Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολές και καταρρίψεις παρά την εκεχειρία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΓΑΖΑ-ΑΜΜΑΝ-ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Ενα μονοθέσιο λιβανικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την ισραηλινή αεροπορία. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν και νέες εισβολές πραγματοποιήθηκαν στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη με νεκρούς και τραυματίες. Και όλα αυτά, πριν συμπληρωθεί καν ένα εικοσιτετράωρο από την ανακοίνωση μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από τον Αριέλ Σαρόν, η οποία, φυσικά, παραμένει σε ισχύ αφού όλα τα περιστατικά αυτά συμπεριλαμβάνονται στον όρο «αυτοάμυνα» που εξαιρέθηκε της εκεχειρίας. Υπό το βάρος των γεγονότων, οι προτάσεις της έκθεσης Μίτσελ καθώς και η επιμόνως παρουσιαζόμενη ως αισιόδοξη προοπτική της εφαρμογής τους τείνουν να περιθωριοποιηθούν, στην πράξη, πριν καν τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ενα μονοθέσιο λιβανικό επιβατηγό αεροσκάφος τύπου «Τσέσνα» καταρρίφθηκε, χτες, το μεσημέρι από ισραηλινά μαχητικά στην ευρύτερη περιοχή της Χάιφα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Λιβανοαρμένιος πιλότος του, Στέφαν Νικολιάν. Σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή, το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο του Ισραήλ και παρά τις προσπάθειες επικοινωνίας μαζί του, δεν ανταποκρίθηκε, όπως έπραξε και μετά τις προειδοποιητικές ριπές. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, Ολιβιέ Ράφοβιτς, εξαιτίας της χτεσινής επετείου συμπλήρωσης ενός έτους από την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από το νότιο Λίβανο (μετά από 22 χρόνια), οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού φοβούμενες επιθέσεις της «Χεζμπολάχ» και θεώρησαν ύποπτο το αεροσκάφος για μια ακόμη επίθεση αυτοκτονίας.

Διαφορετική, όμως, είναι η άποψη του Λιβανέζου υπουργού Μεταφορών. Ο Ναγκίμπ Μικάτι υποστήριξε ότι ο Νικολιάν, μαθητευόμενος πιλότος, απογειώθηκε, χωρίς άδεια από τη σχολή του, και κατευθύνθηκε προς τον νότιο Λίβανο, για άγνωστο λόγο. Εκεί περικυκλώθηκε από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, που παραβιάζουν καθημερινά τον λιβανικό εναέριο χώρο, και υποχρεώθηκε να εισέλθει στα όρια του Ισραήλ, όπου και καταρρίφθηκε.

Η ιδιόμορφη αυτή αερομαχία λάμβανε χώρα παράλληλα με σφοδρές συγκρούσεις που σημειώνονταν στη Λωρίδα της Γάζας. Με τον ισχυρισμό της διεύρυνσης του ελεύθερου χώρου γύρω από τον εποικισμό Γκους Κατίφ, με σκοπό την καλύτερη αυτοάμυνά του, επειδή το προηγούμενο βράδυ Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού κατά τη διάρκεια περιπολίας, ισραηλινά τεθωρακισμένα άνοιξαν πυρ και εισήλθαν στο αυτόνομο έδαφος του προσφυγικού καταυλισμού Γέμπνα συνοδευόμενα από εκσκαφείς.

Η εισβολή διήρκεσε, τουλάχιστον, μία ώρα και κατά τη διάρκειά της τα ισραηλινά πυρά έσπειραν τον πανικό στην πυκνοκατοικημένη περιοχή. Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι, ένας 20χρονος και ένας κωφός 15χρονος, έχασαν τη ζωή τους από σφαίρα στο στήθος, άλλοι 3 τραυματίστηκαν (συμπεριλαμβανομένου ενός 11χρονου), ενώ καταστράφηκαν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών. Ισραηλινά τεθωρακισμένα άνοιξαν πυρ και εναντίον κατοικημένης περιοχής κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, μετά από την εκτόξευση δύο όλμων, σε χωράφι του εποικισμού. Και για τα δύο περιστατικά, ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε σχόλιο.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι, η ισραηλινή αστυνομία εκκένωσε τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων στο Τελ Αβίβ καθώς και παρακείμενο εξαώροφο εμπορικό κτίριο επικαλούμενη πληροφορίες για κινήσεις κάποιου ύποπτου για βομβιστική επίθεση. Εγινε αδιευκρίνιστος αριθμός συλλήψεων χωρίς να γίνει γνωστό τίποτε άλλο.

Διπλωματικοί διαξιφισμοί

Με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα, συναντήθηκε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις συζητήσεις που είχε, στο Παρίσι, με τους Λιονέλ Ζοσπέν και Ζακ Σιράκ. Προηγουμένως ο Αραφάτ είχε συναντηθεί, στο Κάιρο, και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Αραφάτ απέφυγε να κάνει εκτενείς δηλώσεις και αρκέστηκε να τονίσει ότι η «έκκληση Σαρόν για κατάπαυση του πυρός δεν είναι παρά προσπάθεια μη εφαρμογής του συνόλου των προτάσεων της έκθεσης Μίτσελ».

Την ίδια στιγμή, στη Δαμασκό κεντρικό θέμα της χτεσινής δημοσιότητας ήταν η συμπλήρωση ενός χρόνου από την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από το νότιο Λίβανο. Στο πλαίσιο της επετείου αυτής, η συριακή ηγεσία, με ανακοίνωσή της, επαναβεβαιώνει την αμέριστη υποστήριξή της στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Φαίνεται ότι εκτός από τη Συρία, που ήταν αναμενόμενο, και άλλες αραβικές ηγεσίες δεν έχουν πειστεί για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν ουσιαστικά, στη βάση των προτάσεων Μίτσελ. Ετσι, η ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απηύθυνε, χτες, έκκληση σε όλες τις αραβικές χώρες να «τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Ουάσιγκτον, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ».

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε από αμερικανικές πηγές, θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας- ΗΠΑ-Ισραήλ, από 14 έως 29 του Ιούνη, στην Κόνια της κεντρικής Τουρκίας. Αντίθετα, θα αναβληθούν εξαιτίας της συνέχισης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις πεζικού Ισραήλ-ΗΠΑ, που είχαν προγραμματιστεί για το τέλος Ιούλη.

Καταρρέει το ταμείο προσφύγων

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, χτες, από τη Δαμασκό, ο επικεφαλής του Ταμείου Ανακούφισης και Αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγων, του ΟΗΕ (UNRWA), Πέτερ Χάνσεν. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι φέτος το ταμείο έχει εισπράξει 60 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από τον προβλεπόμενο, ούτως ή άλλως, πενιχρό προϋπολογισμό του των 311 εκατομμυρίων και ότι αν δεν υπάρχουν γενναίες προσφορές από τις δωρήτριες χώρες, το ταμείο θα καταρρεύσει μέχρι τα τέλη Οκτώβρη αφήνοντας στο έλεος της τύχης τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, στα αυτόνομα εδάφη, στη Συρία, στην Ιορδανία και στο Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ