Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Σενάριο ρωσικής επέμβασης

Με αφορμή τις φήμες για αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής «κινητικότητας» στη μεθόριο Αιγύπτου - Λιβύης

Ενοπλος ισλαμιστής στην Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη δίπλα σε διυλιστήρια πετρελαίου

Copyright 2016 The Associated

Ενοπλος ισλαμιστής στην Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη δίπλα σε διυλιστήρια πετρελαίου
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι πρόσφατες πληροφορίες για ανάπτυξη ρωσικών ειδικών δυνάμεων στη μεθόριο Αιγύπτου - Λιβύης, μολονότι διαψεύστηκαν από τη Μόσχα και το Κάιρο, δείχνουν να ανησυχούν την τουρκική κυβέρνηση. Χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χουριέτ» καταγράφει τις ανησυχίες Τούρκων αξιωματούχων για εξελίξεις που «μπορεί να δείχνουν σχέδια για ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», μετά από αυτήν που ξεκίνησε η Ρωσία στη Συρία το Σεπτέμβρη του 2015 σε συνέχεια της επέμβασης ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται επιπλέον πως εάν η Ρωσία ενεργήσει, για να αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος του διορισμένου Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ (με τον οποίον πέρσι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, έκλεισε συμφωνίες αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση κατασκευαστικών έργων που έμειναν ανολοκλήρωτα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011) τότε «θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σημαντικά η στρατηγική θέση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο»...

Ενα 24ωρο πριν το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, ο πρόεδρος του λιβυκού εκλεγμένου κοινοβουλίου, που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, παραδέχτηκε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti» πως η ρωσική κυβέρνηση πρόσφερε βοήθεια στις στρατιωτικές δυνάμεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ α) σε εκπαίδευση ενόπλων και β) στη συντήρηση στρατιωτικού υλικού στο πλαίσιο προσπαθειών για «βοήθεια στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Τον περασμένο Δεκέμβρη, ο στρατηγός ε.α. Χ. Χάφταρ, που ελέγχει τις περισσότερες εγκαταστάσεις πετρελαίου, είχε επισκεφθεί τη Μόσχα, συναντώντας μεταξύ άλλων τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Τον περασμένο Γενάρη ξεναγήθηκε στο ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», που έπλεε στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιώντας τηλεδιάσκεψη με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου. Επιπλέον, στη Μόσχα μετέβη πριν από μερικές βδομάδες και ο διορισμένος Λίβυος πρωθυπουργός, Φαγέζ Σάρατζ, σε σχέση υποτίθεται με διάφορες προσπάθειες «σταθεροποίησης» της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη.

Ενδιαφέρον προκαλεί επιπλέον η είδηση για τη χτεσινή επίσκεψη του Βρετανού πρέσβη στη Λιβύη Πίτερ Μίλετ, στη Βεγγάζη (όπου έχει το στρατηγείο ο στρατηγός ε.α. Χάφταρ). Σύμφωνα με πληροφορίες λιβυκών ΜΜΕ, Λίβυοι στρατιωτικοί απαίτησαν από τον Βρετανό πρέσβη να σταματήσει η χώρα του τη στήριξη στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και άλλους ισλαμιστές στη Λιβύη.

Στο παζλ των εξελίξεων προστέθηκε χτες ένα ακόμη κομμάτι, μετά την είδηση πως επιτεύχθηκε «εκεχειρία» μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης του Λίβυου πρωθυπουργού, Φαγέτζ Σάρατζ, και ένοπλων ισλαμιστών που στηρίζουν την παράνομη «ισλαμική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» του σεΐχη Χαλίφα Γκουέλ. Αφορμή έδωσε ο τραυματισμός του τελευταίου σε σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τρίτη με επίκεντρο το ξενοδοχειακό συγκρότημα Rixos, όπου είχε στήσει, εδώ και καιρό, το στρατηγείο του.

Και η Αΐσα Καντάφι

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, επανεμφανίζεται και η κόρη του δολοφονηθέντος Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι, Αΐσα Καντάφι, η οποία δημοσιοποίησε ανοικτή επιστολή της στον λιβυκό λαό από την Ερυθραία, όπου έχει βρει καταφύγιο, καλώντας τον να αντισταθεί στη Δύση και αναγγέλλοντας ότι θα συγκροτήσει «εξόριστη κυβέρνηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ρωσία προσδοκά διάλογο με Ευρωπαίους(2019-07-09 00:00:00.0)
Προς συμφωνία Χαφτάρ με αμερικανική εταιρεία για λιμάνι(2019-07-08 00:00:00.0)
Οι σφοδροί ανταγωνισμοί ξανά στο προσκήνιο(2019-04-09 00:00:00.0)
Απειλές Χαφτάρ κατά Ιταλίας και «κυβέρνησης»(2018-09-11 00:00:00.0)
Το χάος συνεχίζεται στη Λιβύη(2018-01-13 00:00:00.0)
Συμφωνία Λίβυων αξιωματούχων για «κοινή επιτροπή» και εκλογές(2017-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ