Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ - Σιγκαπούρης

Στο πλαίσιο της ετήσιας άσκησης «CARAT» που διεξάγουν οι ΗΠΑ με πολλές χώρες

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Κοινή ναυτική άσκηση που θα διαρκέσει έως τις 8 Αυγούστου ξεκίνησαν οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ως μέρος της ετήσιας άσκησης που γίνεται στην περιοχή με τον κωδικό «CARAT» («Cooperation Afloat Readiness and Training»).

Ο αντιναύαρχος Ρόμπερτ Τόμας, διοικητής του 7ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - ότι «η κοινή άσκηση εντάσσεται στην αμερικανική "επανεξισορρόπηση" δυνάμεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», ενώ επιβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη "δέσμευση για ελευθερία πρόσβασης" στην περιοχή», αν και - κατά το «Σινχουά» - «ποτέ δε σημειώθηκε κανένα σχετικό πρόβλημα τις περασμένες δεκαετίες».

Από τη μεριά του, ο υποναύαρχος Τίμοθι Λο, διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Σιγκαπούρης, είπε ότι η άσκηση «CARAT» έχει επεκτείνει το εύρος και τη συνθετότητά της από το 1995 που ξεκίνησε. Η Σιγκαπούρη άρχισε να συμμετέχει στην άσκηση το 1995 ενώ συμμετέχουν ακόμα χώρες όπως οι Μπανγκλαντές, Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Ανατολικό Τιμόρ.

Φέτος, η «CARAT» συμπεριλαμβάνει και ασκήσεις ναυτικής αποτροπής, αεράμυνας, έρευνας και διάσωσης με εναέρια μέσα, χρήση, επιχειρήσεις με ελικόπτερα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, το αποκορύφωμα φέτος θα είναι οι ασκήσεις που θα αφορούν τη διεξαγωγή ανθυποβρυχιακού πολέμου, στο πλαίσιο των οποίων θα εκτοξευτούν τορπίλες εναντίον στόχου μέσα στη θάλασσα. Η άσκηση διεξάγεται σε μια περιοχή όπου οι ΗΠΑ έχουν ρητά διακηρύξει ότι επικεντρώνουν την προσοχή τους, εννοώντας πρώτα απ' όλα ότι τα αμερικανικά μονοπώλια προσδοκούν αυξημένα κέρδη από επενδύσεις που σχεδιάζουν. Οι συχνές αντιπαραθέσεις - με την Κίνα να εμπλέκεται στις περισσότερες - στο πλαίσιο εδαφικών διαφορών που εκκρεμούν, συνθέτουν ένα σκηνικό με πολλούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δυνάμεις που ανταγωνίζονται η μία την άλλη συνδέονται ταυτόχρονα μέσα από διάφορες συνεργασίες και στο οικονομικό πεδίο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ