Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Παζάρια για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής του επόμενου διαστήματος

Το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στο επόμενο διάστημα παζαρεύουν αυτές τις μέρες οι υπουργοί της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), τα οποία αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας. Οι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για «κλίμα προετοιμασίας», ενόψει της «αξιολόγησης» που θα ακολουθήσει φέτος το φθινόπωρο και η οποία συνδέεται με τις αποφάσεις σχετικά με την υπόθεση «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.

Στο επίκεντρο της διαβούλευσης βρίσκονται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες και οι οποίες συνδυάζονται με μπαράζ νέων αντεργατικών μέτρων.

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει βάλει στο τραπέζι τη σταδιακή «μείωση» φόρων που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα στον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως τονίζει βέβαια με κάθε ευκαιρία, οι «μειώσεις» αυτές δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τα συνολικά φορολογικά έσοδα, ούτε τα ματωμένα «πλεονάσματα» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Προαναγγέλλονται επομένως η συνέχιση της αντιλαϊκής φοροληστείας, αλλά και οι παραπέρα περικοπές των όποιων κοινωνικών δαπανών έχουν απομείνει. Παράλληλα και παρά τις εμφανιζόμενες «αντιρρήσεις» από την πλευρά της τρόικας, οι όποιες «διαφορές» εντοπίζονται ως προς τη συγκυρία μέσα στην οποία θα επιλεγεί να ξεκινήσει η εφαρμογή των φορολογικών «παρεμβάσεων».

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, ερμηνεύοντας τις προθέσεις της τρόικας, αναφέρονται στο «κλίμα αξιοπιστίας» το οποίο θα πρέπει να εμπεδωθεί για τη λεγόμενη «μετα - τρόικα εποχή», οπότε - στο πλαίσιο και των μόνιμων μηχανισμών «ενισχυμένης εποπτείας» της ΕΕ - οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» θα κλιμακώνονται, ανεξάρτητα από δανειακές συμβάσεις και «μηχανισμούς στήριξης».

Κυβερνητική σύσκεψη στο «Μαξίμου»

Οι επαφές των εκπροσώπων της τρόικας με τα κυβερνητικά στελέχη ξεκίνησαν προχτές Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομικών και συνεχίστηκαν χτες στο χώρο του ίδιου υπουργείου με τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Ανάπτυξης, ενώ για σήμερα Σάββατο προγραμματίζεται συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και συνεχίζει με συγκεκριμένη στρατηγική», διαβεβαίωνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, μετά από τη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα. Σχετικά με τις «αιτιάσεις» που αποδίδονται στην τρόικα γύρω από τις «φοροελαφρύνσεις», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «συζητήσαμε το συνολικό σχέδιο για την οικονομία, το οποίο έχουμε και θα εφαρμόσουμε».

«Προβληματισμοί» για τα κόκκινα δάνεια

Σε μοχλό των αναδιαρθρώσεων κλάδων και τομέων της οικονομίας αναγορεύεται το ζήτημα διαχείρισης των «προβληματικών» τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις. Το ζήτημα συζητήθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια με το κλιμάκιο της τρόικας.

Θέση της κυβέρνησης είναι «αφενός μεν να στηρίζονται οι βιώσιμες επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και να μην επιτρέπεται σε επιχειρήσεις κενές περιεχομένου να εγκλωβίζουν παραγωγικές δυνάμεις».

Την ίδια κατεύθυνση έρχονται να εξυπηρετήσουν και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο «πτωχευτικό δίκαιο» των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συζήτηση επεκτάθηκε στην καταγραφή των «εισφορών υπέρ τρίτων», οι οποίοι πρόκειται να καταργηθούν από το 2015, στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, στην απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς και στα μέτρα για περαιτέρω «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων και υπηρεσιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, παζάρια για το χρονοδιάγραμμα(2014-11-12 00:00:00.0)
Αλλαγή ηγεσίας στο φόντο προβληματισμών για «καθυστερήσεις»(2014-07-29 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με επίκεντρο τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις(2014-07-13 00:00:00.0)
Στο τραπέζι όλες οι ανατροπές(2012-08-11 00:00:00.0)
Στη λαιμητόμο του μνημονίου οι συντάξεις(2010-06-02 00:00:00.0)
Αναζητείται «γραμμή» για τη συνέχεια(2000-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ