Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αεράμυνα, κανονιοβολισμοί και ανθυποβρυχιακός πόλεμος με το βλέμμα στη Ρωσία

Με συμμετοχή ελληνικού πολεμικού πλοίου η άσκηση «Sea Breeze 2014»

Αυξάνεται η συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια περιοχή όπου οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας

ΓΕΝ

Αυξάνεται η συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια περιοχή όπου οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας
Ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή η ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Breeze 2014» στη Μαύρη Θάλασσα, με συμμετοχή και πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η άσκηση περιέλαβε ευρείας έκτασης και πολλών κατηγοριών γυμνάσια, απλώνεται στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα και σε διεθνή νερά, σηματοδοτώντας την παραπέρα συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε μια περιοχή που ...ακουμπά τη Ρωσία, ενόσω μάλιστα οξύνεται η αντιπαράθεση για την Ουκρανία και την παραπέρα διείσδυση ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Μετέχουν περισσότεροι από 1.000 ναύτες και 15 πλοία του βουλγαρικού ΠΝ συν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Μετέχουν, επίσης, τέσσερα πλοία της Μόνιμης Αντιναρκικής Δύναμης του ΝΑΤΟ SNMCMG-2, η οποία παρέχει στο ΝΑΤΟ «συνεχή αντιναρκική ναυτική υποστήριξη», ως «δύναμη μόνιμα διαθέσιμη στη Μεσόγειο». Στο πλαίσιο της «Sea Breeze 2014», στάλθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα η ιταλική φρεγάτα «Aviere», το ιταλικό θωρηκτό «Rimini», το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Akcay» και το βρετανικό «Chiddingfold». Με το πέρας της άσκησης στα βουλγαρικά ύδατα, τα ΝΑΤΟικά πλοία θα μετακινηθούν βορειότερα, προς Ρουμανία, για πρόσθετες κοινές ασκήσεις με το ρουμανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Στη «Sea Breeze 2014» μετείχαν επίσης το ναρκαλιευτικό «Alexandru Axente» και η φρεγάτα «Regina Maria» από τη Ρουμανία, ένα πλοίο από την Ελλάδα (φημολογείται ότι πρόκειται για την κανονιοφόρο «Μαχητής»), και το «USS Vella Gulf», καταδρομικό των ΗΠΑ εφοδιασμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο αξιωματικός του αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού Α. Τζόνσον, το «Vella Gulf» συμμετείχε σε ασκήσεις αεράμυνας, ασκήσεις επιφανείας με βολές κατά επιφανειακών στόχων, και ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Στις ασκήσεις πήρε μέρος και ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ.

Επαφές στο πλαίσιο της «στρατιωτικής διπλωματίας»

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές στο πλαίσιο της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», μέσω της οποίας η κυβέρνηση επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Κίνα, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Fang Fenghui.

Εξάλλου, ο αρχηγός ΓΕΝ Ευ. Αποστολάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία κατόπιν προσκλήσεως του αρχηγού του γαλλικού Ναυτικού B. Rogel. Οπως ανακοινώθηκε, ο Ευ. Αποστολάκης «είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Γάλλο ομόλογό του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να ενημερωθεί επί των εξελίξεων και των δραστηριοτήτων του Ναυτικού της Γαλλίας. Επιπρόσθετα, επισκέφθηκε τη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του Γαλλικού Ναυτικού στη Lorient, όπου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της εν λόγω διοικήσεως, ενώ παρακολούθησε και επίδειξη ανακατάληψης πλοίου».

Τέλος, ο αντιστράτηγος Β. Τελλίδης, διοικητής της 1ης Στρατιάς (στην έδρα της οποίας στη Λάρισα στεγάζεται και το ευρωενωσιακό στρατηγείο από όπου συντονίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία), μετέβη στην έδρα της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR στο Κόσσοβο, όπου είχε συνάντηση με τον Ιταλό διοικητή της S. Farina. Ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και συνομίλησε με το ελληνικό προσωπικό της KFOR.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ