Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Η κρίση οξύνεται

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ, ΤΑΪΠΕΪ, ΠΕΚΙΝΟ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσεν Σούι μπιαν ξεκίνησε χθες τη 10ήμερη λατινοαμερικάνικη περιοδεία του φτάνοντας στο Σαλβαδόρ, προσπαθώντας να ισχυροποιήσει τις διπλωματικές σχέσεις της νήσου με τις χώρες της περιοχής κι ενώ δεν έχει ακόμη κοπάσει ο θόρυβος στην Κίνα από την «ημιεπίσημη» επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ο Τσεν επιδιώκει να «αγοράσει» καλύτερες σχέσεις, προσφέροντας πακέτα βοήθειας στις λατινοαμερικάνικες χώρες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και σεισμούς. Θα επισκεφθεί, πέρα από το Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, τον Παναμά, την Παραγουάη και την Ονδούρα. Πρόκειται για πέντε χώρες από τις συνολικά 29, που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν. Ο Πρόεδρος του Σαλβαδόρ, Φρανσίσκο Φλόρες, είπε ότι η Ταϊβάν αποτελεί «συνέταιρο στην ανάπτυξη» για τη χώρα του, καλώντας για υποστήριξη στην προσπάθεια της Ταϊπέι να επανακτήσει την έδρα της στον ΟΗΕ, που καταργήθηκε το 1971.

Η Κίνα κατηγορεί ευθέως για «δίγλωσση» πολιτική τις ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν, καθώς επισήμως η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν, όμως αυτή τη βδομάδα ο Τσεν είχε επαφές στη Νέα Υόρκη με Αμερικανούς πολιτικούς. Ανάλογες κατηγορίες το Πεκίνο διατυπώνει και για την περίπτωση του Θιβέτ: Οι συναντήσεις των Τζορτζ Ουόκερ Μπους και Κόλιν Πάουελ με τον Δαλάι Λάμα προχθές σχολιάστηκαν από τον Ζου Μπανγκτζάο ως «προώθηση των γνωστών αποσχιστικών τάσεων» του Δαλάι Λάμα.

Στο μεταξύ χθες προέκυψε έντονη φημολογία περί συμφωνίας Κίνας - ΗΠΑ για αποσυναρμολόγηση και επιστροφή του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους EP3 - που παραμένει στο νησί Χαϊνάν από 1ης Απριλίου. Την ύπαρξη συμφωνίας διέψευσε το Πεντάγωνο. Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι είχε υποβάλει σχετική πρόταση και ο Ζου είχε δηλώσει ότι έγινε αποδεκτή, πάντως ο υποναύαρχος Κράιγκ Κουΐγκλι σημείωσε πως «δε συμφωνούμε με αυτήν τη μεθοδολογία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ