Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι δυνάμεις κατοχής...

Ενώ κυκλοφορούν φήμες για νέα απαγωγή 13χρονου Παλαιστίνιου

Από τις τελευταίες συγκρούσεις Παλαιστινίων και ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
Από τις τελευταίες συγκρούσεις Παλαιστινίων και ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
Σε υψηλά επίπεδα παρέμενε και χτες η ένταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, παρά τις δηλώσεις στελεχών της «Χαμάς» για την πιθανότητα εκεχειρίας εφόσον σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές τα ισραηλινά βομβαρδιστικά, καθώς είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για νέα απαγωγή 13χρονου Παλαιστίνιου και σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και εκατοντάδων Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «Μα'αν», χτες τα ξημερώματα (δηλαδή ένα 48ωρο από την απαγωγή και δολοφονία μίσους 17χρονου Παλαιστίνιου σε αντίποινα για τις πρότερες απαγωγές και δολοφονίες τριών Ισραηλινών νεαρών), ένα 13χρονο αγόρι απήχθη ενώ πλησίαζε τζαμί της συνοικίας Ουάντι αλ Τζοζ για την πρωινή προσευχή. Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι το παιδί μπήκε με τη βία σε αυτοκίνητο Εβραίων εποίκων κοντά στην περιοχή απαγωγής του 17χρονου Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ που βρέθηκε δολοφονημένος την Τετάρτη και κηδεύτηκε χτες μετά την ολοκλήρωση ιατροδικαστικής έρευνας.

Πριν την είδηση για την πιθανή απαγωγή του 13χρονου, είχε προηγηθεί προσπάθεια Εβραίων εποίκων το βράδυ της Πέμπτης να απαγάγουν και έναν επτάχρονο Παλαιστίνιο από τη συνοικία Μπέιτ Χανίνα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Στο μεταξύ, ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού παρέμεναν εντός και πέριξ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από νωρίς το πρωί, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την (προγραμματισμένη για αργότερα χτες το απόγευμα) κηδεία του 17χρονου Χντέιρ να μεταβληθεί σε λαϊκό ξεσηκωμό. Λίγη ώρα πριν την κηδεία του αδικοσκοτωμένου Χντέιρ, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών και συλληφθέντων.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε αναφερθεί στον αδικοσκοτωμένο Χντέιρ, διαβεβαιώνοντας ότι θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι αυτουργοί της δολοφονίας του.

Υπό αυτές τις συνθήκες και παρά τη σχετική μείωση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, χτες το πρωί, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, δεν φάνηκε να εισακούεται από τις ισραηλινές αρχές η πρόταση στελεχών της «Χαμάς» για εκεχειρία με προϋπόθεση την ανάσχεση των ισραηλινών επιδρομών. Η πρόταση της «Χαμάς» στην κυβέρνηση Νετανιάχου φέρεται (σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων) πως έγινε με τη μεσολάβηση Αιγύπτιων αξιωματούχων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ