Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Παγίδευση του λαού στην ενδοαστική κόντρα

Συνεχίζεται αμείωτη η επίθεση και στον ολλανδικό λαό, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του κυβερνητικού συνασπισμού που θα προκύψει

Οι ηγέτες όλων των αστικών κομμάτων συναντήθηκαν στο κοινοβούλιο για τις επόμενες κινήσεις προς το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

AP 2017

Οι ηγέτες όλων των αστικών κομμάτων συναντήθηκαν στο κοινοβούλιο για τις επόμενες κινήσεις προς το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης
Με βασικό στόχο την παγίδευση του ολλανδικού λαού στη μέγγενη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και στην ενδοαστική κόντρα για τη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομίας, ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη οι εκλογές στη χώρα. Τις 150 έδρες του κοινοβουλίου καταλαμβάνουν 13 κόμματα, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 4 ή και 5 κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το σημερινό κυβερνών φιλελεύθερο «Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του Μ. Ρούτε ήρθε πρώτο με 21,3% και 33 έδρες (από 26,5% και 41 έδρες στις εκλογές το 2012), στη δεύτερη θέση το ακροδεξιό λαϊκιστικό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) με αρχηγό τον Γκ. Βίλντερς, με 13,1% και 20 έδρες (από 10,1% και 15 έδρες) και τρίτο κόμμα η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση (CDA) με 12,5% και 19 έδρες (από 8,5% και 13 έδρες).

Ακολουθούν το φιλελεύθερο «κεντρώο» κόμμα «Δημοκράτες 66» (D66) με 12,1% και 19 έδρες (από 8% και 12 έδρες), το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) με 9,2% και 14 έδρες (από 9,7% και 15 έδρες), η «Πράσινη Αριστερά» (GL) με 8,9% και 14 έδρες (από 2,3% και 4 έδρες) και το Εργατικό Κόμμα (PvdA - είναι το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Γιούρογκρουπ) με 5,7% και 9 έδρες (από 24,9% και 38 έδρες).

Αλλα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή είναι η Χριστιανική Ενωση (CU) με 3,4% και 5 έδρες (από 3,1% και 5 έδρες), το Κόμμα για τα Ζώα (PvdD) με 3,1% και 5 έδρες (από 1,9% και έδρες), το Κόμμα των Συνταξιούχων (50+) με 3,1% και 4 έδρες (από 1,9% και 2 έδρες), το συντηρητικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα (SGP) με 2,1% και 3 έδρες (όπως και το 2012), το DENK (ιδρύθηκε από δυο Τούρκους που αποχώρησαν από το Εργατικό Κόμμα το 2014) 2% και 3 έδρες και το συντηρητικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) με 1,8% και 2 έδρες (δεν συμμετείχε το 2012).

«Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε "όχι" στον κακής ποιότητας λαϊκισμό» υπογράμμισε ο Μ. Ρούτε, σε ομιλία που εκφώνησε προχτές το βράδυ στη Χάγη. «Ψηφοφόροι του PVV, σας ευχαριστώ. Κερδίσαμε έδρες! Η πρώτη νίκη ήρθε. Και ο Ρούτε δεν πρόκειται να με ξεφορτωθεί», σημείωσε ο Γκ. Βίλντερς.

Σε μια περίοδο που σημειώνεται άνοδος του ρεύματος του αστικού ευρωσκεπτικισμού σε διάφορες χώρες της ΕΕ (π.χ. Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία), με τμήματα του κεφαλαίου να τάσσονται υπέρ του εθνοκρατικού προστατευτισμού έναντι των «ανοιχτών αγορών», η νίκη του Μ. Ρούτε παρουσιάζεται σαν «νίκη της Ευρώπης και της δημοκρατίας», που αποτρέπει το «ντόμινο» «λαϊκισμού» και «εθνικισμού» στην Ευρώπη, με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες εκλογές σε Γαλλία (Απρίλη) και Γερμανία (Σεπτέμβρη). Ο βασικός αντίπαλός του, ο Γκ. Βίλντερς, είναι ο κύριος εκπρόσωπος του ευρωσκεπτικισμού στην Ολλανδία. Εκμεταλλευόμενος τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα οξυμένα προβλήματα από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, επιδιώκει να χειραγωγήσει προβάλλοντας αντιμεταναστευτική και αντιισλαμική ρητορική, ενώ εμφανίστηκε να ζητά και δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ (Νexit).

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 80,4% (από 74,6% το 2012) των σχεδόν 13 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού ξεκίνησαν ήδη από χτες στη Χάγη και ίσως διαρκέσουν μήνες, σύμφωνα και με την εμπειρία από προηγούμενες εκλογές. Με δεδομένο ότι χρειάζονται τουλάχιστον 76 έδρες για την πλειοψηφία στη Βουλή, το κόμμα του Ρούτε αναζητά «κυβερνητικούς εταίρους», με επικρατέστερους να θεωρούνται η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση και οι «Δημοκράτες 66», που κέρδισαν από 19 έδρες. Επίσης η «Πράσινη Αριστερά» με 14 έδρες ενδέχεται να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στις συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οποια κι αν είναι η σύνθεση του κυβερνητικού συνασπισμού, το βέβαιο είναι πως η αντιλαϊκή πολιτική θα ενταθεί το επόμενο διάστημα στην Ολλανδία, μια ισχυρή καπιταλιστική χώρα, όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι ευημερούν και ο λαός είναι αντιμέτωπος ολοένα και περισσότερο με τη φτώχεια, την ανεργία, την ελαστική εργασία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Είναι ενδεικτικό πως και τα 28 κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές εξυπηρετούν το καθένα με τον τρόπο του την ίδια στρατηγική.

Χαιρέτισαν το αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Η ενδοαστική κόντρα για το «μείγμα διαχείρισης» της καπιταλιστικής οικονομίας οξύνεται σε όλη την ΕΕ, ενώ οι συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ έχουν «φουντώσει». Σε αυτό το φόντο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνεχάρη τον Μ. Ρούτε για τη «καθαρή νίκη» του, σημειώνοντας σε επιστολή του ότι «ο ολλανδικός λαός ψήφισε για τις αξίες της Ευρώπης: για ελεύθερες και ανεκτικές κοινωνίες σε μια ευημερούσα Ευρώπη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε στον Μ. Ρούτε και τον συνεχάρη, λέγοντας πως ανυπομονεί για «μια καλή συνεργασία, σαν φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι». Μιλώντας σε συνέδριο για τη δημογραφία σημείωσε σχετικά: «Οι Ολλανδοί είναι εταίροι μας, φίλοι, γείτονες. Κατά συνέπεια με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η μεγάλη συμμετοχή οδήγησε σε ένα φιλοευρωπαϊκό αποτέλεσμα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα». «Και αυτό έπειτα από μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων η Ολλανδία αναγκάστηκε να ανεχθεί κατηγορίες και μομφές από την Τουρκία, οι οποίες είναι εντελώς απαράδεκτες (...) Ηταν μια καλή μέρα για τη δημοκρατία».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ καλωσόρισε τη νίκη του Μ. Ρούτε σαν έναν «θρίαμβο κατά του εξτρεμισμού», λέγοντας: «Οι αξίες της ανεκτικότητας, του σεβασμού στους άλλους, και η πίστη για το μέλλον της Ευρώπης, είναι η μόνη αληθινή απάντηση στις εθνικιστικές παρορμήσεις και τον απομονωτισμό που δονούν τον κόσμο».

Τον Μ. Ρούτε συνεχάρη τηλεφωνικά ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε στο twitter ότι «το 2017 θα είναι η χρονιά που θα ηττηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, έγραψε στο twitter «Οχι Nexit. Η αντι-ΕΕ δεξιά έχασε τις εκλογές στην Ολλανδία».

«Θρησκευτικούς πολέμους» βλέπει ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα στην Ολλανδία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε: «Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν και οι ψήφοι που πήραν πολλά κόμματα είναι κοντά στο 17-20%, αλλά κοιτάς τους σοσιαλδημοκράτες και τον φασίστα Βίλντερς και δεν υπάρχει καμία διαφορά, έχουν την ίδια νοοτροπία», σημείωσε και συμπλήρωσε με νόημα απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες: «Εχετε αρχίσει την διάλυση της Ευρώπης , την οδηγείτε στο γκρεμό. Σύντομα θρησκευτικοί πόλεμοι θα ξεκινήσουν σε όλη την Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ