Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ G-8, ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ, ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Εν αναμονή νέων πολιτικών και οικονομικών πιέσεων...

ΡΑΜΠΑΤ-ΚΑΪΡΟ.- «Φόρουμ για το Μέλλον». Ετσι αποκαλείται η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών της Ομάδας των Οκτώ (πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών) και αξιωματούχων από 22 χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που ξεκινά σήμερα στη μαροκινή πρωτεύουσα.

Στη συνάντηση, που αποτελεί μέρος της «πρωτοβουλίας» των ΗΠΑ για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, θα δώσουν μεταξύ άλλων «παρών» ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ που θα προτρέψει τους αξιωματούχους του αραβικού κόσμου «να θέσουν επί τάπητος» όλα τα ζητήματα (όπως «ανθρώπινα δικαιώματα», «δημοκρατικές ελευθερίες», πολιτικές και οικονομικές «μεταρρυθμίσεις» κλπ.) και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Μπαρνιέ που χτες εξέφρασε την προσδοκία πως η συνάντηση θα κλείσει με κοινή διακήρυξη υπέρ της «επίλυσης της κρίσης στο Ιράκ και των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαφορών».

Από το «Φόρουμ για το Μέλλον» αποχώρησε την τελευταία στιγμή η αντιπροσωπεία του Ιράν, λόγω των «σημερινών σχέσεων με τις ΗΠΑ και των απειλών που θέτουν αυτές για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Ανάλογη συνάντηση είχε γίνει στις αρχές του τρέχοντος έτους στην Τύνιδα η οποία όμως δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες των ΗΠΑ καθώς αρκετοί ηγέτες χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής λοιδόρησαν την Ουάσιγκτον πως προωθούσε «μυστική ατζέντα» για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων στην περιοχή...

Ο Μουμπάρακ για το Ισραήλ...

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διέψευσε χτες σε συνέντευξή του στην αραβόφωνη εφημερίδα Αλ Αχράμ τις πληροφορίες πως «σύντομα» θα μεταβεί στο Ισραήλ, πρέσβης της Αιγύπτου. Επιπλέον, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η προ ημερών απελευθέρωση του Ισραηλινού επιχειρηματία Αζάμ Αζάμ (είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για κατασκοπία σε βάρος της Αιγύπτου) λέγοντας πως δεν είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης αναθέρμανσης των σχέσεων με το Ισραήλ επειδή είχε «προαποφασιστεί τον περασμένο Οκτώβρη στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος γενικής αμνηστίας». Ο Μουμπάρακ πρόσθεσε πως η απελευθέρωση του Αζάμ Αζάμ αναβλήθηκε λόγω της σύλληψης έξι Αιγύπτιων φοιτητών από το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ