Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Κινήσεις ενίσχυσης μονοπωλιακών ομίλων

Από τη συνάντηση των ηγετών του «Μερκοσούρ» στο Καράκας
Από τη συνάντηση των ηγετών του «Μερκοσούρ» στο Καράκας
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η 46η Σύνοδος Κορυφής της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, εξελίχτηκε τελικά σε ένα παζάρι σχετικά με το πώς θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος οικονομικός χώρος μεταξύ των χωρών του Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βενεζουέλα), της λεγόμενης Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής (ALBA) και του Petrocaribe.

Η Βραζιλία επιμένει και στη διεύρυνση της συνεργασίας με την άλλη διακρατική καπιταλιστική ένωση στην περιοχή, τη Συμμαχία του Ειρηνικού, στην οποία συμμετέχουν η Χιλή, το Περού, το Μεξικό και η Κολομβία, χώρες που θεωρούνται καλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πάντως, οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο, της Βραζιλίας, Ντ. Ρουσέφ, της Αργεντινής, Κρ. Φερνάντες, της Ουρουγουάης, Χ. Μουχίκα, της Παραγουάης, Ο. Κάρτες, της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, αλλά και οι προσκεκλημένοι Πρόεδροι των Χιλής, Κολομβίας, Περού, Εκουαδόρ και Βολιβίας, χωρών που έχουν σχέση εταίρου, και ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ υπογράμμισαν την ανάγκη να προχωρήσει η λεγόμενη Τράπεζα του Νότου, ενώ αναγνώρισαν τη σημασία της δημιουργίας της Τράπεζας της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρικής) και του Ταμείου που ίδρυσαν πρόσφατα με κεφάλαια 100 δισ. δολαρίων από το κάθε ίδρυμα. Οι κινήσεις αυτές, όσο και αν από κάποιες δυνάμεις επιχειρείται να παρουσιαστούν ως αντίπαλο δέος στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό ή άλλα κέντρα, ή ακόμα και «αριστερές», είναι ενταγμένες στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για την προώθηση των συμφερόντων των αστικών τάξεων και των μονοπωλιακών ομίλων και δεν μπορούν να ωφελήσουν τους λαούς.

Στη σύνοδο, τέλος, ανατέθηκε η κυκλική προεδρία για το επόμενο εξάμηνο στην Αργεντινή ενώ σε κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες αναγνώρισαν το ρόλο των «ξεχωριστών εκλιπόντων προσωπικοτήτων της ηπείρου», του ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες (οι εκδηλώσεις για την 60ή επέτειο της γέννησής του συνεχίζονται έως τις 4 Αυγούστου) και του Νέστορ Κίρσνερ, πρώην Προέδρου της Αργεντινής. Επίσης, δηλώθηκε η υποστήριξη στην κυβέρνηση της Αργεντινής στη διαμάχη με τους δανειστές.

Επίσης, η σύνοδος ενέκρινε δήλωση σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών της Κεντρικής Αμερικής στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα καταδίκασε τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας και ζήτησε κατάπαυση του πυρός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ