Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Προελαύνουν οι ένοπλοι ισλαμιστές

Ο ενεργειακός πλούτος και η γεωγραφική θέση της χώρας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών συμφερόντων

ΒΕΓΓΑΖΗ.-- Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη όταν ισλαμιστές κατέλαβαν στρατιωτική βάση ειδικών δυνάμεων στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναζωπυρωθεί οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων που εμφανίζονται ως τμήμα ενός «εθνικού στρατού» (με επικεφαλής τον απόστρατο στρατιωτικό Χαλίφα Χαφτάρ) και ισλαμιστικών οργανώσεων.

Το στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων Φάντελ αλ - Χάσι δήλωσε ότι «αποσυρθήκαμε από τη στρατιωτική βάση στη Βεγγάζη μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς». Χτες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι η Ερυθρά Ημισέληνος ανακάλυψε 50 πτώματα στη συγκεκριμένη βάση, ενώ συνολικά στη Βεγγάζη εντοπίστηκαν χτες 75 πτώματα - στην πλειοψηφία τους στρατιωτών.

Στην πρωτεύουσα Τρίπολη, χτες συνεχιζόταν η μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη με δεξαμενές που συνολικά περιέχουν περίπου 90 εκατομμύρια λίτρων καυσίμων και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δήλωναν ότι δεν μπορούν καν να ελέγξουν. Ακόμα, εξαιτίας των μαχών μεταξύ των ενόπλων ομάδων της Μισράτα και της πολιτοφυλακής της Ζιντάν για την κατάληψη του αεροδρομίου, έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές 21 αεροπλάνα και ο εναέριος χώρος έχει κλείσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκρούσεις μαίνονται σε περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις πετρελαίου ή περιοχές με πετρελαιοπηγές. Οι ανταγωνισμοί κλιμακώνονται, με δεδομένο ότι ο ενεργειακός πλούτος στην περιοχή όχι μόνο είναι μεγάλος, αλλά και η θέση του ανοίγει περαιτέρω την «όρεξη» στα μονοπώλια. Η Λιβύη βρίσκεται πάνω σε ένα σταυροδρόμι ενεργειακών, αλλά και εμπορικών οδών, σε μια ζώνη που τα τελευταία χρόνια νέες δυνάμεις επιχειρούν να «σπάσουν» το «μονοπώλιο» της δράσης μονοπωλίων της Δύσης. Αλλωστε και η πορεία ανατροπής του Μουαμάρ Καντάφι, το 2001, ξεκίνησε όταν εκείνος άνοιξε το δρόμο για επενδύσεις ρωσικών, αλλά και κινεζικών κεφαλαίων.

Τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς περιπλέκουν φυσικά και οι επιδιώξεις των τμημάτων της ντόπιας αστικής τάξης. Ο ίδιος ο στρατηγός Χαφτάρ - που θεωρείται σήμερα ένας από τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων - είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Πολλοί αναλυτές τον συνδέουν με τον νυν Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, εξαιτίας της διακηρυγμένης αποφασιστικότητάς τους να αντιπαλέψουν οργανώσεις όπως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Ο συγκεκριμένος στρατιωτικός στο παρελθόν είχε βρεθεί και στο πλευρό του Μουαμάρ Καντάφι που ανατράπηκε το 2011.

Χτες, ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στη Λιβύη δήλωσε ότι η επίθεση των πολιτοφυλακών στο αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι μια «νόμιμη» απάντηση στην επίθεση που δέχονται οι ισλαμιστές.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την εκκένωση της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη. Το προσωπικό σχεδιάζεται να παραλάβει η φρεγάτα «Σαλαμίς» που αναμένεται να φτάσει στη Λιβύη σήμερα το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ