Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και από τις ΗΠΑ

Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις του στρατού κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού στις ανατολικές περιοχές. Προχτές χτυπήθηκε και γηροκομείο

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση του ουκρανικού στρατού στην ανατολή καθημερινά αυξάνεται
Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση του ουκρανικού στρατού στην ανατολή καθημερινά αυξάνεται
ΚΙΕΒΟ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Μετά την απόφασή τους να προσφέρουν «οικονομική βοήθεια» αφενός για τη στήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών, αφετέρου για την «ανοικοδόμηση» της ανατολικής Ουκρανίας που καταστρέφουν καθημερινά οι βόμβες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προχτές το βράδυ ένα νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας την οποία εξακολουθούν να κατηγορούν ότι εξοπλίζει και στηρίζει τους ρωσόφωνους αντάρτες. Η απόφαση της Ουάσιγκτον έγινε γνωστή λίγες μόνο ώρες μετά τις νέες κυρώσεις που εγκρίθηκαν και από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, επιδιώκοντας να εμποδίσουν τις ρωσικές επενδύσεις σε Κριμαία και Σεβαστούπολη σε κρίσιμους τομείς (Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Κατασκευές), που θα μπορούσαν να δώσουν ευρύτερη ώθηση στη διείσδυση των ρωσικών κεφαλαίων στην περιοχή.

Το νέο αμερικανικό «πακέτο» κυρώσεων βάζει στη «μαύρη λίστα» τις ρωσικές τράπεζες VTB, Bank of Moscow και Russian Agriculture, με τις οποίες απαγορεύει στους Αμερικανούς να έχουν συναλλαγές. Ακόμα, κυρώσεις επιβλήθηκαν και στο ναυπηγείο «United Shipbuilging Corp» (του οποίου η έδρα είναι στην Αγία Πετρούπολη). Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αφού χαιρέτισε τα νέα μέτρα της ΕΕ τόνισε: «Εάν η Ρωσία συνεχίσει την πορεία αυτή, το κόστος για τη Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνεται», ισχυριζόμενος ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί αποδυνάμωσαν ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία. Επιπλέον, επιχειρώντας έναν παραλληλισμό, στο πλαίσιο συκοφάντησης της Σοβιετικής Ενωσης και παραπλάνησης των λαών, πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία».

Το περιεχόμενο που αποκτούν οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας επιβεβαιώνει ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που σήμερα ξεσπούν με αγριότητα πάνω στις πλάτες του ουκρανικού λαού αφορούν μόνο μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που συγκρούονται. Καθόλου τυχαία οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις προκαλούν εμπόδια σε ολόκληρους κλάδους (όπως η εξόρυξη και έρευνα ενεργειακών πόρων), όπου διεξάγονται σφοδρές κόντρες με δεδομένο και το προβάδισμα που διατηρούν ρωσικές εταιρείες, όπως η «Γκαζπρόμ», σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του υποστήριξε χτες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκεί «μια πολιτική υπαγορευόμενη από την Ουάσιγκτον» και διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις θα «έχουν μοιραία ως αποτέλεσμα μια άνοδο των τιμών στην αγορά της Ενέργειας στην Ευρώπη». «Η πολιτική της ΕΕ δεν βασίζεται πλέον σήμερα σε επαληθευμένα γεγονότα, αλλά υπαγορεύεται από την Ουάσιγκτον», υπογραμμίστηκε στην ίδια ανακοίνωση, όπου επίσης τονίστηκε ότι οι ευρωπαϊκές «αντιρωσικές κυρώσεις» φανερώνουν «την ανικανότητα της ΕΕ να διαδραματίσει έναν αυτόνομο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις». Επιπλέον, χτες, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία (που, σημειωτέον, είναι από τους θερμότερους υποστηρικτές των κυρώσεων κατά της Ρωσίας), με το επιχείρημα των «επανειλημμένων παραβιάσεων» πιστοποιητικών και διαδικασιών καραντίνας.

Ωστόσο, η πλουτοκρατία δεν έχει ενιαία άποψη για τη στάση που πρέπει να υπάρξει απέναντι στη Ρωσία. Η Ενωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB), που εκπροσωπεί πάνω από 600 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και εδρεύει στη Μόσχα, δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία και την Ουκρανία, η Ενωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι νέες αυτές κυρώσεις δεν θα πλήξουν μόνο τη ρωσική οικονομία, αλλά θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανέφερε ότι τα ρωσικά αντίποινα θα είναι αναπόφευκτα, συμπληρώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα υποστούν πλήγμα ακριβώς τη στιγμή που η Ευρωζώνη ήλπιζε ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο «ψυχρός πόλεμος» δεν θα επαναληφθεί, καθώς η σημερινή Ρωσία δεν έχει καμιά σχέση με τη χτεσινή σοβιετική υπερδύναμη, δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ στην Ασία είναι ένας «ελάσσων» εταίρος της Κίνας.

Βομβαρδίζουν και γηροκομεία

Κι ενώ τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους υπηρέτες εντείνουν κάθε είδους πίεση για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστών τους, ο λαός της ανατολικής Ουκρανίας βομβαρδίζεται καθημερινά.

Ενδεικτικό της αγριότητας της «αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης» είναι ότι, προχτές, στο Λουγκάνσκ, βομβαρδίστηκε μέχρι και ένα γηροκομείο! Χτες το απόγευμα, τηλεγράφημα ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άνθρωποι μόνο στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου επίσης 31 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Ακόμα, στο Λουγκάνσκ τουλάχιστον ένας κάτοικος σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από οβίδες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ζήτησε χτες «να σταματήσουν άμεσα» οι μάχες κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροπλάνο των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» ώστε «οι διεθνείς ομάδες να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο σημείο χωρίς εμπόδια».

Χτες πάντως ο Πάβλο Κλίμκιν, υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης του Κιέβου, σημείωσε ότι η επιχείρηση στις ανατολικές περιοχές θα συνεχιστεί αλλά διέψευσε πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο ουκρανικός στρατός έριξε δυο βαλλιστικούς πυραύλους στην περιοχή της συντριβής του αεροπλάνου. Επίσης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός κάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή για να προχωρήσουν οι έρευνες στα συντρίμμια, αλλά δεν εισακούστηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ