Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Κρούσματα άνθρακα σε βοοειδή

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Σε νοσοκομείο της ανατολικής Ουγγαρίας νοσηλεύονται από χτες πέντε άτομα που μολύνθηκαν από βακίλους άνθρακα έπειτα από την κατανάλωση μολυσμένου κατεψυγμένου βόειου κρέατος που προήλθε από την παράνομη σφαγή δύο βοδιών σε φάρμα της πόλης Τισζαφούρεντ (160 χλμ. ανατολικά της Βουδαπέστης) που είχαν μολυνθεί με άνθρακα.

Το μολυσμένο κατεψυγμένο κρέας βρέθηκε σε εταιρεία που λειτουργεί καντίνες με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας τους και την έναρξη έρευνας για τον πιθανό εντοπισμό και άλλων κρουσμάτων.

Οι ουγγρικές υγειονομικές κτηνιατρικές αρχές ξεκίνησαν άμεσα τον εμβολιασμό και τη χορήγηση αντιβιοτικών σε ζώα της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπίσει την παραμικρή πιθανότητα έκθεσης και άλλων ζώων στον άνθρακα.

Η ασθένεια του άνθρακα είναι μία οξεία λοιμώδης νόσος που οφείλεται σε βακίλους και προσβάλλει συνήθως πρόβατα, χοίρους, βοοειδή και άλογα και γι' αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε περιοχές με κτηνοτροφική οικονομία, μπορεί όμως να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος συνήθως μολύνεται από την επαφή με άρρωστα ζώα (ή με την κατανάλωση του κρέατός τους) ή με βιομηχανικά προϊόντα που προέρχονται από αυτά. Γι' αυτό και οι βάκιλοι άνθρακα έχουν "αξιοποιηθεί" ως βιολογικά όπλα κυρίως από στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια διαφόρων χωρών μεταξύ αυτών των ΗΠΑ και Βρετανίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ