Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΒΑΝ
Κρίσιμες εκλογές

Προς ένταση;

Associated Press

Προς ένταση;
ΤΑΪΠΕΪ.- Η προεκλογική εκστρατεία για τις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Ταϊβάν ελάχιστα είχε ως αντικείμενο τα εσωτερικά προβλήματα της νήσου: Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) του Προέδρου Τσεν Σούι-μπιαν επικέντρωσε το διάλογο στις σχέσεις με την Κίνα και το μέλλον τους. Υπήρξε αντιφατικότητα στις τοποθετήσεις του Προέδρου Τσεν - η νίκη του οποίου στις φετινές επίσης προεδρικές εκλογές, μετά από μια «απόπειρα δολοφονίας» που πολλοί θεώρησαν στημένη, υπήρξε εξαιρετικά οριακή και αμφιλεγόμενη - ο οποίος έκανε αρκετά συχνά τη διαδρομή σε ένα εκκρεμές εμπρηστικής και συμφιλιωτικής ρητορικής έναντι του Πεκίνου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα κρίνει και το μέλλον των διμερών σχέσεων. Η χρονική και πολιτική συγκυρία είναι σημαντική: Η εμπέδωση της εξουσίας του Χου Τζιντάο στην προεδρία της Κίνας, η προσέγγιση της Κίνας με την ΕΕ, η αμερικανική απροθυμία να υπάρξουν εντάσεις στην ασιατική περιφέρεια και άλλοι παράγοντες δίνουν την εικόνα ότι οι υπερεθνικιστές δεν έχουν μεγάλο περιθώριο ελιγμών. Ωστόσο, αν το κόμμα Ενωση Αλληλεγγύης της Ταϊβάν (TSU) κερδίσει περισσότερες ψήφους από το DPP του Τσεν, υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθεί σημαντικά η ένταση. Είναι ιστορική ειρωνεία ότι το Κουομιντάνγκ (KMT), το παραδοσιακό κόμμα των εθνικιστών, τοποθετείται με τον πιο «μετριοπαθή» τρόπο. Το ΚΜΤ, το οποίο έχει συγκροτήσει μαζί με το Πρώτο Λαϊκό Κόμμα (PFP) τη λεγόμενη «μπλε συμμαχία», φέρεται ικανό να αποσπάσει κέρδη, αλλά τίποτα δεν είναι καταληγμένο.

Η κινεζική πλευρά, που θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισμένη επαρχία, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της, αντιμετωπίζει τον Τσεν με εχθρικότητα, εκτιμώντας ότι εξωθεί τις διμερείς σχέσεις στα άκρα, όμως, αν ο συσχετισμός στη Βουλή αλλάξει, και ο Τσεν αλλάξει ρητορική, θα επιχειρήσει, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν, διμερή διάλογο με καταληκτικό στόχο την «επανένωση». Μια προοπτική, όμως, εξαιρετικά απίθανη.

Το πώς θα κινηθούν οι ΗΠΑ - που πίεσαν, και κατάφεραν, η ΕΕ να μην άρει το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κίνα, την ώρα που αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς τις δικές τους πωλήσεις όπλων προς την Ταϊβάν - είναι κάτι που βρίσκεται «υπό εξέταση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ