Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Καταδικάζονται να ζουν για μήνες χωρίς εισόδημα

Παραπληγικός μιλάει στο «Ριζοσπάστη» για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει μέχρι να περάσει από ΚΕΠΑ

Από το Μάη προσπαθεί να επιβιώσει, ενώ του έχουν κοπεί η αναπηρική σύνταξη, η επικουρική και το επίδομα παραπληγίας. Γιατί έχει μείνει χωρίς κανένα εισόδημα; Επειδή περιμένει να περάσει από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Αγνωστο πότε θα γίνει αυτό και πότε θα βγει η απόφαση...

Ο Σάκης Μαρίνος είναι παραπληγικός εδώ και 12 χρόνια, κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και πρέπει να παίρνει συστηματικά φαρμακευτική αγωγή. Δούλευε για χρόνια ως μάγειρας, όταν εκδηλώθηκε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ενώ από εργατικό ατύχημα έπαθε εξάρθρωση ώμου που του προκαλεί περιαρθρίτιδα αρκετά συχνά. Η σημερινή του κατάσταση έχει ως εξής: Χρόνιος μόνιμος νευροπαθητικός πόνος, αδυναμία βάδισης, αδυναμία να σταθεί όρθιος πέραν των 5 λεπτών, αστάθεια και μυική αδυναμία των χεριών, φοράει κολάρο αυχένα συνεχώς, αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης στην τουαλέτα, στην ατομική υγιεινή, στην ένδυση, χρήζει συμπαράστασης και βοήθειας άλλου ατόμου.

Οχι μόνο δεν έχει καμία βοήθεια και συμπαράσταση από το κράτος, αλλά επιπλέον από έναν τόσο ταλαιπωρημένο και με βαριά αναπηρία άνθρωπο ζητάνε διαρκώς να ...αποδεικνύει την αναπηρία του, να συγκεντρώνει χαρτιά και δικαιολογητικά, να ζήσει χωρίς σύνταξη κι επίδομα.

«Τελευταία πληρωμή μου ήταν στις 30 Απρίλη. Τώρα έχουν τελειώσει όλα τα χρήματα, οι λογαριασμοί είναι απλήρωτοι, η τράπεζα δεν μου δίνει άλλο δάνειο. Για τα φάρμακα πληρώνω - αν και δεν έχουμε ...συμμετοχή τυπικά - πάνω από 50 ευρώ το μήνα. Στο μεταξύ, κάθε μήνα αυξάνεται το ποσό γιατί μειώνεται η ασφαλιστική τιμή ή αυξάνεται η λιανική τιμή του φαρμάκου. Εμείς παθαίνουμε κατακλίσεις και για αλλαγή πάω στο νοσοκομείο, γιατί δεν έχω να αγοράσω τα υλικά που χρειάζεται», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη».

Η κανονική καταβολή αναπηρικών συντάξεων κι επιδομάτων μέχρι να βγει η απόφαση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας που είχε αποφασίσει το υπουργείο Εργασίας και είχε ανακοινώσει πανηγυρικά, έχει πάψει να ισχύει από τον Μάη. «Τηλεφώνησα στο υπουργείο Εργασίας και μου είπαν πως δεν υπάρχει καν η σκέψη να δοθεί αυτή η παροχή, γιατί τα ΚΕΠΑ λειτουργούν ...κανονικά!», λέει ο Σ. Μαρίνος.

Στο μεταξύ, η αναμονή στα ΚΕΠΑ είναι πολύμηνη. Επίσης, δεν δικαιούται εφ' όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας. Μάλιστα, την τελευταία φορά που πέρασε από επιτροπή το ποσοστό αναπηρίας του μειώθηκε από 80% σε 72% και εκφράζει φόβο πως η μείωση είναι εσκεμμένη - αφού δεν υπήρξε καμιά βελτίωση της κατάστασής του - επειδή συζητιέται η βάση ποσοστού αναπηρίας με παροχές και ελαφρύνσεις να ανέλθει από 67% σε 80%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ