησυχίες, ανάγκες και τις δραστηριότητές τους, όμως μπορούν να κρίνουν και να βγάζουν τα συμπεράσματά τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1838 Γεννιέται ο ποιητής Αχιλλέας Παράσχος.

1849 Πεθαίνει ο οπλαρχηγός της επανάστασης του 1821 και μέλος της Φιλικής Εταιρίας Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς).

1883 Δημιουργείται στη Ρωσία η πρώτη μαρξιστική ομάδα με την ονομασία «Απελευθέρωση της εργασίας».

1897 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Ουίλιαμ Φόκνερ, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας (1949).

1903 Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος Μαρκ Ρόθκο.

1906 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Για το έργο του και για τη γενικότερη προσφορά του ο Σοστακόβιτς τιμήθηκε - μεταξύ άλλων - με τον τίτλο του καλλιτέχνη του Λαού της Σοβιετικής Ενωσης και ανακηρύχτηκε Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας. Το έργο του συγκαταλέγεται στα κορυφαία του 20ού αιώνα.

1932 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το Λαϊκό Κόμμα έρχεται οριακά πρώτο με 33,8%. Το κόμμα των Φιλελευθέρων επόταν με 33,4%. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) έλαβε το 5% των ψήφων και εξέλεξε 10 βουλευτές.

1947 Οι μητροπολίτες Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιος με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Θ. Σοφούλη απαιτούν το σταμάτημα του εμφυλίου πολέμου.

1949 Γεννιέται ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ.

1962 Η Αλγερινή Εθνοσυνέλευση, με Πρόεδρο τον Φερχάτ Αμπάς, εκλέγει πρωθυπουργό της χώρας τον Μπεν Μπελά. Το πολίτευμα της Αλγερίας προσδιορίζεται ως «Λαϊκή Δημοκρατία».

1964 Αρχίζει στη Μοζαμβίκη ένοπλη εξέγερση κατά των Πορτογάλων ιμπεριαλιστών, η οποία διαρκεί σχεδόν 12 χρόνια και οδηγεί στην ανεξαρτησία της χώρας (25/6/1975).

1970 Πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας Εριχ Μαρία Ρεμάρκ.

1972 «Οχι» στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΟΚ λένε οι Νορβηγοί, με ποσοστό 53,5%, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία στις Βρυξέλλες.

1973 Μαζική φοιτητική διαδήλωση πραγματοποιείται στους δρόμους της Αθήνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Χιλής, όπου οι πραξικοπηματίες με την υποστήριξη των ΗΠΑ, είχαν ανατρέψει τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Σ. Αλιέντε και είχαν εγκαθιδρύσει στρατιωτική δικτατορία.

Η Σκύλλα και η Χάρυβδη...

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος, θεωρώντας ως ακατάλληλο τον προτεινόμενο για νέο επίτροπο της ΕΕ για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, Γ. Κατάινεν. Εκθέτοντας το σκεπτικό του για την ακαταλληλότητα του εν λόγω προτεινόμενου επιτρόπου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι: «Ο Κατάινεν παίρνει απόσταση από την ομιλία του κυρίου Γιούνκερ, κατά τη σύνοδο της ολομέλειας της 15ης Ιούλη, στην οποία επικρίθηκαν οι πολιτικές της τρόικας, και ο ίδιος προσπαθεί να παρουσιάσει τα αυστηρά και αναποτελεσματικά μέτρα λιτότητας ως ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές»! «Αριστερή πολιτική» είναι λοιπόν να πας με τον Γιούνκερ ενάντια στον Κατάινεν, με το ένα ευρωενωσιακό λόμπι ενάντια στο άλλο. Αυτές οι διλημματικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ που εκπαιδεύουν συνεχώς το λαό στη λογική του μικρότερου κακού (με το ΔΝΤ ενάντια στη Μέρκελ, με τη Γαλλία ενάντια στη Γερμανία κλπ.) είναι, σαν να λέμε, για παράδειγμα, με τη Σκύλλα ενάντια στη Χάρυβδη! Τι να πει κανείς!

Η ειρηνόφιλη «Ευρωπαϊκή Αριστερά»...

Τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας υπερψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας, κόμμα που συμμετέχει στην ομάδα GUE / NGL. Πρόκειται βεβαίως για τη συμφωνία που ήταν η αφορμή για την επέμβαση της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, στηρίζοντας το πραξικόπημα των δυνάμεων που σήμερα κυβερνούν στο Κίεβο.

Και δεν αποτελούν βεβαίως εξαίρεση, αν θυμηθούμε και άλλα παραδείγματα από ευρωπαϊκά αδελφάκια του ΣΥΡΙΖΑ, τις πρόσφατες παροτρύνσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Γερμανικής Ντι Λίνκε (μέλος του ΚΕΑ και της GUE, εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ), Γκ. Γκίζι, προς τη γερμανική κυβέρνηση να στείλει όπλα στους Κούρδους του Ιράκ εναντίον των «τζιχαντιστών», αλλά και τη θετική ψήφο των Κοκκινοπράσινων της Δανίας (επίσης κόμμα - μέλος του ΚΕΑ και της GUE) για αποστολή στρατευμάτων της Δανίας στο Ιράκ... Αυτός είναι ο βρώμικος ρόλος του οπορτουνισμού, που στηρίζει ενεργά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των λαών. Κατά τ' άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα βγάζει κορόνες ενάντια στον πόλεμο και γενικές ευχές για «επί Γης ειρήνη»!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ