Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση επιδρομών σε «βάθος χρόνου»

Συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί στη Συρία
Συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, διά του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αξιοποιώντας για μία ακόμη φορά το νέο βολικό πρόσχημα της δράσης των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους», που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές εξέθρεψαν, εμφανίστηκε χτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τη γνωστή μάσκα του «μαχητή της ελευθερίας». Κύριος στόχος στην ομιλία του ήταν η διεύρυνση της «συμμαχίας των προθύμων», δικαιολογώντας και επιδιώκοντας «διεθνή» νομιμοποίηση της επέμβασης στη Συρία και στο Ιράκ.

Επαναλαμβάνοντας τα τετριμμένα ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ», αλλά με «ακραίες οργανώσεις φανατικών φονιάδων που καταλαβαίνουν μόνον τη γλώσσα της βίας» πρότεινε «συλλογικά μέτρα» κατά της απειλής. Ωστόσο, η τοποθέτησή του δεν έκαμψε τις αντιδράσεις της Ρωσίας που σημειώνει επίμονα (για τους δικούς της λόγους...) «τον παράνομο χαρακτήρα και αυτής της επέμβασης». Βεβαίως, η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση εντάσσεται στους σχεδιασμούς του νέου γεωπολιτικού «ανακατέματος» της τράπουλας στην ευρύτερη περιοχή για τα συμφέροντα των μονοπωλίων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο Ομπάμα διέψευσε πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, προκαλώντας χώρες της περιοχής να συνδράμουν αυτές. Ισχυρίστηκε ότι δεν θα αρκεστεί μόνον στις αεροπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ανακοπή της χρηματοδότησης των «τζιχαντιστών» (που βοήθησε να γιγαντωθούν με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συρία) και με έμφαση τόνισε ότι θα ενισχυθεί η στήριξη της αντιπολίτευσης στη συριακή κυβέρνηση με εκπαίδευση και εξοπλισμό αυτών που οι ιμπεριαλιστές ονομάζουν «μετριοπαθείς» μαχητές.

Χτες, έγινε γνωστό ότι και οι κυβερνήσεις Βελγίου και Ολλανδίας στέλνουν έξι μαχητικά F-16 εκάστη για τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία.

Κομβικής σημασία είναι και η στάση της τουρκικής κυβέρνησης. Αργά το βράδυ της Τρίτης από τη Ν. Υόρκη, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φάνηκε διατεθειμένος να διευρύνει το ρόλο της Τουρκίας στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, μιλώντας για πιθανή «πολιτική και στρατιωτική βοήθεια», αφού επιστρέψει στην Αγκυρα, την επόμενη βδομάδα. Πάντως, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, διέψευσε τη χρήση τουρκικού εδάφους ή εναέριου χώρου με αφορμή πληροφορίες του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αεροπλάνα που προήλθαν από την Τουρκία και βομβάρδισαν «τζιχαντιστές» στα περίχωρα του Κομπανί.

Συνέχιση βομβαρδισμών και ...τριβές

Οι επιδρομές στη Συρία συνεχίστηκαν και χτες στη Βορειοδυτική Συρία, με αποτέλεσμα την καταστροφή οχημάτων και την εξολόθρευση μερικών δεκάδων μισθοφόρων και από άλλες ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις - παρακλάδια της «Αλ Κάιντα», όπως το «Μέτωπο Νούσρα» (που χτες μέτρησε ανάμεσα στα θύματα και τον διοικητή του, Αμπού Γουσιέφ αλ Τούρκι, ή «Τούρκος») και της «Ομάδας Κορασάν». Διοικητές του «ΙΚ» ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους με στόχο τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπάνι σύμφωνα με δηλώσεις του Οτσαλάν Ισο, υπαρχηγού των κουρδικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την πόλη.

Επιπλέον, η επιλογή των ΗΠΑ να πλήξουν εκτός από τους «τζιχαντιστές» του «ΙΚ» και άλλες ισλαμικές οργανώσεις, που ως τώρα θεωρούνταν «καλές», ανάγκασε χτες την ισλαμική οργάνωσης φανατικών «Αχράρ αλ Σαμ» να εκκενώσει διοικητήρια, αποθήκες και στρατόπεδα από όλη τη βόρεια Συρία από το φόβο πως θα πέσει και αυτή σύντομα στο στόχαστρο.

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, «τζιχαντιστές» από το Μέτωπο Νούσρα ανακοίνωσαν, επίσης, ότι εκκενώνουν βάσεις και κέντρα ανεφοδιασμού κοντά σε αστικές περιοχές του Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Οι εξελίξεις προκαλούν δυσφορία στο λεγόμενο «Συριακό Εθνικό Συνασπισμό» (ΣΕΣ) της «αντιπολίτευσης». Ο γγ του ΣΕΣ Νασρ αλ Χαρίρι επέκρινε το γεγονός ότι οι επιδρομές στη Συρία πλήττουν «μόνον» θέσεις «τζιχαντιστών» και όχι βάσεις του συριακού στρατού σημειώνοντας: «Λυπόμαστε που η διεθνής κοινότητα έχει καταλήξει σε μερικές λύσεις για τη συριακή σύρραξη, κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες σκοτώνονται ή συλλαμβάνονται από το καθεστώς Ασαντ».

Πάντως, ο Σύρος υπουργός «Εθνικής Συμφιλίωσης» Αλί Χάινταρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον «τζιχαντιστών» είναι «στη σωστή κατεύθυνση», διότι η κυβέρνησή του ενημερώθηκε πριν αρχίσουν, δεν πλήττουν αμάχους ή συριακούς στρατιωτικούς στόχους.

Εγκαιρη ενημέρωση του Ιράν από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει το Ιράν εκ των προτέρων για την πρόθεσή τους να επιτεθούν κατά των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και διαβεβαίωσαν την Τεχεράνη ότι δεν πρόκειται να βάλουν στο στόχαστρό τους τις δυνάμεις του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Παράλληλα, στην Τεχεράνη ο Ιρανός στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημοσίως ότι το Ιράν συνεργάστηκε με τους Κούρδους του Ιράκ, στέλνοντας στις πρώτες γραμμές των μετώπων τον στρατηγό Γκασέμ Σολεϊμάνι και 70 Ιρανούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές, αποτρέποντας, το περασμένο καλοκαίρι, όπως είπε, την κατάληψη της κουρδικής πόλης Ερμπίλ.

Η «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ

Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δημιούργησε χτες και μία «μαύρη λίστα» με περισσότερους από 12 «τζιχαντιστές» από διάφορες χώρες, χρηματοδότες τους και στρατολογητές που συνδέονται με οργανώσεις στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Τυνησία και την Υεμένη. Ανάμεσα σε αυτούς είναι άτομα από τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νορβηγία, τη Σενεγάλη και το Κουβέιτ.

Νέο βίντεο με αποκεφαλισμό ομήρου

Η οργάνωση «Στρατιώτες του Χαλιφάτου» («Τζουν αλ Χαλίφα») που συνδέεται με το «Ισλαμικό Κράτος» και η οποία είχε απαγάγει την Κυριακή έναν 55χρονο Γάλλο ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ, στη βόρεια Αλγερία, δημοσιοποίησε χτες το απόγευμα βίντεο με τίτλο «Αιματηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση της Γαλλίας» όπου καταγράφεται ο αποκεφαλισμός του ομήρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ