Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψηφίστηκε στη Βουλή η «εθελούσια» στα ΕΑΣ

Προχωράει το σχέδιο για ολοκληρωτική παράδοση της αμυντικής βιομηχανίας στα μονοπώλια

Από παλιότερη κινητοποίηση για την αμυντική βιομηχανία

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση για την αμυντική βιομηχανία
Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, το οποίο προβλέπει τη δραστική μείωση του προσωπικού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με τη μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου».

Με τη ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει την παράδοση των ΕΑΣ στους επιχειρηματικούς ομίλους. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί ρυθμίσεις - που «πέρασαν» από τη Βουλή ως μέρος της συμφωνίας με την τρόικα - οι οποίες προέβλεπαν τη διάσπαση των ΕΑΣ σε δύο τμήματα, το πολιτικό και το στρατιωτικό. Στο πολιτικό, πέρασαν οι θυγατρικές των ΕΑΣ, η Ηλεκτρομηχανική Κύμης και η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Στο στρατιωτικό, πέρασαν τα πέντε εργοστάσια που παράγουν όπλα και πυρομαχικά.

Η αρχική πρόβλεψη, σχετικά με τη μείωση του προσωπικού, ήταν από τα περίπου 750 άτομα στο στρατιωτικό τμήμα να μείνουν τα 500. Ωστόσο, στο νομοσχέδιο σκόπιμα δεν υπάρχει αριθμός. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι το πρόγραμμα θα στοιχίσει περίπου 6,6 εκατ. ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αριθμός των απολύσεων να αυξηθεί.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ξεκαθάρισε ότι «είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο αναδιάρθρωσης και στις οικειοθελείς αποχωρήσεις», επισημαίνοντας ότι το σχετικό πρόγραμμα είναι ενταγμένο αφ' ενός στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα ΕΑΣ και αφ' ετέρου να αντικατασταθούν όσοι αποχωρήσουν με εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Με ανακοίνωσή της, η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» στα ΕΑΣ, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Οι εξελίξεις στα ΕΑΣ είναι η υλοποίηση των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων κατασκευαστών όπλων και πυρομαχικών. Είναι η πλήρης εναρμόνιση με τις αποφάσεις της ΕΕ και των συμφερόντων και των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ. Η εξάρτηση της χώρα μας θα μεγαλώσει. Ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ.

Αυτές τις εξελίξεις τις έχουν συνυπογράψει οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνουν πίστη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η ευθύνη της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ για τις εξελίξεις σε ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία, αλλά και στις χαλυβουργίες είναι τεράστια. Εχουν ταυτίσει τα εργοδοτικά συμφέροντα με αυτά των εργαζομένων». Οι ταξικές δυνάμεις προειδοποιούν παράλληλα ότι το 2015 ενδέχεται να υπάρξει νέα συρρίκνωση, με «θύμα» το εργοστάσιο του Υμηττού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ