Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέλουν αξιολόγηση ... με άλλους όρους

Ανάμεσα στους μάρτυρες υπεράσπισης, που κάλεσε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, στη δίκη για την προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην απόφαση για απεργία διαρκείας - αποχή, ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης. Στην κατάθεσή του είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο αγώνας της ΑΔΕΔΥ είναι δίκαιος, επειδή αντιτίθεται στο συγκεκριμένο τρόπο της αξιολόγησης και σε συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου. Με την τοποθέτησή του, ο Δ. Στρατούλης «κάρφωσε» τόσο την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τη στάση τους απέναντι στην αξιολόγηση. Εκτός του ότι δεν «ακουμπάνε» καθόλου το περιεχόμενο και τους πραγματικούς στόχους της αξιολόγησης, που συνδέονται με τη συνολικότερη αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών και του κράτους προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, ομολογούν επιπλέον ότι δε θα είχαν αντίρρηση να γίνει η αξιολόγηση με άλλους όρους! Αραγε, με ποια κριτήρια θα μπορούσε το αστικό κράτος να αξιολογήσει «δίκαια» τους υπαλλήλους του, από τη στιγμή που τους θέλει πειθήνια όργανα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής; Με τέτοιες αντιλήψεις βοηθάνε να σφίγγει ο κλοιός του ελέγχου και των απειλών, κύρια απέναντι σε εργαζόμενους που αμφισβητούν και αντιπαλεύουν την κυρίαρχη πολιτική.

Είναι συνένοχοι

Μετά την ψήφιση της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις 52 Κυριακές του χρόνου, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θυμήθηκε ότι διαφωνεί με το μέτρο. Βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκε στο παζάρι με την κυβέρνηση για το πόσες Κυριακές θα λειτουργούν τα καταστήματα και εμφανίστηκε να συμφωνεί με την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης για λειτουργία των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές. Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συμφωνεί με το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο και, με διάφορες «εορταστικές» αφορμές, προτείνει επιπλέον άνοιγμα των καταστημάτων για ακόμη 5 - 6 Κυριακές. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάνει τώρα λόγο για «προσχηματικό διάλογο μεταξύ υπουργείου και φορέων που έγινε για να γίνει, ελάχιστες μέρες πριν από την υπογραφή της υπουργικής απόφασης». Αυτός είναι ο καημός τους και όχι η ουσία του μέτρου που θίγει εργαζόμενους στα καταστήματα, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Εναν καλύτερο διακανονισμό θέλουν, για τους όρους που θα προχωρήσει η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα και τίποτα παραπάνω. Γι' αυτό, σε κάθε βήμα προς την κατάργηση της Κυριακής αργίας έβαζαν πάντα κι αυτοί το λιθαράκι τους...

Ζωή με 0,33 ευρώ τη μέρα

Θα είναι 27 (0,33 ευρώ) ή 32 (0,39 ευρώ) ρουπίες τη μέρα το όριο της φτώχειας στα ινδικά χωριά; Θα είναι 33 (0,40 ευρώ) ή 47 (0,57 ευρώ) ρουπίες τη μέρα το όριο της φτώχειας στις ινδικές πόλεις; Τέτοιους προβληματισμούς έχει η αρμόδια Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στην Ινδία, προκειμένου να καταληχθεί ένα μέτρο που μεταξύ άλλων καθορίζει και το πόσοι από τα εκατομμύρια των φτωχών θα παίρνουν ορισμένα κρατικά επιδόματα (που φυσικά δεν φτάνουν για να καλυφτούν βασικές ανάγκες, αλλά είναι λογικό για πολλούς να αποτελούν «μάννα εξ ουρανού»).

Θα μπορούσε κανείς να πει «μα, είναι άλλο το κόστος ζωής», τρέχοντας να προλάβει την ολοφάνερη διαπίστωση ότι κανείς δεν είναι δυνατόν να ζήσει με τόσο λίγα χρήματα. Ωστόσο, οι τιμές είναι χαρακτηριστικές. Μάλιστα, με τόσο χαμηλό επίπεδο προσδοκιών από την πλευρά των εργατών, μπορούμε να καταλάβουμε και γιατί πριν λίγο καιρό ο «Εκόνομιστ» έγραφε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο κ. Μόντι (σ.σ. νέος πρωθυπουργός) μπορεί να κάνει την Ινδία έναν παγκόσμιο κόμβο για εργατικό δυναμικό υψηλής έντασης», σημειώνοντας ότι «το εργατικό κόστος αυξάνεται στην Κίνα» και αυτό κάνει «τους Ινδούς εργάτες ακόμα πιο ανταγωνιστικούς».

... για να έρθουν γρήγορα οι «σωτήρες»

Αφού λοιπόν σε συνθήκες μαζικής εξαθλίωσης του πληθυσμού οι προσδοκίες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων είναι καταβαραθρωμένες, θα φτάσουν σύντομα οι «σωτήρες» - επενδυτές που υπόσχεται ο Ναρέντρα Μόντι (που όταν εκλέχτηκε πανηγύριζαν ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες) για να δώσει λύσεις. Το μοντέλο που έχει διακηρύξει ότι θα προτιμήσει είναι χαρακτηριστικό: «Ειδικές οικονομικές ζώνες» όπου π.χ. οι όροι προσλήψεων και απολύσεων θα προσαρμόζονται στενότερα στις ανάγκες των μεγαλοεργοδοτών.

Ετσι, το εισόδημα των μερικών δεκάδων ρουπίων θα αντικατασταθεί ίσως από ένα εισόδημα μερικών εκατοντάδων ρουπίων, ενώ ο τεράστιος πλούτος της χώρας θα συγκεντρωθεί στα χέρια ακόμα μερικών μονοπωλίων. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να στρώνεται το έδαφος στην ανάπτυξη.

Δίνουν εξετάσεις;

«Ανθρωποφαγία», «πρακτορολογία», «λαθολογίες», «προδοσίες», μέσες - άκρες αυτή είναι η αποτίμηση της Ιστορίας του ΚΚΕ 1918 - 1957 σύμφωνα με τον αρθρογράφο της «Αυγής», Κοσμά Κέφαλο. Ολα αυτά, προλογίζοντας, στην εφημερίδα, αφιέρωμα περιοδικού που κινείται στο χώρο της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τι άραγε αποσκοπούν αυτές οι αναφορές λες και ζήλεψαν την αρθρογραφία της «Καθημερινής»; Η λαθολογία και ο μηδενισμός της Ιστορίας του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος είναι η βάση για τη συλλήβδην απόρριψή του, που δικαιολογεί και την επιλογή όσων το εγκατέλειψαν σε διάφορες φάσεις της Ιστορίας του. Είναι μόνο αυτό ή δίνουν και εξετάσεις; Σε ποιους άραγε;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1829 Συνέρχεται η Δ' Εθνοσυνέλευση στο Αργος, κατά την οποία εγκρίθηκε η πολιτική του Ι. Καποδίστρια, συγκροτήθηκε η Γερουσία και αποφασίστηκε η κοπή εθνικού νομίσματος (του «Φοίνικα»).

1832 Γεννιέται ο Χαρίλαος Τρικούπης, 7 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1921 Νικά η λαϊκή επανάσταση στη Μογγολία υπό την καθοδήγηση του Σούχε Μπατόρ και με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ρωσίας.

1937 Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης Τζορτζ Γκέρσουιν.

1941 Πεθαίνει ο Αρθουρ Εβανς, ο Βρετανός αρχαιολόγος που ανακάλυψε την Κνωσό.

1962 Ψηφίζεται επί της αρχής το νομοσχέδιο για την κατάργηση των έκτακτων μέτρων της περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου. Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η ΕΔΑ και η Ενωση Κέντρου το καταψηφίζουν - η τελευταία με τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο στρέφεται εναντίον της.

1964 Πεθαίνει ο Μορίς Τορέζ, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Γαλλίας και ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1972 Η Κούβα γίνεται πλήρες μέλος του Συμβουλίου Οικονομικής Αλληλοβοήθειας (ΚΟΜΕΚΟΝ) και η πρώτη λατινοαμερικανική χώρα που εντάσσεται επισήμως στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

1983 Τα στρατεύματα του δικτάτορα της Χιλής στρατηγού Πινοσέτ καταλαμβάνουν το Σαντιάγκο, προκειμένου να αποτρέψουν την εξέγερση που πυροδοτεί η τρίτη μέρα διαμαρτυρίας του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ