Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μαθήματα συνοχής

Το διευρυνόμενο χάσμα στις ΗΠΑ ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργατική τάξη καταγράφει μελέτη της Σχολής Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, με τον εύγλωττο τίτλο: «Μια οικονομία που κάνει τη μισή δουλειά». Η άλλη μισή είναι αυτή που - κατά τη μελέτη - παραμελούν οι καπιταλιστές των ΗΠΑ, το να διατηρούν δηλαδή «ήσυχο» το λαό, βάζοντας προς τούτο λίγο βαθύτερα το χέρι στην τσέπη...

Στη μελέτη αναφέρεται πως η ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων - ιδιαίτερα των μεγαλύτερων - δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια σκηνή μετά την οικονομική κρίση, αλλά προστίθεται πως οι εργάτες είναι πιθανό να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς και επιδόματα. Κι επειδή τέτοιοι αγώνες μπορεί και να ξεφύγουν απ' τον έλεγχο, καλύτερα θα είναι να μη γίνονται καθόλου. Γι' αυτό και η μελέτη νουθετεί τις επιχειρήσεις: «Οι πολίτες που προκόβουν γίνονται πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι, πιο πρόθυμοι καταναλωτές και ισχυρότεροι υποστηρικτές των πολιτικών υπέρ των επιχειρήσεων. Οι πολίτες που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα είναι δυσαρεστημένοι στη δουλειά, σφιχτοχέρηδες στο ταμείο και κατά των επιχειρήσεων στην κάλπη».

Εχουμε υπόψη μας κάτι εγχώριους θιασώτες της καπιταλιστικής οικονομίας (βλ. ΣΥΡΙΖΑ) που μοιράζονται την ίδια έγνοια και για το λόγο αυτό δεν χάνουν ευκαιρία να ζητούν μέτρα ενίσχυσης της «κοινωνικής συνοχής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ