Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Ενας στους δύο δυσκολεύεται να πληρώσει για φάρμακα

Τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών παρουσιάστηκαν χτες

Από παλιότερη κινητοποίηση των φαρμακοποιών στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση των φαρμακοποιών στη Θεσσαλονίκη
Ενας στους δύο ασθενείς δυσκολεύεται να προμηθευτεί τα φάρμακα που έχει ανάγκη, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τη συμμετοχή του, ενώ ένας στους τρεις ασθενείς δεν μπορεί να βρει συμβεβλημένο γιατρό με το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν χτες από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, το 45% των ασφαλισμένων δηλώνουν ότι «πληρώνουν με δυσκολία τη συμμετοχή τους στα φάρμακα».

Οι συνηθέστερες καταστάσεις που δηλώνουν οι ασθενείς ότι αντιμετωπίζουν είναι οι εξής: Δεν παίρνουν κάποια φάρμακα γιατί δεν έχουν χρήματα (14%). Παρέλειψαν κάποια θεραπεία γιατί δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα φάρμακά τους (10%). Παίρνουν μόνο όσα φάρμακα κρίνουν απολύτως απαραίτητα (9%). Διέκοψαν τη θεραπεία γιατί δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα φάρμακά τους (3%). Δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο γιατρό με τον ΕΟΠΥΥ (29%). Δεν μπορούν να πληρώσουν την επίσκεψη 10-20 ευρώ (7%).

Επίσης το 66% των γιατρών και το 60% των ασφαλισμένων δήλωσαν ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας χειροτέρεψαν, ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι ότι δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους σε φάρμακα και φυσικοθεραπείες, δεν έχουν ασφάλεια και δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες.

Ολα αυτά προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της ολοένα και μεγαλύτερης επιβάρυνσης των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Από το 2009, οι κυβερνήσεις μείωσαν τη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη (ΔΦΔ) με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,4%, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,6%! Με αυτήν την πολιτική, η μεσοσταθμική συμμετοχή από 9% το 2009 εκτινάχτηκε σε 25% το 2013 και κινείται προς 32% το 2014.

Κι ενώ έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, με δηλώσεις στη διάρκεια της παρουσίασης έβαλε ξανά πλάτη στο να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα, επαναφέροντας την πρόταση για τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ