Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Σε πορεία διάλυσης με ευθύνη διοίκησης - κυβέρνησης - ΕΕ

Ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στα Τρίκαλα
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στα Τρίκαλα
Σε πλήρη διάλυση οδηγείται η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, (ΕΑΣΤ), με οδυνηρές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής και στους εργαζόμενους στα γραφεία της Ενωσης, όπως και στις παραγωγικές και εμπορικές μονάδες της.

Η ευθύνη γι' αυτές τις εξελίξεις βαρύνει πρωτίστως την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που, με τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνουν και προωθούν, στοχεύουν στο τελειωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσουν εξ ολοκλήρου η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Στο πλαίσιο αυτής της στόχευσης, προωθήθηκε η πλήρης διάλυση των υπαρχόντων συνεταιρισμών και εργαλείο γι' αυτό αποτέλεσε ο Ν. 4014/11, που ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται και από την συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλη ευθύνη για τη διάλυση της ΕΑΣΤ έχει όμως και η διοίκησή της, που εφάρμοσε χωρίς καμιά αντίρρηση τη διαλυτική πολιτική για τους συνεταιρισμούς και με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, ενέργειες και παραλείψεις, οδήγησε την Ενωση στη χρεοκοπία.

Στην πραγματικότητα, η ΕΑΣΤ είναι χρεοκοπημένη (στις 11/6/2013 η διοίκηση υπέβαλε αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα). Οι ζημιές που εμφανίζονται στον ισολογισμό της του 2013 ξεπερνούν τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ καλείται να πληρώσει πρόστιμα ύψους 6 και πλέον εκ. ευρώ, για αθέτηση συμβολαίων πώλησης βαμβακιού, σε ξένες και ντόπιες εταιρείες, οι οποίες τη σέρνουν στα δικαστήρια.

Πάνω σ' αυτό το έδαφος, η διοίκηση της Ενωσης προωθεί διαδικασίες που εξ αντικειμένου οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση παραγωγικών και άλλων μονάδων και δραστηριοτήτων της, αλλά και στην εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κινούνται ενέργειες και μεθοδεύσεις, όπως η παράδοση της παραγωγής ρυζόγαλων και κρεμών από το εργοστάσιο γάλακτος της Ενωσης σε ιδιωτική επιχείρηση, η ενοικίαση της AGROVIZ και της οξοποιίας «ΜΕΤΕΩΡΑ» σε νεοϊδρυθείσα μονοπρόσωπη εταιρεία, οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της διοίκησης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ» κ.ά.

Η θέση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση για τις εξελίξεις, το Αγροτικό Τμήμα της ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Το ΚΚΕ, εξαρχής, είχε προειδοποιήσει για τις επερχόμενες εξελίξεις και οι εκτιμήσεις του επιβεβαιώνονται στο ακέραιο.

Από το 2011 που ψηφίστηκε ο Ν. 4014/11 είχε πει ότι αυτός ο νόμος αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα συρρικνώσει τους υπάρχοντες, εκφυλισμένους και χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς, μετατρέποντας όσους απομείνουν σε επιχειρήσεις - εταιρείες, όπου θα συμμετάσχουν, ως κεφαλαιούχοι, μεγαλοαγρότες και αγροτοεπιχειρηματίες.

Τώρα αποδεικνύεται, στην πράξη, ότι ο νόμος για τους συνεταιρισμούς δεν στόχευσε στην αντιμετώπιση των "κακώς εχόντων" του συνεταιριστικού κινήματος, όπως ισχυρίζονταν οι τότε κυβερνώντες και οι μετέπειτα συνεχιστές τους, αλλά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών και των αγροτοεπιχειρηματιών, ανοίγοντας, ταυτόχρονα, το δρόμο για τη σκανδαλώδη δράση διαφόρων "αετονύχηδων", που αναρριχήθηκαν στις διοικήσεις των συνεταιρισμών.

Καλούμε τους αγρότες της περιοχής μας και τους εργαζόμενους στην ΕΑΣΤ και την ΤΡΙΚΚΗ να αντιδράσουν αγωνιστικά σ' αυτές τις αρνητικές εξελίξεις και την τρομοκρατία, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

Η μικρομεσαία αγροτιά, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, χρειάζεται να δυναμώσει τους αγώνες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ