Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Σειρά παίρνουν οι ακτές σαν πρόσχημα για νέες κολεγιές

«Ταμείο» κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώντας «κέρδη» και «ζημιές» από την προσπάθειά της να εγκαινιάσει συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης με αφορμή τη «μικρή ΔΕΗ», στην προοπτική ενιαίας έκφρασής τους σε άλλα ζητήματα που θα «ανοίξει» η κυβέρνηση, όπως αιγιαλοί, ασφαλιστικό κ.α. Ηδη, για τις ακτές και τους αιγιαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει «ανοιχτή συνάντηση διαλόγου και συντονισμού» την ερχόμενη Τετάρτη, με ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Το κάλεσμα απευθύνεται σε «ενεργούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς» και αφορά «τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου» για να αποκρουστούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Κυρίως όμως αυτό που απασχολεί την Κουμουνδούρου είναι η συνεργασία αυτή, το «μέτωπο» όπως αρέσκεται να το ονομάζει, να εκφραστεί στο ζήτημα της κυβερνητικής εναλλαγής που θα θέτει με κάθε ευκαιρία εφεξής, με ορίζοντα την προεδρική εκλογή την άνοιξη του 2015, την οποία ευελπιστεί να μπλοκάρει προκαλώντας εκλογές.

Η Κουμουνδούρου εμφανίζεται ικανοποιημένη για τα βήματα προσέγγισης που έγιναν με τη ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝΕΛ αλλά και ένα τμήμα των ανεξάρτητων βουλευτών, δυνάμεις στη στήριξη των οποίων υπολογίζει ήδη για τις επόμενες κινήσεις της. Σε κάθε περίπτωση - όπως λένε στελέχη της - διαμορφώνεται η «δεξαμενή» πρόθυμων να στηρίξουν μια κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοβουλίες που θα επισπεύσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Βιάζονται

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του χτες στο ΣΚΑΪ πρόσαψε φόβο στην κυβέρνηση, γι' αυτό, όπως είπε, «επιλέγει τη στημένη, την καθορισμένη σύνθεση του Θερινού Τμήματος της Βουλής». Επαναλαμβάνοντας όσα τελευταία διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ για βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στους οποίους «κλείνει το μάτι», επικαλέστηκε τον Π. Παυλόπουλο που ζήτησε την αντικατάστασή του στο Θερινό Τμήμα και πρόσθεσε: «Γνωρίζουν ότι πάνω από 50 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν μικρές και μεγάλες ενστάσεις γι' αυτό το εθνικό έγκλημα, για τη δημιουργία της "μικρής ΔΕΗ". Ολα αυτά η κυβέρνηση τα πάει στην άκρη. Είναι μια κυβέρνηση αυταρχική, πολιτικά απομονωμένη και ηττημένη».

Την εικόνα μιας κυβέρνησης εν αποδρομή και σύγχυση φιλοτέχνησε και ο Δ. Παπαδημούλης. Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξευτελίζει τη δημοκρατία» και πως «τα κόμματα που υλοποιούν αυτήν την πολιτική συρρικνώνονται και, επειδή είναι πιθανές οι εκλογές το φθινόπωρο, αρχίζει η διγλωσσία, άλλα λέει ο Χαρδούβελης, άλλα ο Σαμαράς». Στη βάση της εκτίμησης ότι κοντεύουν εκλογές, ο Δ. Παπαδημούλης πέταξε και το ψευτοδίλημμα: «Ωστόσο η πικρή εμπειρία του κόσμου υπαγορεύει ότι, όταν λέει άλλα ο πρωθυπουργός και άλλα η τρόικα, στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η τρόικα. Οποιος θέλει διαπραγμάτευση που θα έχει σαν αποτέλεσμα η τρόικα να κάνει πίσω ή να φύγει, επειδή στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, ζητά άλλη κυβέρνηση». Κρύβει φυσικά ότι η τρόικα μπορεί να φύγει και όχι επειδή στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά θα μείνουν στη ζωή του λαού οι συνέπειες μιας πολιτικής που υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες του κεφαλαίου και από τη στρατηγική της ΕΕ που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κορόνα στο κεφάλι του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ