Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Τριήμερη περιοδεία Κέρι στην Ινδία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «τεράστιας στρατηγικής σημασίας»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Επίσημη τριήμερη επίσκεψη στην Ινδία ξεκίνησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε μια περίοδο που οι δύο χώρες φαίνεται να επιδιώκουν ενίσχυση της συνεργασίας τους. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου μετά την εκλογική νίκη του ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάη.

Τον επόμενο μήνα στην Ινδία θα βρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τσακ Χέγκελ, ενώ το Σεπτέμβρη ο Μόντι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μετά από επίσημη πρόσκληση της Ουάσιγκτον.

Η σύλληψη, πέρσι, μιας Ινδής διπλωμάτη, που κατηγορήθηκε ότι απασχολούσε μια οικιακή βοηθό παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία, είχε προκαλέσει «σύννεφα» στις σχέσεις των δύο χωρών. Επιπλέον, ο Μόντι είχε αντιμετωπίσει απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ παλιότερα, όταν ήταν κυβερνήτης στο κρατίδιο Γκουτζάρατ και είχε θεωρηθεί συνυπεύθυνος για μαζικές δολοφονίες μουσουλμάνων.

Η επίσκεψη Κέρι πραγματοποιείται σε μια περίοδο που αμερικανικές εταιρείες θεωρούν ότι δεν έχουν εκλείψει μια σειρά συνθήκες που τις εμποδίζουν να επενδύσουν σε κλάδους της ινδικής οικονομίας που τους ενδιαφέρουν, όπως η πυρηνική ενέργεια. Ταυτόχρονα, δυτικά ΜΜΕ (όπως το BBC) επισημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον επενδύει στη σύσφιξη των σχέσεών της με το Νέο Δελχί, προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο της σε μια περιοχή όπου η επιρροή της Κίνας δυναμώνει ραγδαία. Πριν τέσσερα χρόνια, ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι οι αμερικανο-ινδικές σχέσεις θα εξελιχθούν σε μία από τις πιο καθοριστικές συνεργασίες του 21ου αιώνα», ενώ την περασμένη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις χαρακτήρισε «τεράστιας στρατηγικής σημασίας».

Ωστόσο, αναλυτές συμπληρώνουν ότι «η Ινδία θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην Ασία υπό την ηγεσία του Μόντι, αλλά θα το κάνει για τους δικούς της λόγους και με τους δικούς της όρους».

Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση Μόντι έχει διακηρύξει ότι θα διασφαλίσει συνθήκες ευνοϊκές για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, μεταξύ άλλων βελτιώνοντας αποφασιστικά τις υποδομές της χώρας, διαμορφώνοντας «ειδικές οικονομικές ζώνες» (σ.σ. όπου οι απολύσεις και οι προσλήψεις θα είναι πιο «ελεύθερες»).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ