Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Απανωτές ασκήσεις εν μέσω όξυνσης ανταγωνισμών

Εντονη δραστηριότητα παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενόσω μάλιστα εντείνεται η αναταραχή σε Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, ελέω όξυνσης των ενδοαστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Σημάδι της βούλησης της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία και ισχύ, ώστε εμπλέκοντας τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς να επιδιώξει γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο από προχτές, Δευτέρα, έως και την Παρασκευή είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο (χερσαίο, θαλάσσιο, εναέριο) η Τακτική Ασκηση Ανευ Στρατευμάτων «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - 2014». Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, «είναι εθνική διακλαδική Ασκηση, μεγάλης κλίμακας άνευ στρατευμάτων, με ευρεία συμμετοχή του Στρατιωτικού Τομέα μέχρι επιπέδου Μειζόνων Διοικήσεων καθώς και πολιτικών φορέων, στο βαθμό που είναι δυνατό. Σκοπός της ασκήσεως είναι η εξάσκηση του προσωπικού στη διαδικασία χειρισμού κρίσεων και στη λειτουργία των Επιτελείων σε όλες τις φάσεις πριν και κατά τις επιχειρήσεις».

Ακολουθεί η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2014», η οποία θα διεξαχθεί από 29 Σεπτέμβρη έως 3 Οκτώβρη. Λίγες μέρες νωρίτερα, 22 έως 26 Σεπτέμβρη, το ΓΕΑ προχωρά σε Ασκηση Επιστράτευσης - Εκπαίδευσης Εφέδρων Οπλιτών.

Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι την προηγούμενη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ATA) σύσκεψη διοικητών Πολεμικών Μοιρών αεροσκαφών, Σχολείου Οπλων Τακτική, Σμηνών Μετεκπαίδευσης Μονάδων ΑΤΑ. Σκοπός της σύσκεψης «ήταν η ενημέρωση και η ανάλυση μειζόνων θεμάτων αρμοδιότητας του ΑΤΑ και των Μοιρών ευθύνης του, προκειμένου να δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες, από τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των Μονάδων του Αρχηγείου».

Τέλος, από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού, εδώ και μερικές μέρες, το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ» εντάχθηκε στη «Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη 2» του ΝΑΤΟ (SNMCMG2 - «Standing NATO Mine Counter Measures Group 2»). Σημειωτέον, στη SMCMG2, από συγκρότησής της, το 1999, έως το 2011, διατίθετο σε συνεχή βάση αντιναρκικό πλοίο του ΠΝ. Τα τελευταία τρία χρόνια αποστέλλονταν μόνο αξιωματικοί του ΠΝ που στελέχωναν το επιτελείο του εν πλω διοικητή της δύναμης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ