Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Ανησυχία για «εθνοτικές εντάσεις»

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Προειδοποιήσεις για το «μέλλον» της πορείας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ απηύθυνε ο επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, στη διάρκεια της συνόδου πρωθυπουργών χωρών της περιοχής που πραγματοποιήθηκε χτες στο Σαράγεβο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Ο Χαν κάλεσε τους πρωθυπουργούς Αλβανίας, Βοσνίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ και Σερβίας να «αδράξουν» την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν το «παράθυρο» που ανοίγεται μπροστά τους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «το παράθυρο μπορεί να κλείσει με ρεύμα κακών ειδήσεων». Με φόντο την εντεινόμενη κόντρα Δύσης - Ρωσίας για την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στα Βαλκάνια, ο Γ. Χαν διαπίστωσε «απαράμιλλα επίπεδα ανάμειξης στην περιοχή εξ ανατολών» καταγράφοντας έξαρση «σοβαρών εθνοτικών εντάσεων», σε συνδυασμό με την άγνωστη, όπως τόνισε, έως σήμερα πολιτική της νέας κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως η ΕΕ «αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των εξελίξεων στην περιοχή» φέρνοντας ως επιχείρημα την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας πως επιβεβαίωσε «το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής». Βεβαίως, η ΕΕ συμβάλλει στην αναθέρμανση των εθνικισμών ενώ πρωτοστάτησε και στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Η χτεσινή σύνοδος κορυφής των πρωθυπουργών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιείται πριν από τη σύνοδο κορυφής ηγετών της περιοχής στην Τεργέστη της Ιταλίας στις 12 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ