Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οι περισσότερες πετρελαιοπηγές υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους»

Ενώ το BBC αποκάλυψε βρετανικά σχέδια για την εκπαίδευση 100.000 «αντικαθεστωτικών» για την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπ. Ασαντ

Τη θέση τους σε στρατηγικές περιοχές στη μεθόριο Συρίας - Ιράκ προσπαθούν να ενισχύσουν οι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους»
Τη θέση τους σε στρατηγικές περιοχές στη μεθόριο Συρίας - Ιράκ προσπαθούν να ενισχύσουν οι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους»
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή περιοχή της Ανατολικής Συρίας κοντά στην επαρχία Ντέιρ ελ Ζουρ, στη μεθόριο με το Ιράκ, φέρεται πως ελέγχουν πλέον πλήρως ένοπλοι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» (πρώην «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε»), συνεχίζοντας τις προσπάθειες εξασφάλισης όχι μόνο γεωπολιτικών στρατηγικών περιοχών, αλλά και πλουτοπαραγωγικών πηγών που πολλαπλασιάζουν τα μέσα χρηματοδότησης και ισχυροποίησης της οργάνωσης.

Την Πέμπτη, μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» εκδίωξαν αντίπαλούς τους ισλαμιστές του «Μετώπου Νούρσα» από τις περιοχές αλ Ομάρ και αλ Τανάκ που διαθέτουν τις περισσότερες πετρελαιοπηγές στη Συρία. Στόχος τους φαίνεται πως είναι η δημιουργία ενός διαδρόμου που θα συνδέει τις μεγαλύτερες πετρελαιοφόρες περιοχές της Συρίας με τη μεθοριακή κωμόπολη Μπουκαμάλ κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη.

Παράλληλα, προχτές κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει έναν άνδρα από το προπύργιο του «Μετώπου Νούσρα» στην πόλη Σεχέιλ της Συρίας να δηλώνει ανοιχτά «υποταγή και αφοσίωση στο "Ισλαμικό Κράτος" και στο χαλίφη των μουσουλμάνων Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι». Αλλο βίντεο έδειξε ενόπλους, πιθανώς μέλη του «Μετώπου Νούσρα», από το παρακείμενο χωριό Ισχάρα να δηλώνουν πως σταματούν τον ένοπλο αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους»...

Αυτά ενώ χτες οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν ότι βομβαρδιστικό αεροσκάφος της συριακής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις επιδρομές στη μεθοριακή κωμόπολη Αρσάλ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός κτηνοτρόφου. Το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ», που υποστηρίζει τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου «Χεζμπολάχ», επιβεβαίωσε τις επιδρομές από συριακό αεροσκάφος, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους».

Μέσα σε όλα, χτες, 100 ιμάμηδες στη Βρετανία απηύθυναν έκκληση στους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα να μην ταξιδέψουν προς τη Συρία, για να μην πέσουν θύματα στρατολόγησής τους από ισλαμικές ακραίες ομάδες όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και το «Μέτωπο Νούσρα». Τους κάλεσαν παράλληλα «από τη Βρετανία με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο» να δείξουν την υποστήριξή τους σε όσους πλήττονται από τις συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ. Η έκκλησή τους σημειώνεται υπό την «υπενθύμιση» των βρετανικών αρχών πως τουλάχιστον 500 Βρετανοί που έχουν ταξιδέψει στη Συρία και έχουν συμμετάσχει σε μάχες στο πλευρό ισλαμιστών ακραίων μισθοφόρων θεωρούνται επικίνδυνοι και πιθανοί αυτουργοί τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βρετανία...

Οι Βρετανοί σχεδίαζαν την εκπαίδευση 100.000 «αντικαθεστωτικών»

Νέα στοιχεία για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Βρετανίας στη Συρία, με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, έφερε στη δημοσιότητα ρεπορτάζ της εκπομπής του ΒΒC «Newsnight», σύμφωνα με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση σχεδίαζε, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό 100.000 «αντικαθεστωτικών» ενόπλων σε μυστικά στρατόπεδα της Ιορδανίας και της Τουρκίας προκειμένου να εξαπολύσουν στη συνέχεια επιχείρηση ανατροπής του Ασαντ με τη βοήθεια δυτικών και αραβικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με το BBC, η μυστική πρόταση, που κατατέθηκε πριν από δύο χρόνια, ήταν ιδέα του τότε πλέον υψηλόβαθμου αξιωματικού του βρετανικού στρατού, στρατηγού σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και Αμερικανοί αξιωματούχοι την έκριναν «υπερβολικά επικίνδυνη».

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν πως ο Κάμερον ενημερώθηκε ότι στο σχέδιο θα συμμετείχε μία «διεθνής συμμαχία» και ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε ένα χρόνο και ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορούσε να σχηματιστεί μία εναλλακτική εξόριστη συριακή κυβέρνηση. Οταν θα ήταν έτοιμη η δύναμη αυτή, θα προήλαυνε στη Δαμασκό, επικουρούμενη από δυτικά και αραβικά μαχητικά αεροσκάφη, που θα εξαπέλυαν μία ιμπεριαλιστική επιχείρηση τύπου «Σοκ και Δέους», παρεμφερή με εκείνη που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ το 2003. Αυτά τα σχέδια φαίνεται πως καταστρώνονταν ως τον περασμένο Αύγουστο, οπότε το Βρετανικό Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση για άμεση επέμβαση στη χώρα.

Τέλος, χτες, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», διπλωμάτες από τις αποστολές της Αυστραλίας, του Λουξεμβούργου και της Ιορδανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κυκλοφόρησαν ένα νέο σχέδιο απόφασης σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης οργανώσεων αρωγής σε περιοχές που πλήττονται από τις συγκρούσεις στη Συρία, απειλώντας μεταξύ άλλων τις εμπόλεμες πλευρές με κυρώσεις σε βάρος οποιασδήποτε πλευράς δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ. Δεν έγινε άμεσα γνωστή η θέση Ρωσίας και Κίνας, που κατά καιρούς αντιδρούν και ασκούν βέτο σε οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης επιχειρεί νέες κυρώσεις, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, κατά των συριακών αρχών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαγωγή 18 Τούρκων εργαζομένων στη Βαγδάτη(2015-09-03 00:00:00.0)
Σενάρια για «διεθνή συμμαχία» κατά των ισλαμιστών(2014-08-26 00:00:00.0)
Το «Ισλαμικό Κράτος» ελέγχει τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές(2014-07-09 00:00:00.0)
Εντείνονται οι συγκρούσεις στη μεθόριο με την Τουρκία(2014-04-01 00:00:00.0)
Νέα σημαντική νίκη του συριακού στρατού(2014-03-18 00:00:00.0)
Ανάκτηση εδάφους από το στρατό(2014-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ