Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Με... ισοδύναμα μέτρα οι «διορθώσεις»

Με αλλαγές στις εσωτερικές παραμέτρους και με αμετακίνητο τον αρχικό εισπρακτικό στόχο ύψους 2,65 δισ. ευρώ, κατατίθενται στη Βουλή οι τελικές διατάξεις του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ), οι οποίες παραδόθηκαν χτες στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ). Οι όποιες «διορθώσεις» αντισταθμίζονται από την αύξηση του χαρατσιού σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού, ενώ θεσπίζονται νέοι περιορισμοί και κριτήρια σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις που προβλέπονταν με βάση τον αρχικό νόμο.

Ειδικότερα:

-- Καθιερώνεται νέο περιουσιακό κριτήριο, προκειμένου να δοθεί η προβλεπόμενη «έκπτωση» 50%, που αφορά σε λαϊκά νοικοκυριά με εισοδήματα στα όρια της επίσημης φτώχειας. Με τη νέα ρύθμιση μπαίνει πλαφόν στο ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων στα 85.000 ευρώ για τους άγαμους, στα 150.000 ευρώ για τους έγγαμους με 1 παιδί και στα 200.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με 2 παιδιά, για να ενταχτούν στην έκπτωση. Το περιουσιακό κριτήριο δεν εφαρμόζεται σε νοικοκυριά με 3 ή και περισσότερα προστατευόμενα παιδιά, που μπαίνουν στην έκπτωση εφόσον δεν ισχύουν όσα αναφέρονται παρακάτω σε σχέση με το εισόδημά τους.

-- Διευκρινίζεται ότι τα ήδη υπάρχοντα εισοδηματικά κριτήρια υπολογίζονται με βάση το μεγαλύτερο εισόδημα που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό και τεκμαρτό που επιβάλλει η εφορία με τα λεγόμενα «τεκμήρια διαβίωσης». Με τις νέες ρυθμίσεις ακόμα περισσότεροι κόβονται από τις προβλεπόμενες «εκπτώσεις», καθώς στα κριτήρια που πρέπει να πληροί κανείς σωρευτικά για να ενταχθεί στη σχετική ρύθμιση - πέρα από το περιουσιακό - προβλέπονται και τα παρακάτω: Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να είναι μέχρι 9.000 ευρώ το χρόνο, με «προσαύξηση» 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί, η επιφάνεια των κτισμάτων που ανήκουν στο νοικοκυριό να είναι μικρότερη από 150 τ.μ., κάτω από 500 τ.μ. για οικόπεδα, οι επαγγελματίες να έχουν μειωμένο τζίρο πάνω από 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

-- Παρέχεται έκπτωση 20% για τα κτίσματα τα οποία παρέμεναν κενά και δεν ηλεκτροδοτήθηκαν σε ολόκληρο το 12μηνο του 2013. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης της μείωσης και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης.

-- Δίνεται η δυνατότητα καταβολής σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την προθεσμία της πρώτης να λήγει στις 30 Σεπτέμβρη και την τελευταία στο τέλος Φλεβάρη 2015.

-- Διορθώνονται τα υπολογιστικά λάθη σε ακίνητα εντός οικισμών, αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

-- Για τις παρεχόμενες «εκπτώσεις και απαλλαγές» καταργείται η προϋπόθεση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

-- Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2014 το σύνολο των ακινήτων της Κεφαλονιάς, πέρα από τα σεισμόπληκτα που προβλέπονταν στον αρχικό νόμο.

Περισσότερους φόρους εξήγγειλε η κυβέρνηση

Στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» παραχώρησε συνέντευξη χτες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, απ' όπου και το ακόλουθο απόσπασμα για τον ΕΝΦΙΑ:

«Τελικά, αν το σκεφτούμε, εξήγγειλε περισσότερους φόρους. Με το χαράτσι της ΔΕΗ δεν πλήρωναν τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, άρα λοιπόν δεν είναι νέος φόρος; Απλώς, τι συζητούν τώρα; Συζητούν αν θα είναι μειωμένος σε σχέση με τα ηλεκτροδοτούμενα ή όχι. Στα χωράφια είχαμε φόρο; Δεν είχαμε, από φέτος μπαίνει φόρος στα χωράφια. Συνεπώς οι αυξήσεις στη φορολογία είναι ορατές, είναι δεδομένες. Και υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να το δει κανείς απολογιστικά. Ξέρετε ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, τα τελευταία χρόνια από τότε που ξεκίνησε η κρίση, έχουν πληρώσει φόρους 7 φορές επάνω και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 9 φορές επάνω; Ξέρετε ότι τα έσοδα από το φόρο της ακίνητης περιουσίας το 2009 ήταν 500 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι 3,5 δισ. και θα αυξηθούν κι άλλο; Ποιος τα πληρώνει αυτά; Τα πληρώνει η λαϊκή οικογένεια (...)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ